FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarium na ziemi...
Autor Wiadomość
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 214
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2015-06-14, 21:15   Akwarium na ziemi...

Siemka wszystkim...

Panowie i Panie, mam kilka pytań dotyczących założenia akwarium LT na ziemi.

1. Przepis na zrobienie ziemi mam następujący: ziemia ogrodowa uniwersalna 4l, torf kwaśny 1,5l, keramzyt, trochę węgla aktywnego. Coś dodać, ująć??? Czytałem kiedyś o tym, że ktoś dodawał jeszcze trochę rozdrobnionego lignitu do tego. Doradźcie czy coś zmienić...

2. Szukam podłoża którym tą ziemię zasypać. Warunki jakie musi spełnić to kolor czarny ewentualnie ciemny brąz, wielkość do około 3mm, lepsze drobniejsze ale nie piaskowate, i żeby jego cena mnie nie zabiła.


Reszta pytań później w innym dziale... Proszę, poradźcie... :)
 
     
AcidDrinker 


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 664
Skąd: Częstochowa - Północ
Wysłany: 2015-06-14, 22:08   

Cześć
Możesz do mieszanki dodać gliny lub kulki gliniano-torfowe. Lignitu chyba nie ma sensu dodawać, torf powinien wystarczająco zakwasić. Sam nie miałem zbiornika na ziemi, opieram się tylko na tym, co wyczytałem "w internetach".

Żwirki w różnych kolorach i rozmiarach ma Boomer w wodnej krainie.
 
     
askari 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 22 Kwi 2014
Posty: 143
Skąd: częstochowa północ
Wysłany: 2015-06-15, 08:04   

Ja wyczytałem na innych forach żeby mieszać w równych proporcjach 1:1. Mam ziemią i torf odkwaszony w stosunku 1:1 i ph spadło ty;ko o 0,3.
Zasypane mam czarnym żwirkiem 3 mm i nie ma problemu.
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 214
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2015-06-15, 18:38   

Jeszcze jedno pytanie:

Przykrywacie ziemię siatką??? A jeśli tak to jaką? Czytałem że niektórzy dają taką budowlaną a inni np moskitierę. Ma znaczenie wielkość oczek w tej siatce np dla korzeni roślin???
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2015-06-16, 00:09   

Ja nie dawałem i było ok
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
luklan 

Dołączył: 07 Cze 2014
Posty: 39
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-06-16, 08:43   

Ja dałem siatkę, wynalazłem kawałeczek położyłem sobie na środku i zostały mi miejsca gdzie ziemia siatką nie była przykryta. Może dlatego że mam mało wierzchniej warstwy ale mam wrażenie że dużo trudniej mi wsadzić rośliny tam gdzie mam siatkę. Tam gdzie jej zabrakło śmiało wbijam pensetę i nic nie wychodzi. Tak więc nie polecam siatki.
 
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2015-06-16, 09:26   

Niby plusem siatki jest to że trzyma oddzieloną ziemię od powiedzmy żwirku i że tyle ziemi nie wychodzi przy przesadzaniu. Ale wziąć to tak na logikę nie ma prawa się to sprawdzić z dwóch powodów.
Powód 1: tak jak piszesz siatka czy firanka musi przeszkadzać w sadzeniu roślin
Powód 2: już to widzę jak wyciągając z podłoża jakąś roślinę, razem z korzeniami wychodzi cała siatka, a w akwarium jest sajgon.
Jakimś wyjściem by było obcinanie korzeni i dopiero wyciąganie rośliny z podłoża, ale to samo można zrobić bez siatki.
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,275 sekundy. Zapytań do SQL: 9