FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aquatic-Nature Pro Soil
Autor Wiadomość
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3542
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-11-12, 00:10   Aquatic-Nature Pro Soil



Opis producenta:
Pro-Soil to gotowe podłoże, które nadaje się zarówno do akwarium jak i terrarium.

Porowata struktura zapewnia doskonałe warunki dla wzrostu korzeni roślin oraz rozwoju mikrofauny w akwarium. Odżywki zawarte w tym podłożu są bardzo wolno uwalniane, przez co podłoże starcza na bardzo długi okres czasu. Pro-soil sprzyja filtracji, jak rownież stabilizuje ph w akwarium, jest doskonałym podłożem do hodowli krewetek, a także ryb z wód miękkich i kwaśnych.

Granulacja 2-3mm.

Cechy:
- stabilizuje pH wody
- obniża twardość GH i KH wody
- uwalnia związki odżywcze do słupa wody
- akumuluje nadmiar nawozów w wodzie
- wspiera rozwój bakterii poprawiając filtrację biologiczną

Uwaga: nie płukać przed umieszczeniem w akwarium.
Po zalaniu akwarium wodą może pojawić się lekkie zmętnienie, które ustępuje po kilku godzinach. Zmętnienie jest nieszkodliwe dla ryb i roślin.

Opakowanie: 8l
 
 
     
rybaK6 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 134
Skąd: Cz-wa-Północ ,,C,,
Wysłany: 2012-11-27, 15:38   

Ktoś używa tego podłoża, jest z niego zadowolony a może ma jakieś wady? Zastanawiam się nad kupnem ale najpierw chciałbym wysłuchać opinii :)
_________________
Pozdrawiam Robert :)
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3542
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-11-27, 15:52   

Osobiście Ci polecam, gdyż sam go używam w kilku akwariach.
Super zbija parametry.
Na początku trzeba lać litrami fosfor i azot, bo chłonie go sporo. Jak się nażre to w końcu będzie oddawał ;)
Bardzo ładnie roślinki na nim rosną i bardzo dobrze się ukorzeniają. Polecam bo naprawdę warto ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3288
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2012-11-27, 16:09   

rybaK6 napisał/a:
Ktoś używa tego podłoża, jest z niego zadowolony a może ma jakieś wady? Zastanawiam się nad kupnem ale najpierw chciałbym wysłuchać opinii :)


byłeś u mnie i widziałeś rośliny, wiec chyba więcej polecać nie muszę tego podłoża :)
trochę więcej jest zabawy z pilnowaniem parametrów, ale później rezultaty sa mega zadowalające :)
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2337
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2012-11-27, 16:18   

Cytat:
i azot, bo chłonie go sporo


Absolutnie azotu nie lej rybaK6 gdy zakupisz to podłoże Rafałowi pomyliło się z potasem. Azotem to to podłoże rzyga jak głupie.

Polecam ci je również. Ma super czarny kolor i do tego te kuleczki nie sa jakieś maluteńkie więc rośliny się w nim trzymają. Mam go w 2 baniakach i jestem bardzo z niego zadowolony
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3542
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-11-27, 16:36   

Ale strzeliłem kapelucha xD
Myślałem o potasie, a napisałem azot :/
:plask: na odmulenie :P
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
rybaK6 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 134
Skąd: Cz-wa-Północ ,,C,,
Wysłany: 2012-11-27, 23:14   

Rammek dwa plaski na odmulenie :P fakt Mikuss u Ciebie rośliny rosną jak szalone, co do podłoża to dzięki za odpowiedź raczej kupię tylko że będę musiał pilnować tych parametrów u siostry bo to dla niej ale czego się nie robi dla rodzeństwa ;) aaa i jeszcze jedno, czy to podłoże ma kilka kolorów?
_________________
Pozdrawiam Robert :)
 
     
kostrzewa87 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 179
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2012-11-27, 23:25   

Z tego co się orientuję to kolor ma ono swój jeden podstawowy. Pogranicze czarnego z ciemnym brązem.
Pozdrawiam
_________________
35L http://akwaczest.pl/viewtopic.php?t=43
Naprawa dysków twardych HDD : https://www.facebook.com/naprawadyskow.hdd
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3542
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2012-11-27, 23:32   

ProSoila masz tylko czarnego i moim zdaniem jest to najlepszy z kolorów.
ADA Amazonia jest w kilku kolorach, ale ciut droższa za worek.
AS jest w dwóch kolorach, ale znowu szybciej traci właściwości i kulki mają tendencję do rozpuszczania się.
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2337
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2012-11-28, 00:07   

AS nawet w kolorze czerni nie jest czernią a czymś takim mocnym brązem z lekkim odcieniem czerni.

ProSoil tak jak koledzy wspomnieli tylko czerń kolorystycznie identyczna jak ADA czarna.
 
     
Sebas 
Akwarysta-gitarzysta


Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 153
Skąd: Nowa Wieś
Wysłany: 2012-11-28, 10:35   

Mam u siebie to podłoże i polecam. Tak jak koledzy pisali,trzeba lać potas na początku, ale potem jest już super. Ładnie u mnie wszystko rośnie.
_________________
20L Bojownikarium
240L Wood Island
 
 
     
rybaK6 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 134
Skąd: Cz-wa-Północ ,,C,,
Wysłany: 2012-11-28, 14:02   

Podłoże zamówione, dzięki za odpowiedzi :)
_________________
Pozdrawiam Robert :)
 
     
matejoz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2012
Posty: 626
Skąd: Kłobuck
Wysłany: 2013-04-04, 17:57   Re

Mam pytanie do użytkowników pro soli ... Jak długo to podłoże obniża wskazane parametry ... Czy zabija tez Ph ? (u mnie pomimo iż co2 nie jest podawane - zawor sie nie włącza ustawilem Ph na 6,5 - cały czas pomalutku spada Ph - zeszło już jakieś 0,3 stopnia) pomimo iż akwarium wystartowało na starej wodzie z paletkarium
 
     
Spicy99 


Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 1069
Skąd: Częstochowa - Północ
Wysłany: 2013-04-04, 18:57   

Obniża pH ale pół roku i kończy się takowe działanie :D
_________________
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne


,,Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3542
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-04-04, 20:05   

Spicy99, nie prawda ;)
Ja mam już sporo ponad pół roku i nadal świetnie działa ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,195 sekundy. Zapytań do SQL: 8