FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłoże jako Bazalt
Autor Wiadomość
Przemek946

Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 44
Wysłany: 2014-10-03, 01:40   Podłoże jako Bazalt

Co myślicie o podłożu w akwarium roślinnym jako Bazalt. Rozmawiałem z Daro i prawdopodobnie skuszę się na takie podłoże, jak się będzie sprawdzać napewno odpisze w tym wątku. Chyba że już ktoś posiada takie podłoże prosił bym o opinie zanim jeszcze nie zmieniłem.
 
     
Spicy99 


Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 1068
Skąd: Częstochowa - Północ
Wysłany: 2014-10-03, 16:34   

Jesli tylko nie planujesz ryb przydennych bądź krewetek które mogłby się przez niego poranić i lubisz czarne podłoże to nie ma przeciwwskazań.
_________________
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne


,,Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2333
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2014-10-03, 19:11   

Poniżej w linku akwarium które zakładałem koledze na bazie bazaltu.
http://akwaczest.pl/viewtopic.php?t=1747

Z doświadczenia od razu ci powiem, że jest kolorowo przez pierwsze parę miesięcy, później w dno wchodzą resztki biologiczne i zaczyna się przygoda z glonami co kończy się restartem. Na krótką metę bazalt jest ok. Nie zrób błędu i nie daj samego bazaltu, pod bazalt daj jakiś substrat by rośliny mogły dno korzeniami bez problemu penetrować.

Mit, że krewetki ranią się o bazalt- sprawdzone info :)
 
     
Spicy99 


Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 1068
Skąd: Częstochowa - Północ
Wysłany: 2014-10-03, 19:22   

Cytat:
Mit, że krewetki ranią się o bazalt- sprawdzone info :)

Tak czytałem w wielu miejscach. Ale sam mialem krewetki na bazalcie (ostatnio podczas restartu) i też nic im się nie działo ;)
_________________
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne


,,Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
 
 
     
Artur 

Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 154
Skąd: Kruszyna
Wysłany: 2014-10-03, 20:44   

kołek napisał/a:
Poniżej w linku akwarium które zakładałem koledze na bazie bazaltu.
http://akwaczest.pl/viewtopic.php?t=1747

Z doświadczenia od razu ci powiem, że jest kolorowo przez pierwsze parę miesięcy, później w dno wchodzą resztki biologiczne i zaczyna się przygoda z glonami co kończy się restartem. Na krótką metę bazalt jest ok. Nie zrób błędu i nie daj samego bazaltu, pod bazalt daj jakiś substrat by rośliny mogły dno korzeniami bez problemu penetrować.

Mit, że krewetki ranią się o bazalt- sprawdzone info :)


To takie pytanie czym się różni podłoże bazaltowe od innego odnośnie brudzenia się?
Zawsze mi się wydawało że tak samo się każde pobrudzi?
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-10-03, 20:47   

Wszystko zależy od jego granulacji ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2014-10-03, 20:49   

Im większa granulacja tym więcej syfu wpada pomiędzy. Proponuje raczej taki w okolicach max. 4-6mm
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
Artur 

Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 154
Skąd: Kruszyna
Wysłany: 2014-10-03, 20:51   

4-6 to juz kolos dla mnie:D
Ja chyba mam 2-4:D będzie dobry?
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-10-03, 20:54   

Będzie ok. ;)
Osobiście wrzuciłbym go (o ile masz możliwość) do betorniaki, aby się krawędzie wyszlifowały ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Artur 

Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 154
Skąd: Kruszyna
Wysłany: 2014-10-03, 20:58   

Tylko wylewkę potem trzeba zrobić:D
Młynek do kawy będzie ok?:D
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-10-03, 21:02   

Tylko ja pisałem serio :D
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Przemek946

Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 44
Wysłany: 2014-10-06, 06:31   

Dziękuję wszystkim za odp. Właśnie czekam na podłoże jak przyjdzie z giełdy i restart.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 10