FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Michał
2020-11-12, 17:06
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-08, 16:06   Zakładam Akwarium 500L

Witam i proszę o porady:

Cel...
1. 500 litrów 140x60x60
2. Filtracja
3. Roślinność i tu nie wiem całkowicie co na 1 , 2 , 3 plan
4. Rybki
- 70-100 neonek
- 8 - 10 kirysów Panda
- 4 - 5 Glonojadów
- 2 i 5 Ramirezki
5. Opcja typu nie oszczędzamy - jeśli nie wyjdzie to koniec z akwarystyką :)

Zacznę od Filtracji - zapisze ten post bo napisałem się 40 min i mi nie zapisał się post grrrrr
A teraz się wycwaniłem i napisze w notatniku i przekleję

1. Filtracja błędy pomysły i porady w postach :
- Założenia
- Efekt końcowy:
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
Ostatnio zmieniony przez Rufik73 2019-11-09, 13:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-08, 16:25   

Pomysł na filtrację :
Posiadam już filtr Unimax 700 ale chcę go ustawić na prostą biologię posiada on 2 wejścia i 2 wyjścia.
Na wejściach chcę założyć po 1 kopule Nano rurowym ze sznurkiem 100 mikronów wymienianym wkładem raz na 10 -15 dni czyli 4-6 sztuk w miesiącu. Może jak się nie będą szybko zapychać ustawię wymianę co 15 dni.
Załadowanie filtra od spodu:
- ceramika aquaela nie ruszana przez rok albo i dłużej
- Zeolit aquaela wymieniany co 2 miesiące
- gąbki aquaela płukanie co 2 – 3 miesiące
Bez UV bo wg mnie zabija to złe jak i dobre bakterie.
To wszystko będzie w szafce pod akwarium.

Etap 2 filtracji
Całość dodatkowo będzie połączona z narurową filtracją schodzącą do piwnicy wysokość podnoszenia wody to około 2 metry. I tu link do fotki do mojego serwerka
I tu proszę o porady czy tak może być zakładam przepływ około 1600 - 2000 Przepływ przez żywicę i biologie około 200 l na godzinę ( redukcja zaworami ) wszystko na rurkach ¾

http://www.rafmag.com.pl/foto/Obieg.png
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-08, 16:51   

Unimax 700 to całkiem wydajny filtr , miałem 500-kę w 390 litrach i spokojnie dawał radę . Przy dużej ilości roślin zrobił się mały problem z cyrkulacją , więc dodałem 2 małe głowice do środka i problem się rozwiązał . A czyściłem go co 6-8 miesięcy , woda była kryształ .
Te dodatkowe prefiltry trochę go zduszą , ja miałem zwykłe gąbki naciągnięte na wloty i wystarczało , a czyściłem je co tydzień przy podmianach wody .

Co do tego planowanego narurowca , to będzie to bardzo rozbudowana machineria , jeśli faktycznie to zrobisz jak planujesz , to na pewno nie będziesz miał problemu z cyrkulacją o ile sensownie zrobisz wylot wody np długą rurę na dnie przy tylnej z dużą ilością otworów wypływowych do góry .

Jeśli chodzi o obsadę roślinną , to zależy czy ma to być akwarium w którym będą odwzorowane warunki biotopu , czy ma to byc ładne , ogólne akwarium dekoracyjne zestawione z roślin różnych gatunków , które przede wszystkim ma dawać efekt dla oczu.
Jakie rośliny to też zależy od podłoża , co na podłożu i co pod podłożem ( substrat) , jaki poziom nawożenia i przede wszystkim jakie oświetlenie , bo to wysokie akwarium i czy będzie instalacja CO2 ?
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-08, 17:06   Filtracja

Dzięki za szybką odpowiedź będę zamieszczał pomału zdjęcia :)
1. Wszystko już mam kupione do piwnicy dla nano rurek potrzebuję z tydzień na poskładanie i dam fotki
2. Tak biotop cieszący oko
3. Chcę utrzymać stała temperaturę 24-25 stopni max
4. Tak mam CO2 4L z całym osprzętem
5. Oświetlenie LEDY za 1200 zł :) 120 cm na 30 cm 12 po 3 czyli 36 ledów z regulacja 25% 50% 100% Dam potem fotki
6. Podłoże w 240 l miałem Ade chyba coś w tym stylu ale nie wiem czy w to się bawić czy warto
Nie nie mam komputera itp elektroniki poza automatycznym karmnikiem :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-08, 17:43   

Ameryka południowa , czarne wody , czy raczej na spokojnie ogólnie : amazonka i tropikalny las ?

Bo jesli chcesz podchodzić ortodoksyjnie do tego , to masa korzeni , piach i kilka żabienic .
Natomiast na luzie to masz do dyspozycji wiele gatunków żabienic zarówno na przód na środek i tył akwarium . Dochodzą do tego alternatery , cabomby , moczarka , wywłócznik , heterantera , limnobium na powierzchnię . Możesz zrobić prawdziwy gąszcz.
Wszystko naprawdę zależy od tego jak bardzo rygorystycznie do tego będziesz podchodził. Na pewno dla żabienic potrzebujesz żyzne podłoże , tak jak napisałem z substratem lub punktowo pod korzenie kulki i inne dodatki.
CO2 tak , choćby ze względu na Ph jakie musisz zrobić w akwarium.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
abaddon79 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 07 Wrz 2013
Posty: 311
Skąd: Czewa- Gnaszyn
Wysłany: 2019-11-09, 08:16   

Cześć
Jak chcesz wybrać czy BIOTOP czy "biotop" ale taki nie ortodoksyjny to pooglądaj tę stronkę:
http://biotope-aquarium.info/badc/
Na pewno coś wybierzesz, podpatrzysz itp.
Poszczególne lata rywalizacji -wspaniałe dokładne opisy (cześć po polsku a cześć tylko po angielsku ale naprawdę łatwo sie domyślić) świetne zdjęcia i często filmy
Tomek
_________________
[250L]A. nanolutea+C. spilurus+X. doadrioi
[100/200L]M. opercularis+T. heteromorpha
[60L]N. brevis+J. transcriptus
[60L]A. borelli+H. amandae
[60/200L]A. cacatuoides+ P. innesi
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-09, 13:12   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki będę czytał
Obecnie czekam na was z jakimiś poradami na pewno chciałbym aby był wizualnie ładny
Na tą chwilę 5 - 7 dni przerwy na czytanie no i składam filtr nano w piwnicy jak tylko złoże podeślę fotki i opis co w którym będzie.
Co do wkładów tak jak pisałem nano będzie wypełniony oryginałem
- wkłady sznurkowe
- wkład węglowy
- wkład żywiczny i w ostatnim Matrix

Jeszcze myślę czym wypełnić kubeł ale chyba zrezygnuję z ceramiki i dam Matrix + Węgiel Seachem
Myślałem też o purigenie ale podobno to chemia a chcę chemie ograniczyć do 0
Wiem jakie cyrki miałem przy 240l ciągle niestabilność przy chemii raz ph 5 potem 8 potem reanimacja nadmanganian pełno chemii :( i wyszło mi to bokiem
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-17, 10:49   Zakładam Akwarium 500L

Aktualizacja: Mam nadzieję że komuś się przyda i zanim zacznie planować nano kupi kubełek 😊
Wielka szkoda że nie można już edytować pierwszego „posta” tak to bym w nim zamieszczał podsumowanie np. końcowego etapu ok trudno. Walczymy z filtracją :
Jak wspomniałem chciałem aby system był łatwy w obsłudze sprawiał radość z podmianek wody i czyszczenia filtra. Dlatego postawiłem na nanorurki. Gdybym wcześniej przewidział to nie wykonał bym tego ☹.
Koszty to około 1600zł materiał złączki zawory zegar ( pompę miałem ) do tego dochodzą nano rurki jest ich 9 około 400zł z wypełnieniami i zapasem na co najmniej 6 miesięcy. Do tego rurki itp. Pasta nie przewidziane śrubunki itp. Jakieś 200 zł. I w tym momencie koszt przewyższa najdroższe kubły.
Uważam że chyba nie warto było, cóż mleko rozlane częściowo złożone więc nie ma sensu gdybać z ceną.
Oczywiście całość leci do piwnicy to chyba jedyny plus.

Opis działania:
1. Zasilanie ( pobieranie wody z akwarium) wiadomo
- zaraz za zasilaniem odprowadzenie wody do kanalizacji przed filtrami tak aby nie filtrować wody spuszczanej.
2. Filtr mechaniczny pierwszy
- 4 zawory oznaczone 1
- 4 nano z wkładami mechanicznymi
„Jedynki -1-” jakaś lignina lub gąbka pierwszy największy bród będą korygowały.
następnie „dwójki -2-” tu oryginalne filtry pp100.
Zastanawiałem się czy jest ok ale raczej tak wymiana będzie możliwa przy pracy całego obiegu zamykamy zaworami jedną stronę 1 i 2 i wymieniam Następnie delikatnie odkręcam i powinny się napełnić odpowietrzam i otwieram całkiem zawory.
Następnie zamykam kolejne i wymieniam w ten sam sposób.
Zakładam że wykonywać to będę co około 10 dni.
3. Kolejny zawór pobieranie
Jak widać na rysunku będzie doprowadzona rurka do zbiornika około 80l w której będzie sobie stała świeża woda – będzie się stabilizować aby nie pchać do obiegu lodowatej kranówki.
Założenie jest takie że odkręcam zawór i samo się uzupełni. Zassie pompa. Tu jeszcze jest wstawiony zawór kierunkowy żeby woda nie spłynęła z rurki i aby pompa się nie zapowietrzyła tak aby od razu pobrało wodę .
Dodatkowo wstawiony jest zaraz za pompą automatyczny odpowietrznik.
Powinno to wszystko zadziałać .
4. Drugi etap filtracji
Zawory nr 2 niestety były wstawione zawory 0/1 co stwarzało problem gdyż tak zwane zawory motylkowe powinno się otworzyć albo zamknąć a ja w tym przypadku chciałem uzyskać regulację szybkości przepływu wody o czym napiszę za chwile. Dlatego są wstawione zawory regulujące.
- „3” wkład 5pp lub 25pp wyjdzie w testach przed nim zawór regulujący ile wody przejdzie przez niego
- „4” wkład 5pp lub 25pp wyjdzie w testach przed nim zawór regulujący ile wody przejdzie przez niego
-„5” i „6” Wkład węglowy i wkład żywiczny – czyszczenie i zmiękczanie
przed nimi zawór regulacyjny aby zmniejszyć przepływ wody przez nie. Za nimi zawory zwrotne tak aby nie cofało wody do kopuły kierunkowe. ( Wiem że kopuły mają strzałkę w którą strone płynie Ale z analizy przepływu może się okazać że cofało by wodę po przepłynięciu przez kopułę nr.”4”
-„7” nano wypełniony Matrixem tu przepływ powinien być powolny i zakładam że tak będzie

Potem zawór zwykły „1” - Aby wymienić wkłady w 3,4,5,6, - 7 raczej nie powinna być wymieniana”
Czyli zamykam „1” i wszystkie „2” – Zawory.

Zakończenie zegar powinien pokazać jakie jest obciążenie na filtrach ( zabrudzenie )
Konieczne będzie test ile pokaże bez filtrów ile z filtrami i ile np. po 30 dniach.

Chwilowo tyle. Jak macie pomysły to piszcie
Całość i tak dopiero będzie można ocenić po napełnieniu i testach.
Zdjecia:
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0224.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0225.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0226.JPG

i poprawiony schemat http://www.rafmag.com.pl/foto/Obieg.png
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-17, 18:05   

Niezła rzeźba :) no ale przede wszystkim szacun za chęci , pomysł i cierpliwość w tej dłubance . Jest moc , więc będzie i działać . Fakt , że komplikacja , nadmierne ale konieczne rozbudowanie o część elementów robi kasę , ale tak zawsze jest że koszty i tak są większe niż planowane .
Jak dla mnie to tak jak sam napisałeś , że koszt całkowity nie jest adekwatny do wydajności tego układu . Za podobną kasę można by mieć 2 porządne kubły lub spróbować zamiast tych filtrów co zrobiłeś zrobić baterię filtracyjną w kanistrach / bańkach /beczkach o pojemności 15-25 litrów . Pompa by to ogarnęła , a czyścił byś to raz na pół roki lub rzadziej .
Ja też chciałem kombinować z taką filtracją , ale u mnie racjonalizm wziął górę i w akwarium mam filtr EHEIM 3 model 2180 . Raz zainwestowane pieniądze teraz służą długo i skutecznie . :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-17, 19:25   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki Daro myślałem że ten temat umrze dzięki za info że się interesujecie
Walczę dalej ale teraz znowu kolejne kilka dni na montowanie reszty a zbiornik zamówiony więc czekam jeszcze z 2 tygodnie na zbiornik .
Moim zdaniem przesadziłem z tym całym systemem można by rekina hodować i miał by idealną wodę
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-17, 22:20   

Jak dla mnie to robota jest profi . Zrobiłeś to starannie i w sposób przemyślany . Tylko jak dla mnie to trochę swego rodzaju przerost formy nad treścią , bo można było by zrobić w tej maszynowni większą objętość filtracyjną niż masz .
Nie to że Cię krytykuję , tylko ja jestem zwolennikiem nadfiltracji i te kilka tych pojemników to jak dla mnie trochę za mała pojemność jak na tyle poniesionego wkładu pracy i kasy . Ja osobiście uznaję trochę inne media filtracyjne jeśli chodzi o filtrację , a do tego potrzeba większej objętości filtracyjnej . Stąd mam troche inne podejście do tego . Ja np kubełek otwieram raz na 6-8 miesięcy , dlatego musi mieć dużą ilość odpowiednich wkładów .
Taki system jak masz , na pewno będzie dla Ciebie wygodny ( lokacja w piwnicy , dostęp swobodny do pojemników w każdej chwili , wydajność też całkiem niezła i na pewno zaspokoi potrzeby akwarium . Na pewno będę śledził temat , chętnie zobaczę dalsze prace nad powstawaniem zbiornika i jego kolejne miesiące funkcjonowania .
A mam pytanie ... Na czym będzie stał zbiornik ?
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-18, 08:53   Zakładam Akwarium 500L

Temat filtracji to dopiero początek :)
W pokoju będzie jeszcze Unimax 700 z wkładami biologicznymi i prefiltrami 2 na nano po 100 pp

Co do akwarium jak tylko dojedzie podeślę zdjęcia
Trochę też przerost formy nad treścią
- 140x60x60 Opti
- Stelaż aluminium
- Płyty podłogowe + płyta pod akwarium przygotowana i podgumowana nie trzeba podkładek
- Całość stelaża obłożona szkłem czarny lakobel
- korona ze szkła czarny lakobel

Całość będzie otwarta i do sufitu przyczepiona na linkach lampa led 120x30 grubość 0,5 - 1 cm
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-18, 12:44   

To dobrze , że też stawiasz na wydajną filtrację . :) U mnie też w zapasie stoi jeszcze jeden EHEIM 3 2080 :mrgreen:
Co do akwarium i szafki , to ja uważam , że tu trzeba i warto zainwestować , więc to akurat nie jest przerost formy nad treścią :) Ja tylko już zrezygnowałem z opti , miałem kiedyś zbiornik 400 litrów z tego szkła i wszystko super , tylko po pewnym czasie zaczęło mnie irytować to , że mi się wszystkie krawędzie akwarium świecą na różowo i fioletowo-niebiesko przy włączonym całym oświetleniu ( 2 x HQI 70W i 6 x t5 54W ) i ni huhu mi to nie pasowało do zieleni w akwarium , wystarczyły kolorowe rośliny w zbiorniku :lol: Koronę na akwarium też musiałem zrobić , bo mi ryby wyskakiwały , tak więc z tego czaru i uroku opti niewiele zostało i było widać :lol:
No i teraz opti mnie już nie rajcuje ...
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 82
Skąd: www
Wysłany: 2019-12-22, 11:42   Zakładam Akwarium 500L

Witam po przerwie
Akwarium dojechało dopiero wczoraj. Podsumujmy.
- 140x60x60 Opti
- stelaż aluminium
- płyty podłogowe + płyta pod akwarium przygotowana i podgumowana nie trzeba podkładek
- całość stelaża obłożona szkłem czarny lakobel
- drzwiczki szklane przesuwane z możliwością wyjęcia co ułatwi pracę pod akwarium.
- korona górna ze szkła czarny lakobel
- korona dolna czarny lakobel
- wzmocnienia wzdłużne z tyłu i przodu oraz po środku „spinka”
- 10 nóżek do wypoziomowania
Koszt 3800zł z dostawą. Firma erybka.pl
Całość to szkło i aluminium duży plus ponieważ drewniane drzwiczki mogły by się z czasem wypaczyć od wilgoci.
Obecne zalecenia to około 10 – 14 dni stania aby doschło oraz nabrało temperatury pokojowej.
Udało się też powiesić lampę i zakończyć pracę hydrauliczne w piwnicy. I chyba w tym roku koniec prac. Bo brak jeszcze przyłącza w pokoju do wody.

Korona dolna przylepiona co do mm niezły cyrk był aby wpasować baniak dokładnie na szafkę.

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0248.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0249.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0250.JPG
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 MOV_0216.mp4
Z 01.07.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0010.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1018
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-12-22, 13:32   

Akwarium i szafka jak widać kawał dobrej roboty i zgadza się musi troję postać , zwłaszcza że masz klejone bezwałkowo i silikon musi dobrze związać , bo jest w takim przypadku mniejsza powierzchnia styku na klejeniu.
Co to zalana płyta meblowa w szafce to chyba nie jeden wie :) dlatego lakobel czy twarde pvc do dobra alternatywa .

A ja mam prośbę o więcej szczegółów na temat lampy , którą tam masz ... Jakie ledy ? Jakiej mocy , barwy i ile sztuk z jakiej ? To lampa na zamówienie czy fabrykant firmowy ? Jakie sterowanie ? Arduino czy coś innego ? Pachnie mi to pewnym rozwiązaniem , które widziałem w necie ... ale nie będę ubiegał faktów i wychodził przed orkiestrę . :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,173 sekundy. Zapytań do SQL: 10