FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aquatic-Nature Pro Soil - a start zbiornika?
Autor Wiadomość
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-11, 16:33   Aquatic-Nature Pro Soil - a start zbiornika?

Witajcie,
Akwarium 150x40x50
Podłoże Aquatic-Nature Pro Soil,
Oświtlenie 2x 54 W jbl + odblyśniki - czekam na nowe świetlówki,
filtracja 2x eheim 2075
co2 z butli + dyfuzor sera, sterowane jbl
Parametry wody studziennej, którą zalane jest akwarium:
ph - 6,5
gh - 10
kh - 6
nh4 - 0
nh3 - 0
no2 - 0
no3 - 60
po4 - 2
fe - 0

I pojawiają się dylematy jak postępować z tym podłożem?
Różnie piszą w internecie na temat postępowania przy takim podłożu - informacje bywają sprzeczne :shock:
Proszę o wskazówki co powinnam robić? co lać? ile świecić?
Kolejny mój dylemat to ph i kh:
Komputer jbl podaje, że ph wynosi teraz 6,41, domyślam się, iż podłoże zbiło troszkę,
Według kh które ustawia się mechanicznie na sterowaniu jbl wychodzi domyślne ph 6,73 i co2 nie jest podawane do akwarium, histereza +- 10, więc aby komputer włączył co2 musi być ph 6,83,
Czy tak ma być? Mam czekać, aż dojdzie do 6,83? Przecież nigdy może nie dojść?
Ojjj, chyba rzuciłam się na zbyt głęboką wodę z tym podłożem - nie wiem co robić?
Pozdrawiam.
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-11, 16:50   

u mnie po starcie na Amazonii i ProSoilu, ph już spadło nawet na 5,9
KH mam na tą chwilę 0 , GH - 9
musisz poczekać jakiś czas, w końcu PH zacznie delikatnie iść do góry, jak na razie nie ma potrzeby aby CO2 było dozowane, bo przy niskim KH mogłyby się tam dziać rożne niedobre rzeczy
poczekaj na ustabilizowanie sie wszystkiego, świeć mniej niż zwykle
na pewno musisz badać często PO4 i podejrzewam ze lać je w dużych ilościach, gdyż przez jakiś czas podłoże będzie je wchłaniało do zera
jak robiłem testy 2 dni temu miałem PO4 - 0
dolałem 4ppm fosforu, dzisiaj znowu jest 0 :)
dolewaj tez Potas
mikro jak na razie odstaw. w podłożu jest go sporo
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2333
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2014-01-11, 17:16   

Zdecydowanie musisz mocno przedawkowywać fosfor. Ja lałem podobnie jak Michał. Codziennie po 3ppm. Po tygodniu zauważyłem że fosfor nie spada już tak szybko więc zrobiłem podmianę 50% wody i ustabilizowałem fosfor na poziomie 1ppm korygując wszystko testem po4 sensitive jbl'a.

Nie lej wody ze studni. Moja dobra rada. Za paręnaście dni będziesz prosiła o pomoc w walce z glonami. Spójrz jak wysokie stężenie masz fosforu i azotu. W wodzie kranowej fosfor jest przeważnie niewykrywalny skoro masz go w studni to znaczy że musi być naładowana ta woda również innymi pierwiastkami i nie masz zielonego pojęcia w jakim stężeniu.
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-11, 17:22   

to fakt, na różnych forach już przerabiany był temat wody ze studni/źródełek i zawsze ludzie mieli z tym problemy po krótkim czasie, nikt dokładnie nie wie co ta woda pociągnęła z gleby
patrząc na wysoki poziom azotu i fosforu to widać ze ciągnie nawozy z pól
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-11, 17:57   

Zatem nie będę podawała co2 - nie zmieniam więc nic w komputerku jbl, aby podać co2,
Będę czekała na ustabilizowanie się warunków w akwarium,
Zrobiłam teraz testy:
no3 około 100
po4 - 2,
Posiadam linie ferki - podałam wczoraj i dziś potas,
Woda powoli się klaruje, ale wciąż trochę mętna,
Czytałam, że należy podmieniać wodę 2 lub 3 razy w tygodniu - jaka jest wasza opinia na ten temat?
Kołek / Michał tylko, że u mnie tylko studzienna woda...nie miałam innej wody, aby zalać akwarium :(
 
     
LaBai 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 614
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-11, 17:58   

Ja bym dosadził/dorzucił w formie pływającej jakiegoś rogatka albo coś pływającego. Przy Fe 0, P 0 i azocie rzędu 60 i żyznym podłożu możesz mieć problem z glonami. Te gotowe podłoża różnie się potrafią zachowywać, u jednego chłonną pierwiastek X, a oddają pierwiastek Y i robi się syf. Zanim Ci się niektóre rośliny porządnie ukorzenią stężenia mogą być tak rozjechane, ze glony Cie zjedzą. Koniecznie zrób coś z tym azotem, bo mocno go za dużo jak na start gdzie nie ma jeszcze żadnych ryb, którego by go produkowały.

Jeżeli nie masz dużej bańki to możesz spokojnie zaopatrzyć się w wodę destylowaną i robić częste podmiany 50/50 zanim rośliny zaczną hulać.
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-11, 18:01   

Majeczka, skoro masz komputer do sterowania ph to ustaw sobie na nim 6,7 - 6,8 i będzie git ;)
Jak Ci ph zacznie rosnąć to komputer zacznie go podawać ;)
Nawozy to jeszcze pół biedy jeśli to normalna chemia, ale problem zaczyna się wtedy kiedy w wodzie są bakterie. Twoja woda ze studni nadaje się do picia? Nie zdziwiłbym się jakby szamba ludzie spuszczali, a woda przedostawałaby się do wód gruntowych :/
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-11, 18:13   

Byłam w zoologach w Cz-wie i nie mieli roślin typu rogatek, ludwigia itp.,
Posiadam rośliny od Michała i czekam, aż Rammek wróci, aby od niego wziąć rośliny,
Na komputerku jbl ustawiłam przedział 6.63 do 6,83 - on sam ustawia wartość ph według podanego kh,
Woda studzienna była badana niedawno i jest ok,
Pozostaje mi czekać na ustabilizowanie się warunków,
Martwi mnie trochę brak szybko rosnących roślin, ale uwierzcie mi byłam w kilku zoologach i lipa tam była
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-11, 18:19   

odemnie masz wakrotke, hydrocotyle japan i inne łodygowe które tez w miarę szybko rosną, wiec nie masz tam w zbiorniku aż tak źle
jakbyś była w przyszłym tyg gdzieś w czewie w godzina dopołudniowych to dałbym Ci Rogatka jeszcze, bo u mnie wystrzelił
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-11, 18:23   

Nie wiedziałam, że mam wakrotkę :lol:
Zatem pozostaje mi czekać...
 
     
MikołajPn 

Dołączył: 26 Gru 2013
Posty: 115
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-11, 18:25   

Podłoże jest proste w obsłudze jak posiada się osmozę. Wodami ze studni i z kranu bardzo łatwo wszystko spierdzielić. Podmiany jeśli woda jest świeża po 2 dniach 50% po następnych 3 kolejne 50% za następne 3 dni 40 % potem za 5 dni 30% kolejne 5 dni 30% i potem już co tydzień 25%, tak bym to widział. Podłoże jest bardzo dobre, ale jek mówię nie jest łatwo z nim startować na wodach gruntowych i kranovicie. NO3 się nie przejmuj jak rośliny się ukorzenią doskonale je zbiją, makro podajemy przy pierwszych oznakach gubienia liści, mikro nieco później. Co2 musi być umieszczone po przeciwnej stronie wlotu do filtra.

Podaj parametry wody z akwarium gh kh i ph jakie są w tej chwili.
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-11, 18:38   

A skąd ja wezmę 150 litrów innej wody( niż moja studzienna), aby podmienić?
ph 6,41
Zaraz zmierzę kh i gh...
 
     
MikołajPn 

Dołączył: 26 Gru 2013
Posty: 115
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-01-11, 18:40   

nie no teraz jak już wlałaś ze studni to bez sęsu dawać RO bo podłoże i tak już dostało po dupie. Ciekaw jestem jak skalibrowałaś PHmetr bo dziwne te odczyty
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-11, 18:42   

Majeczka, z kranu :)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-11, 18:52   

Parametry z kranu są na początku :)
Teraz mam w akwarium:
ph - 6,41
gh - 9
kh - między 3 i 4

Więc powinnam zmienić w komputerku, że kh mam 3 i automatycznie zmieni mi się przedział ph w jakim komp będzie włączał i wyłączał co2,
Płyn do kalibracji elektrody ph 7 i ph 4 temp.20C i krok po kroku :) poprowadził mnie komputerek,
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,242 sekundy. Zapytań do SQL: 10