FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Michał
2020-11-12, 17:06
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-28, 20:14   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za info
więc w tym temacie jestem zielony

Co mam zrobić z wodą RO ? jak uzdatnić , coś dolewać , ile, jak i co ?


Obecnie dolewam czyste RO i dodaje
- stability bakterie
- i inne co wpisuje w tabelke K ,P MG micro

Ale to wszystko już do żywego zbiornika nie do RO
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-02-28, 21:21   

Ja do roślinnego też leję nawozy + mikro bezpośrednio do zbiornika.
Natomiast do dyskowców, ponieważ leję 100% RO, wodę sobie przygotowuję wcześniej, parametry ustalam mineralizatorem Preiss discus mineral.
Zawsze przy podmianie podaję też bakterie, aby utrzymać zerowe no2 i odpowiedni poziom no3, ale ja mam takie w proszku więc je rozrabiam w butelce i wlewam do akwa.

Ja mogę Ci doradzić takie rzeczy:
- ponieważ masz dyski w akwa to nie grzeb za często w akwa(nie mówię o podmianach)
- ja osobiście używałbym tylko testów kropelkowych (inne bym odstawił)
- i najważniejsze!!! - jeśli korzystasz z rad kolegi Daro, to stosuj to co mówi a akwa będziesz miał bardzo ładne. I żadnej samowolki :P :P :P i dużo cierpliwości... ;) ;) ;)

A w wolnej chwili wrzuć zdjęcia swoich dysków, tak z bliższej odległości i żeby były wyraźne. I filmik na yt ale nie po jedzeniu.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-29, 14:00   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za info
Raczej kupie to co używasz PREIS DISCUS MINERAL muszę tylko skonsultować to z Daro

Co myślicie o dodaniu
Chihiros Jonizator Doctor Shrimp
Ma ktoś z was coś takiego sprawdza się ?

https://www.plantagarden....zator&results=6
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3288
Skąd: Częstochowa-Północ
Wysłany: 2020-03-03, 14:29   

strata kasy ten jonizator
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-03, 18:39   Hellp 500L

Witam
Zaczynam mieć problem :(
No3 - 40-45
No2 - 0
GH - 8
KH - 0
Co2 - <10

PH 6.1 wg komputera wg kropelek jasno zielony wskazujący na PH 6.5
Kalibrowałem dziś.

Potas 35
Fosfor 0.6
Magnez 13
Żelazo 0
Butla już nie podaje jest ustawiona na 6.5

Moja wizja :
Kupiłem JBL PH/KH + Robie RO mieszam to z RO i dodaje już 15 g. ml /100l Discusa i chce to od jutra podmieniać po 60 - 70L
JBL PH/KH piszą że 10 mil na 40 l podnosi o 1 twardość więc aby nie szaleć ustawiam na
20 ml na 100l

Oczywiście wszystko to mieszam w zbiorniku osobnym ustawiam temperaturę na 20C bo tyle mniej więcej trzeba żeby się nagrzało do tylu w ciągu 24h
i chce to pomału podmieniać

Cel wzrost PH na 6.5 - 6.6 i KH na 2
Co wy na to ? Wlewać odrazu chemie bezpośrednio czy cierpliwie pomału ?

Uznałem że mieszanie RO z kranówką chyba nie ma sensu. :(
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-06, 14:44   Zakładam Akwarium 500L

Stabilizacja
3 dzień bez żadnych zmian.
Temperatura 27 C po podmianach spada na 26 na jakieś 3- 4 godziny.
PH 6.5
No2 = 0
No3 około = 35
KH niestety nie ruszyło jeszcze. = 0 ale to dlatego ze bardzo powoli dodaję wg mnie.
GH > 7
Rybki jedzą z ręki.

Nic nie zdechło.

Oczywiście nadal proporcje Dsiscus i JBL PH/KH+ rozrabiane są w dawkach dla 112 litrów w wodzie RO około 22C w piwnicy. To stoi sobie 24 godziny i podmieniam po 60 - 80 L
Podmiany troszkę zmniejszyłem.

Pomogła też ponowna kalibracja komputera pokazuje teraz tyle co kropelki wg mnie.

Butla ustawiona na PH6.6 jak tylko wskoczy na tyle powinna się odpalić .


Dodałem nowy filmik z dzisiaj link w moim podpisie.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-03-21, 21:24   

Wrzuć aktualny filmik... coś ostatnio nic nie piszesz...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-23, 13:06   Zakładam Akwarium 500L

Za bardzo się nic nie dzieje pomału jest stabilizacja
Niestety KH nadal zbyt małe i staram się stabilizować je

Fotki:






Filmik w podpisie z dziś 23.03.2020

Prace i parametry w exelku też w podpisie
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
Ostatnio zmieniony przez Rammek 2020-03-25, 12:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-28, 19:46   Zakładam Akwarium 500L

Dziś nastąpiła tragedia

Zmarła lorykardia czerwona :(
Starałem się ją reanimować ale kot był szybszy :(

Jak to małe badziewie wyszło 2 metry od akwarium to nie mam pojęcia ..... dziś smutek
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
wawrzonek 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Paź 2014
Posty: 420
Skąd: Konopiska
Wysłany: 2020-03-29, 13:16   

Witam
Jeżeli chodzi o podnoszenie KH to polecam ten preparat



pozdrawiam Adam
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-02, 18:56   Zakładam Akwarium 500L

Witam
Coś muszę napisać. Może tak o biotopie i parametrach nie piszę jeszcze widać w Excelu i na zdjęciach.
Minęło hmmm no prawie 3 pełne miesiące. Podsumuję to dziś odnośnie tylko filtracji.
1. Kubeł
Był czyszczony raz prefiltry widzicie co ile wymieniam. Jeden zasys jest niżej przy dnie dlatego wypada częściej starcza na maks 7 dni i jest praktycznie czarny smoła – koszt pp100 – 2,80zł
Drugi zasys jest w połowie zbiornika po drugiej stronie ten można ocenić na 14 dni może nawet więcej by trzymał ale wymieniam go razem z pierwszym co 2 raz on się aż tak nie brudzi pp100 koszt 2,80zł
Co w środku – kubeł otworzyłem po około miesiącu (15luty)teraz będę go otwierał za 1 – 2 tygodnie
Gąbeczki i woda w nim była praktycznie czysta wszystko było wypłukane w wodzie z akwarium i zamknięte.
- czeka mnie teraz wymiana zeolitu i chyba dodam też świeży węgiel w ilości około 500g
2. Piwnica po kolei:
- pp100 *2 pierwsza linia to można by wymieniać co tydzień masakra smoła nawet można by co 5 dni
- pp50 *2 nie jest źle tu można by się pokusić nawet o 20 dni ale lecą po 14 chwilowo
- pp5 *2 no pierwszego wymieniłem po 30 paru dniach ale nawet nie musiałem
- żywica i pp25 te są w obiegu z redukcją przepływu wygląda czysto nadal
( tu chcę znowu zmodyfikować dać wkład węglowy i nowy żywiczny ) tu jest czysto i przepływ jest wolny
- ostatnia kopuła matrix przepłukany do tej pory 1 raz ale jest tam czysto
3. Mam jeszcze filierek wewnętrzny z gąbka – ale tu już się nie bawię w czyszczenie w wodzie akwariowej to taki mieszalnik wody dam fotkę jak coś. Więc raz w tygodniu leci pod kran i wrzątek zabrudzenie dość średnie.

To takie średnie bo piszę z głowy te wymiany w zestawieniu w Exellu jest dokładnie co ile wymieniam. Ale teoretycznie można by się pokusić że te czasy należało by skrócić o 1- 2dni dla niektórych wkładów
4. Inne prace
- była kalibracja sondy PH
- wycinanie kwiatów bo puszczają i kwitną nad wodą
- częste podmiany wody 2 – 3 dni ( ale to przyjemność przy tym systemie samo się wszystko robi prawie tylko wtyczkę zmieniam i zaworki przekręcę )
- wymiana butli CO2
- idealnie daje wg szczykawek co mi Daro każe
5. Nie wykonano
- nadal nie skończyłem szafki pod akwarium mam tam syf i wszystko jak nie wisi to leży
- powinienem już coś poprzycinać z roślinek
- nie mam glonów na szybie ale mam czyścik magnetyczny czego palety się strasznie boją i powinienem je pomału przyzwyczajać a tego nie robię
- mam raz w tygodniu obsuwę i nie aplikuje tego co Daro napisał ale wtedy wszystko przesuwam na kolejny dzień



Coś jeszcze nadal poradzę każdemu jak che wykonać filtr rurkowy ! Kochani wielka prostota jeśli chcecie musicie go zrobić to max 8 kopuł 2xpp 100 2x 50 2x pp 25 pompa 2xpp5 (lub węgiel ) żadnych udziwnień bajpasów itp nie ma to zadnego sensu
I zawory na początku i na końcu w zupełności wystarcza

Można też na 10 ale sądzę że pompa Co nie uciagnie widzę po swojej chyba że bedzie zaraz pod akwarium to dałbym
2x -2x - 2x pompa 2x - 2x
Wszystko równolegle
Potem przepływ można dopasować może 2x pp 100 potem znowu 2 x pp100 a potem coraz mniej
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-16, 13:25   Zakładam Akwarium 500L

Witam
Dziś tylko fotki ogólnie wg mnie jest pełna stabilizacjia po za bieganiem i wymianą wkładów do filtra :)

Jak ktoś może zmienić te linki żeby były od razu zdjęcia to bardzo dziękuję .

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_10.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_11.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_12.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_13.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_14.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_15.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_16.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_17.JPG

Filmik dodam jak zwykle do opisu.

Co mi brakuje na tą chwilę automatu do dawkowania nawozu itp oj przydało by się
Niestety muszę przycinać podpis bo jest ograniczenie :( Ale jak coś można przykleić link i wkleić końcówkę z poprzednich
Musze pomyśleć jak to robić żeby dodawać filmiki dla Was
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 217
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-04-16, 17:27   

Fajnie wygląda całość. Roślinki też spoko idą. Jeden dyskowiec jest tylko szczurkiem strasznym i nie powinien Ci zostać sprzedany ale reszta jest ok.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-18, 07:20   Zakładam Akwarium 500L

Pewnie myślisz o tej 1 małej ale to może też się tak wydaje zakup był taki:

6 sztuk z 1 zbiornika niebieskie
2 sztuki czerwone z innego
2 sztuki jakiś inny rodzaj z innego zbiornika

Czyli jak by z 3 hodowli ale wszystkie z jednego miejsca.
I w sumie najszybciej rosną te niebieskie.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-21, 21:09   Zakładam Akwarium 500L

Dziś mega szybko

- czyszczenie filtra zewnętrznego
- wymiana zeolitu 1,6kg
- wymiana węgla 0,5kg
- czyszczenie matrixa
- czyszczenie ceramiki
- czyszczenie gąbek
- wymiana prefiltrów pp100

Co dają pre filtry: kubeł praktycznie czyściutki po około 2 miesiącach gąbki delikatne zabrudzenie delikatne określę jako lekko delikatne zabarwienie. Nie no nawet zabarwienia nie ma jest czysto w środku.


Całość oczyszczona w wodzie ze zbiornika delikatne zmętnienie normalnie to by była smoła.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,194 sekundy. Zapytań do SQL: 10