FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Michał
2020-11-12, 17:06
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2019-12-29, 18:48   

Temp przy paletach trzymaj 27st. Nie potrzeba więcej. Wyższa temp będzie powodować, że ryby nawet nie mając roku zaczną dobierać się w pary i składać ikrę a to zahamuje ich wzrost. I zamiast mieć 20cm na koniec to zatrzymają się np przy 14-16.
P

Jeśli chodzi o ryby ławicowe to pomyśl nad Rodostomusami. Trzymają ławicę, dużo osób przy Dyskach je trzyma.

Ja przy swoich mam kiryski Sterby. Od kolegi Daro. Bardzo ładnie wyglądają i wytrzymują spokojnie temp.

Rośliny ja polecam Water and Garden, od Michała Dylewskiego, lepsze niż PlantaGarden.

Mając ryby z kilku źródeł, musisz przeprowadzić kwarantanne. I łącząc je uważaj na reakcję krzyżową(konflikt bakteryjny). Dyski są na to bardzo wrażliwe.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-01, 18:08   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za info będę myślał

Ok teraz potrzebuję pilnego wsparcia :)
Szybki i krótki temat
Stan obecny wg zaleceń żwir wysypany frakcja około 4 mm wszystko naturalne + około ¼ piasek ułożone zakończone . Szczelność hydrauliki ok. Obecnie muszę dokupić 2 – 3 trójniki i jakieś tam jeszcze elementy Planuję zalewanie w ciągu kilku dni i test pompy. Na razie wodą wypełniłem tylko rury w celach testu szczelności
OK najważniejsze czas wybrać rośliny możliwe że z waterandgarden ale to jeszcze chwila.
Moje prośby:
Nie chcę używać chemii czyli jak najmniej dlatego chcę ją ograniczyć do min oraz wyeliminować lampę UV która zabija i złe i dobre bakterie oraz ograniczyć węgiel Będzie tylko wkład 1 węglowy

1. Czy jesteście za używaniem startowych bakterii Bio digest biokit Fresh itp. Coś z SEACHEM itp. Mówię o starcie i przy podmianach i np. co jakiś czas.
2. Kulki gliniane chce je dać na start około 20 kulek czy one się mogą przeterminować kiedyś kupowałem od gościa na facebook co sam robi chyba że ktoś z was mi sprzeda sprawdzone itp.
3. Co wlewać przy tak zwanej kwarantannie dodając ryby
4. Czy coś dolewać profilaktycznie 😊
I w sumie te punkty są dla mnie teraz najważniejsze.

Fotki wstawię jak już złożę całą filtrację i wleję z połowę wody

Potem chce zalać całe ustawić temperaturę ustabilizować spuścić ¾ wody i posadzić rośliny.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-01, 20:09   

Co do lampy UV to ja też jestem jej przeciwnikiem i tylko w pewnych przypadkach uważam za potrzebną .

Jeśli chodzi o bakterie to Seachem czy Microbe Lift jest ok . Ja osobiście używam od bardzo dawna do startu i przy podmianach wody dwóch preparatów z Easy Life , a konkretnie Easystart i Filter Medium (FFM) . Jest to tylko to co używam z preparatów wspomagających i mam na ich temat dobre opinie.

Kulki gliniane raczej nie powinny się przeterminować . Ja kiedyś kupowałem z JBL , a teraz sam sobie robię swoje w 2-3 odmianach z różnymi dodatkami i sprawdzają się. Jak coś to mam na zapasie kilkadziesiąt sztuk... :)

Do kwarantanny można zastosować kilka gotowych preparatów , wszystko zależy co chcesz poddać kwarantannie . Ja stosowałem kiedyś FMC ( uniwersalny) lub nadmanganian potasu.

Profilaktycznie to możesz przepłukać cały zbiornik i układ ( bez wkładów :!: ) nadmanganianem potasu , potem wode spuszczasz i ewentualnie filtrujesz przez węgiel aktywny , choć i tak z czasem i przy dobrym napowietrzaniu ten preparat się "ulatnia" z wody . A ja tak jak pisałem wcześniej od początku jadę na preparatach z Easy Life z punktu o bakteriach.

To ja mam pytania ...

Dałeś jakiś substrat pod żwir ? Czy tylko te kulki ?
Masz już listę gatunków roślin do obsady?
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-01, 20:37   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za szybkie info
Nie - wszystko naturalne
Więc kulki mam zostało mi z 50 szt jeszcze 20 szt chcę dać w żwir
Strefy są mniej więcej 8cm potem 6-7 i pierwszy plan 4 cm żwirek
Piasek około 4 cm

Rośliny te co napisałem + te co mi radzicie Ale to jeszcze z tydzień do zamówienia i muszę rozplanować na 3 plany + pływające
Ogólnie też chcę ograniczyć do kilku gatunków żeby nie było że mam 99 rodzai :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-01, 21:16   

Ja tez na początku mówiłem , że nie chcę wielu gatunków , a potem dokładałem , dokładałem ...

Jak byś coś potrzebował z aponogetonów , anubiasów , kryptokoryn czy innych gatunków to ja bym coś u siebie znalazł . Inni tez coś pewnie mają .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-01-01, 21:25   

Do odkażenia akwa i sprzętu najskuteczniejszy jest perhydrol 30%(rękawice ochronne i maseczka).
Nie stosuj go do roślin.
Można też tak jak napisał Daro odkazić nadmanganianem potasu.

Jeśli chodzi o łączenie ryb z kilku źródeł z Dyskami, to możesz napisać na fb do Tomasz Jagodziński Tomasz Exotica Discus. Sprzedaje specjalny preparat zabezpieczający przed reakcją krzyżową. Ewentualnie można samemu zrobić kąpiel rybom w kmno4 ale ostrożnie aby ich nie poparzyć. Zabijając szkodliwe bakterie niszczysz też pożyteczne.

Jak chcesz szybko wytracić nadmanganian z wody, wlewasz wodę utlenioną. Neutralizuje go.

Kulki po czasie będą ok. Ja wyrzucam tylko takie które mi się rozpadają w rękach.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-03, 11:11   Zakładam Akwarium 500L

I za szybko błędy błędy itd


Wodę i tak muszę spuścić
- źle podłączyłem węże
- zapomniałem dać kulki :)
- nie pomyślałem o napowietrzaniu i nie podłączyłem :)
- brak mi kolanek do filtra
dobra itd :(

Ale już pokażę co i jak

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0255.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0256.JPG
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-03, 11:30   

No niestety tak to jest jak się chce coś szybko zrobić . :)

Ten żwirek trochę za jasny jak dla mnie , rzeczny ma ciemniejszy kolor i rybom też by ciemniejszy bardziej odpowiadał.

Porada : Przed zrobieniem zdjęcia usuń bąbelki powietrza z szyb , będzie lepiej widać wszystko.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-03, 15:53   Zakładam Akwarium 500L

Kolejny problem
Szykuję teraz filtr Unimax 700
Ma 4 kosze i tak od dołu

Pierwszy: Matrix 1L -1,5L wkładu
Drugi :(
Trzeci :(
Czwarty Gąbki

I tak co do drugiego i trzeciego myślę o :
ZEOMAX Plus - czyli zeolit qrcze ale muszę go wymieniać co 4 tyg
Węgiel i tu chyba bym go nie chciał teoretycznie odkaża ale też i wypłukuje minerały
PHOSMAX chemiczny absorbent fostoranów i już ni brzmi dobrze

Co proponują koledzy na te 2 kosze tak po 1kg czegoś ?
A i mają być pre filtry z nano - sznurek 100pp


A jeszcze coś takiego myślałem dodać z 200ml Purigen
"Wkład Pochłania NO2, NO3, amoniak"
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-03, 17:42   

Musisz sobie odpowiedzieć na podstawowe pytanie , a mianowicie do czego ma służyć ten Unimax 700 ? Ma być filtrem bardziej mechanicznym , biologicznym czy "chemicznym" ?
Zawsze lokujesz wkłady w tej kolejności :
mechaniczne--> biologiczne-->chemiczne
Gąbka to moim zdaniem podstawa w pierwszym koszu od góry ( bo ja zawsze podaję w kolejności zgodnej z przepływem wody :!: ) , w drugim może być jeszcze gąbka i wata filtracyjna , w trzecim możesz dać ceramikę , zeolit lub matrixa a w czwartym coś z tych samych lub jeśli chcesz wynalazki to tam właśnie dajesz węgiel , torf , purigen i inne wkłady absorpcyjne czy działaniu dodatkowym . Tylko żeby się nie gryzły wtedy z węglem .
Tylko po co od razu wkład na fosforany ? Rozumiem wkłady "azotowe" , ale fosforanów na początku to miał za dużo nie będziesz i taki wkład będzie konkurencją dla roślin .

Co do zeolitu i węgla to na pierwsze miesiące jest wskazany , ale nie musisz już po pierwszym miesiącu musisz je wywalać . Mogą być tam nawet 2-3 , choć chyba 2 miesiące to najlepszy czas po starcie na ich wymianę.

A ten Unimax 700 to ile ma koszy ? Nie czasem 5 ? Bo 4 to miał Unimax 500 z tego co pamiętam.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-03, 20:26   Zakładam Akwarium 500L

Napisałem odwrotnie - filtr
Część roślinek zamówiona.
Daro czy możemy się umówić żebym podjechał po jakieś roślinki jeśli masz czas i coś dostępnego.?
Chciałbym to sadzić za jednym razem myślę że jak dojedzie paczka to we wtorek lub środę
Jak coś to byś podesłał adres i fon na maila rufik_mobil@o2.pl

Co mnie interesuje
mech jawajski coś z kryptokoryn coś co polecasz itp nie za dużo bo jeśli będzie ok to i tak to się powinno rozrosnąć
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-11, 19:58   Zakładam Akwarium 500L

Chwilowo staram się opanować tragedię
Postaram się coś więcej opisać ale praca nie daje czasu

- walczę z chyba pierwotniakami
- korzenie mają jak by pleśń białą gąbkę na sobie
- woda mleko
- ph 7,4 elektroniczny sprawdzacz :)
- filtry sznurkowe już czarne mimo że nie ma nikogo :)
- pierwsze roślinki wsadzone od Daro
- roślinki z planta garden posadzone
- czkam na resztę roślinek za 2 dni mają dojechać
- niestety 300W grzałka nie daje rady z temperaturą dziś założona 2 -300W

Stabilizuję na 27 C
Wywalony wkład węglowy wstawione około 250 g torfu do kopuły
i...... i czekamy z godziny na godzinę się nic nie zmieni
- torf sera granulki
- wymieniony napowietrzacz aquael to porażka ledwo dawał radę przy wys 60 cm
- założony nano przed filtrem unimax 700 hmm 3 dni i ciemny masakra z wkładem 100pp ale tylko na 1 rurce 2 nie mam jeszcze złączek
Strasznie mi się zapowietrza i to jest duży problem

I tyle ze zmian
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-11, 21:51   

Na początku daj niższą temperaturę , nie musi być aż 27 , bo to też mocno wpływa na tempo rozwoju pierwotniaka , a wysoka temperatura = mniej rozpuszczonego tlenu w wodzie i to też nie jest dobra sytuacja . Na początek bez palet 24-25 stopnie wystarczą .
Dużo zeolitu i węgla do filtra :!:
Trochę będzie się to gryzło z torfem , no ale trudno .
Jeśli Twoja filtracja tego nie ogarnia , to trzeba do środka wrzucić 2 mocne turbinowe filtry gąbkowe ( bardzo drobna gąbka) lub owinięte włókniną , którą co kilka dni trzeba zmieniać na nową . One też wezmą na siebie dotlenienie wody .
Nie podmieniaj w tym czasie wody.
3-4 dni i powinno być po wszystkim .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2020-01-12, 19:54   

Korzeniami się nie przejmuj, nic im nie będzie. Temperaturę obniż do 25 stopni, nie potrzebujesz tak wysokiej, nawet jak kupisz palety to i tak nie musisz podnosić do 27.
Resztę napisał Darek.
Będę obserwował temat.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-01-13, 19:33   Zakładam Akwarium 500L

No Kochani
Chwilowo zawieszam wpisy itp bo to nie ma sensu co mam pokazywać jak nic się nie zmienia i nie ma pomysłu na stabilizację

- Z PH 7,5 wzrosło mi na 8,17 :(
- wymieniłem wkład na węglowy + torf wiem gryzie się
- wpuszczone slimaczki od Daro
- posadzone roślinki i już marnieją to widać nie ma szału żeby coś rosło
- wskaźnik CO2 hmm nie ma CO2 wg niego :) - kropelkowy

Temperatura na - czyli schodzimy na 25 C

Ogólnie czekam mają jeszcze roślinki dojechać jutro sadzę i czekam. Jeśli nic nie drgnie
to kwas ortofosforowy albo inne wynalazki zbijające PH


Stan na dziś :
http://www.rafmag.com.pl//foto/DSC_0264.JPG
http://www.rafmag.com.pl//foto/DSC_0265.JPG
http://www.rafmag.com.pl//foto/DSC_0266.JPG


W kranie mam 7,76 Ph około

Nie mam ochoty zakładać RO ale.... qrcze taka filtracja wszystkie wkłady sznurkowe
( dziś je podmieniłem ) czarne - mimo że nic nie pływa jeszcze

Odezwę się jak to dojrzeje chyba trzeba czasu ........
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
Ostatnio zmieniony przez Rufik73 2020-01-13, 19:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,228 sekundy. Zapytań do SQL: 10