FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aquatic-Nature Pro Soil - a start zbiornika?
Autor Wiadomość
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 53 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3273
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-26, 11:33   

Majeczka aby być pewnym ze NO3 będzie wchłaniane przez rośliny musisz spowodować aby to robiły, czyli muszą rosnąć, pierwsza sprawa to światło, musi być minimum te 0,5W/litr i dobre nie wypalone świetlówki, to już połowa sukcesu,

kolejna sprawa to nawożenie makro oraz mikro, makro muszą być zachowane zbliżone stosunki K : N : P --> 20:10:1 co można sobie regulować solami, oczywiście jeśli znamy tez w miarę parametry naszej wody kranowej lub ze studni, dodając jeszcze magnez gdyż jest również ważnym makroelementem, CO2 w jakiejkolwiek formie to podstawa,
mikro zaczniesz lać wtedy jak ogarniesz makro, ponieważ to dopiero wtedy spowoduje pochłanianie żelaza i innych mikroelementów

trzecim ważnym czynnikiem jest podłoże, ale o tym nie piszę bo masz je dobre, czyli Pro Soila
jak juz ogarniesz to wszystko o czym pisałem wyżej, patrzysz co sie dzieje w zbiorniku, czy widać nowe listki i stożki wzrostu u roślin, czy bąbelkują, czy sie wybarwiają czy nie występują u nich jakieś niedobory, jeśli tak to trzeba je eliminować i utrzymywać maksymalnie dobre warunki wzrostu, musisz nauczyć sie obserwować rośliny i to czego im potrzeba, testy wszystkiego nie pokażą
poniżej fajne grafiki zapożyczone z googla ukazujące niedobory roślin



_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-26, 12:23   

Dzień dobry Michale,
Czytałam w necie, czytam...ale czasami to mało łapię z tego co tam piszą,
Natomiast to co napisałeś przyswajam bardziej, ale i tak robię :shock:
Odnośnie światła : to wychodzi mi 0,47, świetlówki nowiusieńkie 865 i grolux 54W T5,
Nawożenie : wszędzie piszą w necie, żeby na początku podawać tylko potas i świecić umiarkowanie - podaję więc Balance K firmy Ferka codziennie 1 psik,
Ty piszesz, aby zachować równowagę "K : N : P --> 20:10:1", zatem powinnam dostosować się do tego co mam w akwarium : potasu nie wiem ile mam : azot 50 : fosfor 0,5-1 ?
Dobrze rozumuje?
A skąd mam wiedzieć ile mam potasu skoro nie ma testu na potas?

Co2 : tutaj sprawa dziwna, ponieważ steruje wszystkim komputerek jbl, ustawiam w nim kh i komputerek sam ustawia resztę danych, poda on co2 jeśli ustalone przez niego ph przekroczy o 0,10 i wyłączy podawanie, gdy ph spadnie o 0,10 poniżej minimalnej granicy,
Wydaje mi się, że podłoże zbija ph, ponieważ w kranie mam 6,5 a teraz mam 6,24.
Jak włączę światło to ph idzie powoli do góry, ale nie przekroczyło jeszcze o 0,10 górnej granicy ustalonej przez ten komputerek - więc co2 nie jest podawane,
Jak podmieniłam 5o litrów wody, to wtedy się włączył i podawał co2 bo ph się podniosło ponad ustaloną wartość.

Ale napisałam dużo :) :)

Zapomniałam napisać, że mam dwa okna w pokoju, na jedno założyłam roletę, ale drugie pozostawiłam i wydaje mi się, ze to okno ma też wpływ na akwarium,
Chyba powinnam też założyć tam roletę, prawda?
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 53 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3273
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-26, 12:34   

Przy Twoim NO3 o wartości około 50 ppm, fosfor dobrze podciągnąć do 2 - 3 ppm, aby tez nie przedobrzyć
Potasu w wodzie kranowej nie ma praktycznie wcale wiec dodajemy go solami K2SO4, wtedy wiemy ile podaliśmy i tym sposobem sterujemy jego ilością, a jak przedawkujemy to nic nie powinno się stać niedobrego, fajnie by było jakbyś swoją wodę ze studni dała do przebadania do jakiegoś laboratorium, np przy wodociągach, kosztuje to kilka złotych ale chociaż wiesz co lejesz
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
chudy 


Dołączył: 22 Gru 2013
Posty: 355
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2014-01-26, 12:37   

a magnez tez w solach lac? jaka wartosc powinna byc utrzymywana?
_________________
http://www.akwaczest.pl/v...p?p=15255#15255
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 53 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3273
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-26, 12:53   

tak magnez można w solach lać, co do jego wartości mamy znowu inny stosunek do utrzymania
stosunek Wapnia Ca, Potasu K oraz Magnezu Mg
Potas musimy podawać z odpowiednim poziomem magnezu, ten zaś korygujemy do odpowiedniego poziomu wapnia, wapnia mamy w naszej wodzie kranowej około 60 - 80 ppm. Zwiększenie dawki Mg przy odpowiednim K wpływa na lepsze przyswajanie Fe. Lepsze przyswajanie Fe powoduje z kolei większy popyt na fosfor i azot i tak kółko sie zamyka. Reasumując - Ca:Mg:K = 4:1:3 lub 3:1:2

wiem, ze zaraz się załamiecie po lekturze tego wszystkiego, ale nie ma wyjścia, żeby trzymać rośliny w dobrej kondycji trzeba zrozumieć pewne zależności, nie ma drogi na skróty :)
no chyba ze dacie sobie spokój z akwa roślinnym i założycie malawki, tanganiki itp, tam nie ma całej tej chemii, przeliczania i cudowania :)
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
chudy 


Dołączył: 22 Gru 2013
Posty: 355
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2014-01-26, 13:03   

no tak tu ten stosunek N P K czyli 10 1 20, staram sie go trzymac wiec jak teraz utrzymac ten 2, zeby K bylo 2? czyli ma byc tak ze Ca 30 mg 10 i K 20? wtedy K zgra sie z pierwszym stosunkiem i musimy na odpowiednim poziomie utrzymac wapn i magnez?
_________________
http://www.akwaczest.pl/v...p?p=15255#15255
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 53 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3273
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-26, 13:10   

Wapń jak będzie wyższy to nic sie stanie, ważne żeby był w wodzie, a stosunek jako taki utrzymany, wiadomo ze nigdy idealnych wartości nie utrzymamy, no chyba ze będziemy sie bawili wodą RO i mineralizatorami
Pamiętajcie, najważniejsze jest aby nie brakowało któregoś z elementów, nie ma nic gorszego jak niedobory, sam to niedawno przerabiałem, chciałem bawić sie w metodę nawożenia limitowanego i mało nie potraciłem kilku gat Bucephalandr, wiec wróciłem do nawożenia EI i cotygodniowych podmian wody, przynajmniej wiem ze rośliny maja wszystko czego im potrzeba
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
chudy 


Dołączył: 22 Gru 2013
Posty: 355
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2014-01-26, 13:16   

no ok ok, powiedz tylko czy ten stosunek co napisalem moze taki byc w przyblizeniu :) ?
N P K 10 1 20
Ca Mg K 30 10 20
_________________
http://www.akwaczest.pl/v...p?p=15255#15255
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-26, 13:31   

Ja posiadam nawozy z ferki oraz sole : KNO3, K2SO4, KH2PO4, MgSO4*7H2O oraz intermag ( jeśli dobrze piszę ),
Czy takie są ok?
 
     
chudy 


Dołączył: 22 Gru 2013
Posty: 355
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2014-01-26, 13:36   

o solach mowimy Maja ;) tez je mam musze dokupic Mg i Ca i zaczne juz na prawde sie bawic w te "stosunki" :D
_________________
http://www.akwaczest.pl/v...p?p=15255#15255
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-26, 13:47   

Przecież wiem, że o solach :)
U mnie rośliny dziwnie wyglądają :
http://zapodaj.net/8813856850a67.jpg.html
http://zapodaj.net/0ebfb1a160257.jpg.html
http://zapodaj.net/1e1aa24c75c78.jpg.html
http://zapodaj.net/84dc8c100fd6b.jpg.html
http://zapodaj.net/d7dc75c089ae0.jpg.html

Nie jestem zadowolona, bo wyglądają fujjj!
 
     
LaBai 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 614
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-26, 15:01   

Michał napisał/a:
Wapń jak będzie wyższy to nic sie stanie, ważne żeby był w wodzie, a stosunek jako taki utrzymany, wiadomo ze nigdy idealnych wartości nie utrzymamy, no chyba ze będziemy sie bawili wodą RO i mineralizatorami
Pamiętajcie, najważniejsze jest aby nie brakowało któregoś z elementów, nie ma nic gorszego jak niedobory, sam to niedawno przerabiałem, chciałem bawić sie w metodę nawożenia limitowanego i mało nie potraciłem kilku gat Bucephalandr, wiec wróciłem do nawożenia EI i cotygodniowych podmian wody, przynajmniej wiem ze rośliny maja wszystko czego im potrzeba


Pytanko na temat magnezu, lepiej go domieszać w takim razie do Potasu czy rozrobić osobno?
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2333
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2014-01-26, 18:41   

Majeczka jak dla mnie to masz w wodzie za mało potasu i magnezu. Liście pożółkłe i niektóre już prawie przezroczyste.
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-26, 18:56   

Dziękuje za opinię,
Nie podaje nawozów ponieważ przeczytałam, ze na początku podaje się tylko potas,
To mam zacząć podawać ferkę?
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2333
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2014-01-26, 19:01   

masz podawać potas i fosfor. Po ustabilizowaniu się tych składników możesz lać resztę
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,285 sekundy. Zapytań do SQL: 8