FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Akwarium na bazie ziemi ogrodowej
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-02-06, 17:07   

przygotować ziemie tez trzeba odpowiednio, nie pierwsza lepsza z ogródka, substrat dają tą przewagę, ze dla początkującego akwarysty będzie lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem
no ale to juz Twoja decyzja, my tylko doradzamy
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Szychoś 

Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 101
Skąd: GrudziądzCzęstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 19:51   

Mam pytanie , można mieszać substrat z ziemią ogrodową ? nie bierzcie pod uwagę zaraz ziemi ogrodowej z niewiadomo czym nafaszerowanej
 
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2014-02-11, 19:57   

Można, ale wtedy to musisz czymś przysypać tak jak byś miał samą ziemię. Używając samego substratu nic więcej nie musisz robić, sypiesz tylko jego.
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
Szychoś 

Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 101
Skąd: GrudziądzCzęstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 20:01   

To jeden z moich pomysłów aby wypróbować , chcę przysypać to wszystko żwirem bazaltowym , oddzielić ten mix ( ziemia ogrodowa - substrat ) od ścianek akwarium , wiadomo z jakich względów .
 
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2014-02-11, 20:08   

Powiem Ci tak, od zmieszania ziemi z substratem chyba będzie lepsze, albo zastosowanie samego substratu, albo po prostu włożenie do samej ziemi kulek gliniano-torfowych. Ja mam taką mieszankę o jakiej Ty mówisz, ale tylko dlatego, że miałem trochę zbędnego ProSoila, a tak to wydawanie kasy na substrat, żeby go wsadzić pod żwir to chyba trochę mijanie się z celem. Ale to tylko moje skromne zdanie.
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
Szychoś 

Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 101
Skąd: GrudziądzCzęstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 20:13   

Mi polecali właśnie aby sypać substrat i kulki gliniano torfowe i potem przysypać to jakimś żwirem.
 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 20:16   

Szychoś, daj sam substrat i to wystarczy. Możesz go wzmocnić kulkami, ale nie są one niezbędne.
Bazalt to syf i szybko się o tym przekonasz, a przy warstwach to już w ogóle.
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Szychoś 

Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 101
Skąd: GrudziądzCzęstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 20:22   

Czytałem wypowiedzi osób , które właśnie jadą na bazalcie i opinie są różne , jeżeli się odpowiednio do tego podejdzie to jest ok . Ja spróbuje jak się uda to ok , jak nie to będę informował i spróbuje czegoś innego na grunt.
 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 20:39   

Opinie pozytywne o bazalcie są od osób, które nie mają o nim pojęcia ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2014-02-11, 21:26   

Ja mam bazalt i nie płaczę :) Działa nie do końca jak LT bo leje trochę nawozów i podaje CO2, ale jakoś sobie akwarium żyje. :) Zależy co się chce w nim trzymać bo jeśli jakieś wymagające krewety to jest dużo więcej zachodu z utrzymaniem parametrów niż przy substracie.
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 21:44   

Tylko, że bazalt strasznie zatwardza wodę, a przez to trudno trzymać właściwe PH :(
Poza tym bazalt jest ostry i niestety kirysom się nie spodobał w Trauguttcie.
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Szychoś 

Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 101
Skąd: GrudziądzCzęstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 22:46   

ale są jakieś dobre preparaty na takiego typu rzeczy , albo trzeba mieć szczęście jak u Kuby wszystko gra to nie widzę nic przeciwko aby pójść w jego ślady.
 
 
     
Kuba 


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2446
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2014-02-11, 22:52   

No podstawą jest, żeby na początku już zdecydować co tam ma pływać. Jak coś co potrzebuje niskich twardości i pH to raczej tylko substrat bo załatwia wiele problemów. Jak żyjątka którym odpowiadają parametry w okolicach GH 10-12 KH 10-6 i pH powyżej 7 (oczywiście zależy też jaka woda w kranie) i nie musi być podłoże drobnej granulacji to można skorzystać z bazaltu.
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3541
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 22:56   

Szychoś, spoko wiesz lepiej ;)
Poza tym wszelkiej chemii powinno się unikać, a jedyna jaka być powinna to nawozy i bakterie.
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Szychoś 

Dołączył: 06 Kwi 2013
Posty: 101
Skąd: GrudziądzCzęstochowa
Wysłany: 2014-02-11, 22:57   

musiałbym zrobić test na PH kranówy w mieszkaniu. Kuba widzę , że mieszkasz na 1000 jak ja , więc jakbyś miał czasem trochę czasu to byś mi pomógł ogarnąć temat :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 9