FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Michał
2020-11-12, 17:06
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-15, 19:09   Zakładam Akwarium 500L

ok jednak mi się chciało

Test Piasku
Wiadomo to teoria dziś, tylko trzeba to sprawdzić jutro i za 2 - 3 dni i za kilka


- piasek suchy 7.36 PH
- kranówa + piasek 7.31 PH dziwne że mniej
- Destyl + piasek 5.35 i tu tego się spodziewałem nieznaczne podniesienie

Temperatury Destylka około 20C kranówa około 15C

A i desylka nie ma 0.00 jak myślałem. Więc nie wiem o czym piszą fachowcy i bogowie akwarystyki. No chyba że ja kupuję ocet

Ale destylka ma 4.84 PH

Po każdym teście płukane w destylce i suszone

Ponowię to jutro lub za 2 dni - niech się to uleży. Ustabilizuje i podniesie do temperatury pokojowej czyli około 22C - 24C
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-15, 19:16   Zakładam Akwarium 500L

Po tych zmianach teraz 7.23PH i dolaniu 1 łyżeczki sachem
Wiem minęła 1- 2 godzina

Czekamy i się relaksujemy nie wolno za duzo i nie wolno wpadać w panikę
Tak sobie mówię
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-15, 19:43   

Rufik73 napisał/a:
A i desylka nie ma 0.00 jak myślałem. Więc nie wiem o czym piszą fachowcy i bogowie akwarystyki. No chyba że ja kupuję ocet

Ale destylka ma 4.84 PH


Chodzi Ci o pH?
No raczej mieć zera nie będzie, tak samo jak woda RO.
Zerowe to raczej twardości mogą być. :D
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-15, 20:03   Zakładam Akwarium 500L

To moja wina
- straszne złe doczytanie
- złe wyobrażenia
- naczytanie się o wodzie ale nikt nigdy nie wpisywał ile ona ma
poszukajcie wszędzie jest RO destylowana itp czyli ideał al znalezienie ile to ma PH no tu nie zawsze jest informacja

Ale jak teraz się zagłębiłem w temat :) hmmmm
https://www.lenntech.pl/d...zowana-woda.htm

za dużo czytam czas wpuszczać chyba rybki na żywioł :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-15, 22:11   

Za bardzo się tym wszystkim stresujesz , za bardzo szukasz dziury w całym :) ...

Rozmawialiśmy , wytłumaczyłem , a teraz czas działać .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-16, 20:36   Zakładam Akwarium 500L

Wiem Daro przerost formy nad treścią ale jak profesjonalnie to walczę tak do końca

Dzisiaj
- Akwarium PH - 7,88

- piasek suchy 5,70 spadło z 7.36 PH ale to nie normalny pomiar wg mnie tak dla satysfakcji
przy suchym piasku to masa czynników wpływa na to

- kranówa + piasek 7.31 PH było teraz 7,71 możliwy błąd pomiaru uznaję że to może być błąd + temperatura otoczenia i słoik pokuszę się o to że nie w wzrosło

- Destyl + piasek 5.35 było teraz 5,70 to są minimalne różnice wg mnie


Temperatury około 22 C
Sądzę że piasek nie ma wpływu dalsze testy chyba nie mają sensu bo jak na słoiki to za chwile to się pozmienia strasznie zbyt mała objętość wody do piasku brak filtracji i napowietrzanie słoików
Uznam po cichu że piasek nie zmienia PH



i jedzie cały zestaw CO2 + komputery jutro będę walczył z podłączeniem Zaraaz mi Daro powie że buduję statek kosmiczny :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-01-16, 21:53   

Oprócz piasku, żwirek też Ci może zmieniać Ph.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-16, 22:49   

Ja już wcześniej mówiłem , że to nie piasek kwarcowy winien ... ten żwirek też nie będzie kalał parametrów.
To są "powikłania" startu baniaka i tyle ...
Ehhh Rafał ... jak dla mnie to możesz z tego akwarium zrobić statek kosmiczny :lol: , ja nie mam nic przeciwko . Elon Musk wystrzelił w kosmos auto , a Ty możesz akwarium , a czemu nie :mrgreen: ...
A odnośnie zestawu CO2 z kompem i sondą , to uważam , że to akurat bardzo trafna decyzja .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-17, 18:51   Zakładam Akwarium 500L

I nie wytrzymałem z kwarantanna
- Pandziorki pływają po 5 godzinach aklimatyzacji metodą kropelkową


Czas realizować dalsze prace boshe ile tego jest do zrobienia to szok
obecne PH przy Pandziorkach
- 7,7
- temperatura 62 C

Częstotliwość sprawdzania chyba rozkalibrowała czujnik :) No jak się to robi co godzinę to chyba tak może być

Jutro skalibruję + test kropelkowy

2 termometry pokazują 26C czujnik 62 C
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-17, 20:11   

Sory Daro, ale moim zdaniem ten zestaw CO2 to nie najlepszy pomysł, w szczególności jeżeli mają być dyskowce.
Raczej czarno to widzę, ale zobaczymy.
Skoki pH mogą mieć różną przyczynę, od "powikłań" startu baniaka jak pisze Darek, po problem ze podłożem, ale i ceramiką w filtrze.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-17, 22:22   

Przemku ... Moim zdaniem Ph skoczyło pow 8 przy starcie , potem zeszło na 7,90 i jeszcze trochę by spadło stabilizując się . Natomiast mówiłem Rafałowi aby pomyślał o preparowaniu podmienianej wody kwasem lub innym gotowym preparatem , tak aby dawało to w akwarium 7,2-7,4 i wtedy CO2 można ustawić tak aby dawało Ph ok 7,0 -7,1 i tylko trochę wrzucało CO2 do wody stabilizując Ph.

Rafał ... w gorącej wodzie kąpany jesteś ... a i jaką masz temperaturę w akwarium na czujniku ? 62 stopnie ??? To może i ten tester pod kątem Ph trzeba sprawdzić ???
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-17, 22:27   

Ja tego nie podważam. :D
Na początku zawsze jest problem z pH, a później się stabilizuje, natomiast CO2 przy dyskowcach to niezbyt dobry pomysł.
Już nie jeden zagazował ryby przy awarii sprzętu i nie mówię tu o młodych, ale o wyrośniętych osobnikach.
Po za tym dyskowce produkują tyle "nawozu", że podstawowe rośliny rosną bez problemu, a część roślin nie zawsze daje radę przy dyskowcach.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-18, 10:58   

Rafał poszedł na całość z tego co już wiem i pozyskał zestaw do CO2 z sondą i komputerem . Jeśli ustawi poziom Ph na 7,0 to tak będzie i ryb nie zagazuje , bo włączy sie tylko wtedy kiedy będzie potrzeba . Rozumiem Cię i Twoje obawy Przemku , już nie raz o tych kwestiach rozmawialiśmy , ale to będzie pod kontrolą . :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-18, 11:46   Zakładam Akwarium 500L

Info

PH 7,5
Temp 26.5C
Wszystkie rybki żyją
po 10 kirysków + otoski 20

Dziś pierwsze dokarmianie.
Dodany Potas Fosfor Magnez - Nie było lub były śladowe ilości

Czekamy teraz na podłączenie CO2 kompa i ustawiamy na 7.00
Stabilizacja i dodamy za kilka dni 60 neonów czerwonych.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-18, 14:04   Zakładam Akwarium 500L

i Jeszcze coś
Proszę o info jakie glonojad ki dać "zbrojniki"
Chętnie weloniaste
Coś małego co za duże nie rośnie czyli żeby nie miało 30 cm
Tak z 8 sztuk
Ktoś coś ma fajnego ?
czy np brać coś zwykłego typu


https://www.olx.pl/oferta...html#cd97c377bd
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 9