FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Michał
2020-11-12, 17:06
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-18, 16:34   

Mam Loricarie czerwone jak byś chciał . Inne niż typowe "glonojady" i nadają się do palet .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-18, 17:20   Zakładam Akwarium 500L

Słuchajcie wiem że to nie ciekawy wpis nie pełny itp...
Ale jak go nie dodam to potem coś mi zniknie nie będzie mi się chciało itp oceńcie sami czy to ma sens

Będzie on powielany czyli kopiuj wklej i uzupełniany jeśli wam to nie przeszkadza ale myśl że jakoś go dokończę

Rozgraniczę to wersjami mam to w notatniku więc będe poprawiał i uzupełniał:
WERSJA 1
:)
Dobrze
Podsumujmy 1 temat czyli filtrację docelową chciałbym aby każdy jakiś wniosek z tego wyniósł może się przyda:
Nie rozpisuje się tu dla każdego zbiornika czy ma 50L czy 5000L ogólnie błędy itp.
Po pierwsze co to nie będzie i co nie planujemy warto dać filtr zewnętrzny tak uważam nawet dla 50L
Zaczynamy:
Oceńmy co nam potrzeba zanim zaczniemy projektować filtr
1. sump – duże koszty duża ilość materiału filtracyjnego i chyba tylko od ponad 250L wzwyż sądzę że to porażka to moje zdanie chlubotanie smród w pokoju i czyszczeni uważam za porażkę. Ceramika jak ją czyścić trzeba by mieć w koszach i płukać w wodzie z akwarium gąbki jak to wyciągać ilość filtra ¼ do zbiornika minimum. Duża szafka zapchana kolejnym szkłem.
Jestem na nie - mimo świetnych opinii , hodujesz zarobkowo masz morskie nie wqrwia cię chlubotanie i smrodzik ok to tak
To moja subiektywna ocena.
To tak króciutko bo tego doświadczenia nie miałem więc to tylko ogólnik każdy sam może zdecydować .
2. „Nanorury” koszt połowę mniejszy ale i tak kosmiczny, wygoda tak absolutnie na tak .
I tu coś więcej-
- straszna wygoda przy wymianie wkładów
- pełna kontrola w każdym dniu widać ile jest zanieczyszczeń
- mając piwnicę jesteśmy jak w bajce 0 syfu w pokoju
- tanie oryginalne wkłady jak nie kombinujemy to za grosze można kupić
- nie masz piwnicy można budować to pod akwarium super
- łączenie z czym tylko chcemy filtrami odmulaczami itp. Np. CO2
- ilość wkładów na rynku bardzo duża
- wymienność wkładów co tam sobie nie włożymy to będzie fajnie
3. Wady
- opinii użytkowników typu nie wolno skręcać trzeba wszystko kleić no chore i tak korpusy mają złączki miedziane już czuję jak ktoś wymienia to na coś innego ludzie śmiechu warte 1 złączka więcej czy mniej miedziana jaki to ma sens
- miedź czyli i tak skręcamy to na miedzi to czemu nie dać złączek miedzianych i tu zonk trzeba część polutować ale. Cześć można rozkręcać i budować dalej. Albo poprawić jak coś jest źle
- przepływy hahaha załóżmy że mamy 6- 9 korpusów ½ lub ¾ cala za cholerę nie wiem co to za różnica co mamy i tak 99% z was nie sprawdzi ile przepływa wody przez dany korpus chore bajpasy itp. No ja już widzę że to o d…. można potrzaskać
- Bajpas – hmmm błąd po co – i tu kolejny błąd w życiu nie wyregulujemy zaworów po wymianie i tu już jestem zły że jakieś bajpasy robiłem itp.


Cdn…..
Będę to zmieniał jak uważacie że nie ma sensu żebym to opisywał dajcie znać
WERSJA najwyższ bedzie aktualna nie ma sensu wtedy czytać mniejszych .... :)


Ale mnie wzieło....
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-18, 20:28   

Rufik73 napisał/a:
- opinii użytkowników typu nie wolno skręcać trzeba wszystko kleić no chore i tak korpusy mają złączki miedziane już czuję jak ktoś wymienia to na coś innego ludzie śmiechu warte 1 złączka więcej czy mniej miedziana jaki to ma sens


Zdziwiłbyś się, ale ma to sens. W większości do tego typu konstrukcji powinno się używać złączek PVC, ponieważ są "neutralne" w porównaniu z miedzią, nie wchodzą w reakcję ze środowiskiem wodnym.
To co nie zaszkodzi ludziom niestety szkodzi rybom.
Większość ryb, które chcesz mieć żyją w wodzie kwaśnej, a tu do wody z czasem mogą wydobywać się już toksyczne związki zatruwające wodę, a tym samym ryby i inne zwierzęta wodne.
Szczególnie wrażliwe na toksyny są dyskowce.
Po za tym w korpusy mają złączki mosiężne a nie miedziane.
 
     
LaBai 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 615
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-18, 21:05   

Nie rozumiem jednej rzeczy, wydałeś grube tysiące na akwarium, system podmiany wody, a szkoda Ci 200 zł na filtr RO? Przecież to by rozwiązało moim zdaniem 80% Twoich problemów, o "mazi" na korzeniach nie mówię bo to typowe.

Co do zbrojników to zależy co chcesz, dostępność jest zupełnie inna niż jakieś 5 lat temu jak zgłębiałem temat, ale tutaj dalej pojawia się problem kwaśnej i miękkiej wody - oczywiście nie dotyczy to wszystkich gatunków zbrojników aczkolwiek ma duże znaczenie akurat przy tej rodzinie ryb. Jeżeli ogarniesz parametry wody pod te gatunki to mogę śmiało polecic:

- Hypancistrus Zebra,
- Ancistrus L144
- Ancistrus Dolichopterus L183
- Rineloricaria jakaś

Unikałbym Panaque bo robi syf i praktycznie wyłazi tylko w nocy + szoruje korzenie po nocach :D

Co do stosowania jakichkolwiek rur/rurek to wiadomo, że najlepiej jednak iść w stronę tworzywa (PVC, PVCX, PP, PE), nie korodują, nie tworzą ogniw elektrochemicznych i nie powinny w żaden sposób zmieniać chemicznego składu wody, nawet po bardzo długim czasie. W tej chwili dostępne są wszelkie kształtki oraz armatura z tworzywa. Unikałbym elementów łączonych na klej, raczej złącza gwintowane + teflonowe uszczelnienie.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-18, 22:50   Zakładam Akwarium 500L

WERSJA 2 będzie zaktualizowana

- tak mój błąd nie miedź tylko mosiężne
- tak zastosowałam wszystkie łączki kolanka i łączniki z mosiądzu
- tak rurki są z miedzi
- dopływy itp z plastiku
- tak powinienem to lepiej opisać choć są miedziane lutowania
- większość robi się z miedzi czy aż tak to jest szkodliwe dla ryb ? to czemu my mamy takie instalacje do wody ?

Czemu nie RO nie wiem bo tak chciałem bo myślałem że filtracja 9 korpusów załatwi sprawę bo szkoda mi wody ? że 1/4 idzie do ścieków ?

Bo ilość uzdatniaczy i makro i mikro elementów jest większa potem w dodawaniu niż pozyskanie RO
Chodzi mi o to ze jak mam RO to potem trzeba strasznie pilnować wszystkich elementów ?

sadzę że jest tyle samo zwolenników co przeciwników
A hodowcą trzymającym ryby w RO to wg mnie czasem się w d.... przewraca i potem jak sprzedają to ryby u ludzi padają w tydzień


Czy 30 - lat temu ktoś miał RO ?

Cena na dziś to około 5K
Akwarium filtry szafki dodatki całość - uważam że i tak za dużo o wiele....
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-19, 08:16   Zakładam Akwarium 500L

Wersja 2
„korekta tekstu”
„zmiany punktów i korekta językowa 😊 to tak jak się coś na szybko napisze a potem nie można edytować „
„żeby nie czytać całości zmiany tylko brązowe”
Dobrze
Po pierwsze co to nie będzie i co nie planujemy warto dać filtr zewnętrzny tak uważam nawet dla 50L
Zaczynamy:
Oceńmy co nam potrzeba zanim zaczniemy projektować filtr ja chyba tego do końca nie przemyślałem
1. sump – duże koszty duża ilość materiału filtracyjnego i chyba tylko od ponad 250L wzwyż sądzę że to porażka to moje zdanie chlubotanie smród w pokoju i czyszczeni uważam za porażkę. Ceramika jak ją czyścić trzeba by mieć w koszach i płukać w wodzie z akwarium gąbki jak to wyciągać ilość filtra ¼ do zbiornika minimum. Duża szafka zapchana kolejnym szkłem.
Jestem na nie - mimo świetnych opinii , hodujesz zarobkowo masz morskie nie wqrwia cię chlubotanie i smrodzik ok to tak
To moja subiektywna ocena.
To tak króciutko bo tego doświadczenia nie miałem więc to tylko ogólnik każdy sam może zdecydować .
2. „Nano rury” koszt połowę mniejszy ale i tak kosmiczny, wygoda tak absolutnie na tak .
I tu coś więcej :
W moim przypadku zastosowałem 9 kopuł łączonych poprzez miedź i mosiądz.
Wszystkie łączenia i kolanka oraz zawory są mosiężne rurki łączące kopuły są miedziane całość rurek około 20-30 cm. Dopływ wody oraz połączenia do akwarium plastik. Schemat jest w drugim poście.

- straszna wygoda przy wymianie wkładów
- pełna kontrola w każdym dniu widać ile jest zanieczyszczeń
- mając piwnicę jesteśmy jak w bajce 0 syfu w pokoju
- tanie oryginalne wkłady jak nie kombinujemy to za grosze można kupić 2,50- 3,50
- nie masz piwnicy można budować to pod akwarium
- łączenie z czym tylko chcemy filtrami odmulaczami itp. Np. CO2
- ilość wkładów na rynku bardzo duża
- wymienność wkładów co tam sobie nie włożymy to będzie fajnie
- kopuły można kupić na Allegro czasem są fajne promocje
- możliwość rozkręcenia części układu jeśli się dobrze zaplanuje i dodać kolejny wkład


Wady:
- łączki kolanka zawory mosiężne to duży koszt
- bardzo dokładnie trzeba poskręcać aby nie ciekło
- wybór materiału już tu koledzy mnie skrytykowali że wszystko powinno być w łączkach PCV jeśli PCV to przydała by się zaciskarka do złączek
- korpusy mają złączki mosiężne więc zawsze będzie jakiś metal w obiegu np. sama pompa no nie będzie z plastiku
- konieczność użycia pompy CO w moim przypadku po prostu miałem pompę
- ja użyłem miedzi czyli i tak skręcamy to już na miedzi – dochodzą lutowania i trochę wiedzy trzeba mieć wtedy

- przepływy załóżmy że mamy 6- 9 korpusów ½ lub ¾ cala za cholerę nie wiem co to za różnica co mamy i tak 99 z was nie sprawdzi ile przepływa wody przez dany korpus chore bajpasy itp. No ja już widzę że to o d…. można potrzaskać
Tak nadal się z tym zgadzam nie jestem w stanie sprawdzić przepływu na poszczególnych korpusach wszystko jest na oko. Oczywiście mam tyle zaworów że mogę to sprawdzić jakoś, zabawy na kilka godzin a potem i tak przy wymianie wkładów będzie trzeba kręcić zawory też na oko
- zapychanie się „zamulanie „ filtra sznurowego nawet bez ryb to około 7 dni zobaczymy jak szybko będzie się brudził przy rybach.

Moje Błędy:
- wykonanie na miedzi ok częściowo się zgodzę ale nadal mówię że pompa jest metalowa więcej ona wydzieli niż około 20 cm miedzi.
- bajpas w moim układzie nie ma większego sensu.
- nie zostawiłem sobie odnogi w układzie aby coś dokręcić nowego
- można było zrobić np. na 6 kopuł a za resztę może faktyczni zainwestować w „RO”
- brak możliwości włożenia torfu czy węgla trzeba się nakombinować wkładając je w siatki lub uszczelniać włókniną .
- brak możliwości regulacji układu – „przepływy” mam zawory ale nie potrzebnie są regulowane
- problem pompy u mnie chodzi na 3 biegu ☹więc gdzieś jest błąd że na pierwszym biegu nie chce podnieść wody na około 2,5 metra ( pompa ma około 8 lat.)
- wg mnie układ powinien być jak na schemacie ale na zasadzie 2:2:2:2
2*pp100 2*pp50 2*żywica 2* coś tam np. matrix + np. węgiel
- brak kolanka na rurce odpływowej pod akwarium właśnie tu mogłem dać podłączenie odmulacza
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-20, 18:23   Zakładam Akwarium 500L

Wersja 3 Jak ktoś nie czytał poprzednich to polecam 😊
„korekta tekstu”
„zmiany punktów i korekta językowa „
„uzupełnienie tekstu”
„dodanie zdjęć”
„i chyba zakończenie”


Dobrze
Po pierwsze co to nie będzie i co nie planujemy warto dać filtr zewnętrzny tak uważam nawet dla 50L
Zaczynamy:
Oceńmy co nam potrzeba zanim zaczniemy projektować filtr ja chyba tego do końca nie przemyślałem
1. sump – duże koszty samo akwarium z dziurami to koszt około plus 25% kosztu zbiornika przy opti robi się to już duzy koszt dodatkowo sump ¾ ceny akwarium duża ilość materiału filtracyjnego i chyba tylko od ponad 250L wzwyż sądzę że to porażka to moje zdanie chlubotanie smród w pokoju i czyszczeni uważam za porażkę. Ceramika jak ją czyścić trzeba by mieć w koszach i płukać w wodzie z akwarium gąbki jak to wyciągać ilość filtra ¼ do zbiornika minimum. Duża szafka zapchana kolejnym szkłem.
Jestem na nie - mimo świetnych opinii , hodujesz zarobkowo masz morskie nie wqrwia cię chlubotanie i smrodzik ok to tak
To moja subiektywna ocena.
To tak króciutko bo tego doświadczenia nie miałem więc to tylko ogólnik każdy sam może zdecydować .
2. „Nano rury” koszt połowę mniejszy ale i tak kosmiczny, wygoda tak absolutnie na tak .
I tu coś więcej :
W moim przypadku zastosowałem 9 kopuł łączonych poprzez miedź i mosiądz.
Wszystkie łączenia i kolanka oraz zawory są mosiężne rurki łączące kopuły są miedziane całość rurek około 20-30 cm. Dopływ wody oraz połączenia do akwarium plastik. Schemat jest w drugim poście.
- straszna wygoda przy wymianie wkładów
- pełna kontrola w każdym dniu widać ile jest zanieczyszczeń
- mając piwnicę jesteśmy jak w bajce 0 syfu w pokoju
- tanie oryginalne wkłady jak nie kombinujemy to za grosze można kupić 2,50- 3,50
- nie masz piwnicy można budować to pod akwarium
- po odpowietrzeniu pompy nawet na 3 biegu jest ciszej niż przy filtrze kubełkowym
- łączenie z czym tylko chcemy filtrami odmulaczami itp. Np. CO2
- ilość wkładów na rynku bardzo duża
- wymienność wkładów co tam sobie nie włożymy to będzie fajnie
- kopuły można kupić na Allegro czasem są fajne promocje
- możliwość rozkręcenia części układu jeśli się dobrze zaplanuje i dodać kolejny wkład

Wady:
- łączki kolanka zawory mosiężne to duży koszt
- bardzo dokładnie trzeba poskręcać aby nie ciekło
- wybór materiału już tu koledzy mnie skrytykowali że wszystko powinno być w łączkach PCV jeśli PCV to przydała by się zaciskarka do złączek
- korpusy mają złączki mosiężne więc zawsze będzie jakiś metal w obiegu np. sama pompa no nie będzie z plastiku
- konieczność użycia pompy CO w moim przypadku po prostu miałem pompę
- ja użyłem miedzi czyli i tak skręcamy to już na miedzi – dochodzą lutowania i trochę wiedzy trzeba mieć wtedy
- przepływy załóżmy że mamy 6- 9 korpusów ½ lub ¾ cala za cholerę nie wiem co to za różnica co mamy i tak 99 z was nie sprawdzi ile przepływa wody przez dany korpus chore bajpasy itp. No ja już widzę że to o d…. można potrzaskać
Tak nadal się z tym zgadzam nie jestem w stanie sprawdzić przepływu na poszczególnych korpusach wszystko jest na oko. Oczywiście mam tyle zaworów że mogę to sprawdzić jakoś, zabawy na kilka godzin a potem i tak przy wymianie wkładów będzie trzeba kręcić zawory też na oko
- zapychanie się „zamulanie „ filtra sznurowego nawet bez ryb to około 7 dni zobaczymy jak szybko będzie się brudził przy rybach.

Moje Błędy:
- wykonanie na miedzi ok częściowo się zgodzę ale nadal mówię że pompa jest metalowa więc więcej ona wydzieli jakiś metal do wody niż około 20 cm miedzi.
- bajpas w moim układzie nie ma większego sensu.
- nie zostawiłem sobie odnogi w układzie aby coś dokręcić nowego
- można było zrobić np. na 6 kopuł a za resztę może faktyczni zainwestować w „RO”
- brak możliwości włożenia torfu czy węgla trzeba się nakombinować wkładając je w siatki lub uszczelniać włókniną .
- brak możliwości regulacji układu – „przepływy” mam zawory ale nie potrzebnie są regulowane
- problem pompy u mnie chodzi na 3 biegu ☹więc gdzieś jest błąd że na pierwszym biegu nie chce podnieść wody na około 2,5 metra ( pompa ma około 8 lat.)
- wg mnie układ powinien być jak na schemacie ale na zasadzie 2:2:2:2
2*pp100 2*pp50 2*żywica 2* coś tam np. matrix + np. węgiel
- brak trójnika na rurce odpływowej pod akwarium właśnie tu mogłem dać podłączenie odmulacza
- zapomniałem dać opaski centrujące na wkłady tak naprawdę nie wiedziałem co to jest małe zielone paski i nie dałem mimo to jakoś dopasowałem wkłady kolejne już będą mieć centrowanie
-

Dalsza cześć filtracji Filtr zewnętrzny
I tak jak opisywałem w poprzednich postach poza całym tym systemem w szafce jeszcze siedzi Unimax 700. Biologia 2 kosze wypełnione Matrixem około 2Kg z ceramiką i spiekami reszta . Jeden kosz który co 6 tygodni chce wymieniać zeolit i następny gąbki. (piszę wkłady od dołu) Na jednym dopływie wstawiony pre filtr z nano rurki z wkładem sznurkowym pp100 czemu jeden – w wadach będzie.
Oczywiście inwestycja sprzed około 4 lat
1. Wady
- 2 wyloty i 2 wloty wody z czasem okazuje się że to porażka ze względu że musimy wygospodarować więcej miejsca na tylnej ścianie zbiornika to są 4 rury 16/22
- rurki z czasem się odkształcają zaginają przy samym filtrze i jest problem
- 2 wloty to konieczność 2 pre filtrów teoretycznie
- czyszczenie to koszmar
- nie da się zdjąć górnej kopuły bez wylania około 2 litrów wody więc trzeba go zanieść do łazienki
- ciężar tam chyba jest około 24l więc podniesienie go i wyjęcie z szafki wymaga niezłej krzepy. W moim przypadku trzeba go podnieść w szafce na wysokość 3 cm bo jest rant z szyby. W innych przypadkach też trzeba podnieść jak ktoś ma stelaż to nawet o 5 cm
- jest dość głośny mimo opisu że najcichszy na rynku
- przepływ wody przez niego na pewno nie ma tyle co podaje producent chyba że na pustym .

2. Zalety widzę 3
- duża pojemność filtracyjna 24l
- 5 koszy można mieszać mediami
- miejsce na dużą lampę UV jeśli ktoś używa ja nie

3. Moje Błędy
- powinienem kupić nowy 1 AGEN FLUVAL FX6 lub może coś już z grzałką EHEIM Professionel 4
- zaczyna cieknąć coś w nim, za długo stał suchy po likwidacji 250l (około 3 miesięcy)
- powinienem od razu wymienić wszystkie uszczelki
- wstawiony pre filtr z nano rurki i się po prostu zapowietrza powinien być z kubła najlepiej z pompką wspomagającą coś ala mały „sun sun” Wtedy filtr sam by się odpowietrzył Dla tego nie montuję już na drugiej rurce
- wstawiona kurtyna powietrzna na całej tylnej ścianie 2 x 60cm więc powietrze jest zasysane częściowo do pre filtra można było dać 2 coś około po 40 cm


Wrażenia całość z filtracji:
W moim przypadku koszty duże , wygoda duża, czy zakładając jeszcze raz akwarium zdecydował bym się na to samo rozwiązanie - raczej nie.
Ilość poświęconego czasu inwestycji jest nie opłacalna wystarczyło tylko zrobić odpływ i dopływ na odpływie dać odmulacz na dopływie RO i wstawić np. 2 kubły AGEN FLUVAL FX6 FILTR lub EHEIM Professionel 4 Jednego ustawić na mechanikę 2 na biologię i temu drugiemu dać prefiltr. Całość instalacji zajęłaby 2 godziny.

Sądzę że czegoś się nauczyłem 😊 Do zmiany pójdzie ten pre filtr z nano rurki na sunsun a przed nim wstawię odmulacz. Reszta filtracji pozostanie nie ma opcji aby to zbudować pozmieniać od nowa. Może z czasem coś zmodyfikuję.
Możliwe też że to będzie ostatni wydatek i zainwestuje jednak w to RO w granicach 200zł .
Starałem się to jakoś fajnie opisać jak widzicie jakieś błędy językowe itp. Lub coś źle opisałem dajcie znać to poprawię. Jeśli macie jakieś porady chętnie będę działał. Nie jest to moje pierwsze akwarium i wiele lat się tym bawiłem. Ale tu chciałem tak profesjonalnie podejść a wyszło jak wyszło.
Na tą chwilę całość wygląda tak

1. Filtracja
- nano
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0277.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0278.JPG

- szafka
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0274.JPG

Akwarium
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0272.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0273.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0275.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0276.JPG
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-23, 22:43   Zakładam Akwarium 500L

PH 6.8
temp 26-27C
CO2 - ODPALONE USTAWIONE TERAZ NA 6.8
5 otosków padło
5 kirysków padło

Obsaba
- kirys panda 10
- kirys shelby ? chyba zostało 5
- leocardzia czerona hmmm 10 powiem że nie wiem ile ich było w natłoku emocji kupiłem tyle ile było
- Otoski zostało hmmm z 20 chyba 12

To tak orientacyjnie bo nie umiem ich policzyć chyba wszystko za szybko i za wczesnie wpuszczone
Palety 10 i 100 neonów czerwonych czekają na przyjazd ale ..... niech to się unormuje

Wszystkie rybki są mini jak by miały z 2 miesiace :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-01-24, 15:40   

U kogo zamówiłeś dyskowce?
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-25, 09:57   Zakładam Akwarium 500L

PH 6.8
Temp 26-27
Dodane potas magnez nawozy
Niestety 3 kolejne kiryski padły
Pandy Leokardie otoski ok
Dziś podmianka wody 92 litry wymienione tyle dokładnie bo tyle było odstanej. 3 dniowa.

Nie zamawiałem dyskowców bo są dostępne od ręki ( dzwoniłem )
Hodowla Ryb Akwariowych Pirania Józef Mordarski pastelowa 19
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-27, 18:23   Zakładam Akwarium 500L

Nadal:
PH 6.8 waha się do 6.9
Temp 26-27
Dodane potas magnez nawozy

Nic nie padło roślinki zaczynają rosnąć już widać przyrost niektóre 1cm inne 4-6 cm
Dziś podmianka filtrów sznurkowych pp100x2 i pp50x2
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-30, 22:32   Zakładam Akwarium 500L

Nadal:
PH 6.8 nie waha się
Temp 27 stabilizacja
Dodane potas magnez nawozy

Nic nie padło roślinki zaczynają rosnąć coraz więcej

Dodane 100 neonów czerwonych otoski kiryski leokardie szare i czerwone

Palety .... hmmm jeszcze kilka dni. i dam fotki całości

Wielkie podziękowania dla Daro ! Pełen profesjonalizm i wsparcie. Dokładny dobór nawozów itp. Myślę ze mamy to juz pod kontrolą
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-02-11, 11:43   

Napisz jak tam akwa... i wrzuć jakieś foto...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-12, 10:36   Zakładam Akwarium 500L

Trochę kiepsko:
Wszystko niby rośnie dodawany jest Potas, Magnez, Fosfor, Minerały – nawozy i bakterie BioDigest (ampułki).( Chyba zmienię na sachema Stability ale nie wiem)
Obsada to:
- Kirys Panda i Sterby w sumie około 20
- Neon czerwony około 100
- Leokardie szare i czerwone około 12
- Otoski – około 20 ( one mi padały na starcie – teraz jest ok )
a i te ślimaki takie czarne.
Od ostatniego nic nie zdechło. Nadal brak palet.
PH które trzymało się na poziomie 6.8 niestety wzrosło do 7.1 i nie chce się ruszyć raczej ma tendencję do góry. Mam też skoki na NO i twardą wodę ale to Daro musiał by podać jakie mam teraz parametry.

Do tego robię już podmianki wody którą szykuje tak z 3-4 dni przed i staram się ją zbuforować Sahemem AcidBufor poniżej 7.0 ale to jakoś nie pomaga. Po dodaniu nawozów i minerałów i podmianie wody po chwili wraca na 7.1 (podmianka około 100l) Teraz zbuforuję ją na około 6.0.
Leci „co” i temperatura stała tu się nic nie zmienia 27C plus dolewam odparowaną i po czyszczeniu nano rurek około 10-12l. „co” – kontrola komputera i czasem sprawdzam PH kropelkami.
Filtry sznurkowe PP100 wytrzymują około 5 dni. Ustabilizowałem kopuły nano czyli leci tak
2xpp100 , 2xpp50, 2xpp25, 1xtorf, 1xżywica, 1x sachem Matrix

Poradziłem sobie z prefiltrem odnośnie kubła nie zapowietrza się już więc dodałem 2 kopułę nano przed dopływem i teraz są 2 na dopływie pp100 ( musiałem je postawić niżej i się same już odpowietrzają ) Nie zauważyłem żadnego spowolnienia przepływu.
Czyszczenie to naprawdę wygoda i to jedyna zaleta.
Ok Foteczki:

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0200.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0201.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0202.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0203.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0204.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0205.JPG

Karma:

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0206.JPG

I mini krewetkarium powstaje z nudów:
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0198.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0199.JPG

Kolejny krok to szykuję się do montażu RO – niestety. Czyszczenia kubła wymiany zeolitu (ma już około 45 dni) na nowy (teraz ZEO MIX Aquaforest – cena powala więc to tak na 2 – 3 razy bo tyle jest potem zwykły) i chyba wsypię razem z nim węgiel na 2 miesiące.
Zamówiłem sobie też testy paskowe JBL na smartfona 😊 Będę testował. Czujnik elektroniczny PH odesłany na gwarancji – czekam. ( pisałem o nim że głupoty pokazywał)
Pisząc to już mam PH 7.2
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-12, 12:32   Zakładam Akwarium 500L

Jeszcze doczytałem że możliwe że rośnie mi PH bo rośliny oszalały dość mocny wzrost i "CO" się nie wyrabia bo faktycznie podaje cały czas.
Druga sprawa wzrostu PH to wg mnie twardość wody mam strasznie twardo więc jak będzie RO przy bardzo miękkiej wodzie w granicach 0 to wystarczy kropla kwasu lub 5 minut CO i powinno to zejść nawet na 6.5 PH bez problemu

Chyba się nie mylę ? :) Zobaczymy...
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,437 sekundy. Zapytań do SQL: 10