FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Michał
2020-11-12, 17:06
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-13, 19:39   

Najpierw musisz ogarnąć to zmętnienie , jeszcze kilka dni poczekaj . Spokojnie :)
Nie walcz z Ph na siłę teraz , nie czas na to .
Roślinki marnieją , tylko które ? Jak się to objawia ? Bo jeśli coś to trzeba dodać do wody podstawowych makroelementów jak np potasu . Chyba , że kupiłeś jakieś mocno wymagające te rośliny z netu i lecą , bo im parametry wody nie pasują .
Mówiłem ... wziąć mikrozorium , to twarda roślina , przetrwa wiele , wymagania ma małe ...
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-13, 20:16   

E tam na zdjęciach źle nie wygląda. Ph się nie przejmuj zacznie spadać z czasem, tylko wody zbyt dużo nie podmieniaj. Wszystko na spokojnie, postaw wiadro z zimną wodą obok zbiornika i jak będziesz bliski paniki to głowę do niego.
Spokój i jeszcze raz spokój oraz cierpliwość.
Moim zdaniem mogłeś zastosować trochę grubszy piach zamiast tego żwiru, ale może będzie dobrze, wszak każde akwarium jest inne.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-13, 20:43   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za wsparcie
Zmętnienia nie ma może tak wychodzi na zdjęciach itp ale woda to kryształ
99% to bąbelki bo na maksa natleniam :)
Wszystkim co się da masa bąbelków , bąbelki bąbelki bąbelki
Bardzo mnie tylko ten puch na korzeniach martwi ......
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-13, 21:02   

Już Co mówiłem o co chodzi z tą watą na korzeniach . Spokojnie ... Poczekaj .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
alexdemo 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Sty 2013
Posty: 298
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-14, 11:22   

Jaki zastosowałeś napowietrzacz?
 
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-14, 19:21   Zakładam Akwarium 500L

Sera precision 550
ma 4 wyjścia teraz połączone w 1 i wpięty w rozgałęźnik na 4
2 kurtyny po 60 cm + wlot do filtra tymczasowego wewnętrznego
+ wlot do karmnika automatycznego

Nie ukrywam że go słychać i to chyba za bardzo. Spanie przy nim to zły pomysł.
Z powietrzem daje rade przy pełnym nalaniu. Rurka ( odległość 60 cm do dna + 70cm do podłogi +/- 10 cm zapasu )

PH 8,82 zaraz powitamy chyba 9 :)
Sprawdzone elektronicznie + kropelkowa mniej więcej się pokrywa
Temp 25
Roślinki nie dojechały będą jutro :)

Nie poddaję się ........
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-14, 21:23   

Twardy bądź , nie miętki :mrgreen: nie poddawaj się .
Ja się zastanawiam , czy to któryś z tych wkładów w tym całej maszynowni nie robi tej kreciej roboty z Ph :?: :roll:
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-01-14, 21:30   

PH masakryczne. Albo wkład w filtrze, albo żwirek lub piasek z podłoża.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-14, 21:47   

Żwirek kwarcowy jest raczej neutralny względem wody , no chyba żeby miał jakąś domieszkę lub to nie jest zwykły żwirek . Zawsze można zrobić próbę Ph żwirku na wodzie RO .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-14, 22:45   Zakładam Akwarium 500L

Wkłady są pozamieniane bo nie wim co z tym działać :( dlatego mieszam z kolejnością
lecą tak kolejność w tej chwili nie ma znaczenia wg mnie

- torf badziewie nie chce utonąć więc chyba nie działa jeszcze
- 4 sznurki jakieś tam pp też już nie ma znaczenia
- 2 żywice
- 1 matrix
- 1 węgiel

Góra czyli 2 filtr
masa matrixa
szkło ceramika itp no najlepsze ale ogólnie ceramika
zeolit 2 kg
sznurek jako pre filtr

Piasek kupiony na Rocha + żwirek Plukane wszystko 4 razy i parzony 1 raz
Ja naprawdę nie widzę tu błędów
Jedynie korzenie kupione na Okulickiego zoolandia
Reszta wszystko nowe



Masa tlenu psikamy w deszczownicach i kurtynach
0 - Co2 butla nie podłączona jeszcze wskaźnik kropelkowy pokazuje nic nie pokazuje 0 CO2
- ślimaki żyją ale tylko po szybach łażą


Daje sobie jeszcze czas 3 -4 dni sadzę resztę i czekam

Jak nie to chemia na PH
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Ainodek 
Kamil

Dołączył: 02 Lip 2015
Posty: 53
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-14, 23:09   

Przewertowałem temat od początku, nie napisałeś jaki piasek w końcu kupiłeś. Pytałeś czy kwarcowy czy rzeczny, na jaki padł wybór? Może to jest jakiś koralowy/aragonit do biotopów malawii/tanganika/morskie, podwyżwsza KH i pH.

W przypadku Twojego akwarium podejście jest bardzo profesjonalne od samego początku, więc głupio mi podejrzewać o taką błahostkę :mrgreen: ale... :>
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-15, 08:59   Zakładam Akwarium 500L

ale.....
Nawet nie wyobrażam sobie że piasek jest zły.... :( wygląda jak kwarcowy biały kupiłem w paczkach 2 kilowych około 10 kg oryginalny miał nie zmieniać PH

Dziś do gościa podjadę spiszę jaka to firma i jak dokładnie nazywa się i jaką ma granulację

Na pewno nie jest rzeczny czyli żółtawy.......
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-01-15, 17:32   

100% pewności da ci zrobienie próby PH. Żwirek żwirkowi, i piasek piaskowi nie równy.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-15, 17:49   Zakładam Akwarium 500L

Ok kochani

Rewolucja
- Wywalone korzenie szoru szoru wszystkim co się da 7 * po 2 litry wrzątku na te największe
- Dosadzone roślinki
- 1/2 wody wywalone
- 20 L Demineralizowanej wlane
- przemieszanie piasku łapą na zasadzie łapiemy i góra dół i swobodny opad

Zero zamulenia zero mleka wygląda ok teoretycznie

PH po rewolucji 7.5
- dodany regulator PH Sahem 50 zł masakra 1 łyżeczka wg opisu powinienem dać z 3 lub 4

1. Piasek idzie do testu 4 słoiki
Powinienem to zrobić przed włożeniem
a. słoik z destylką bez płukania
b. słoik z destylką temp 27 po wypłukaniu
c. słoik z kranówką
d. słuchy piasek - nie wiem czy to ma sens ale sprawdzę

Ale dziś się z tym nie wyrobie to plan na może dziś lub jutro

i piasek to nie kwarc a zwykły piasek choć w takiej granulacji to można już go nazwać kwarcem wg mnie coś koło 0,1-0,5 mm
Firma Zoologia Łódź nazywa się to żwirek ekologiczny

Stan po rewolucji:
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0267.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0268.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0269.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0270.JPG
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-15, 18:11   Zakładam Akwarium 500L

Za późno żeby edytować kiepskie jest to w tym forum

Dodane też bo docelowo na to bym chciał przejść

- bio kit fresh po 2 ampułki

https://www.plantagarden....fresh&results=2

z każdego.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,248 sekundy. Zapytań do SQL: 10