FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aquatic-Nature Pro Soil - a start zbiornika?
Autor Wiadomość
Panduro 

Dołączył: 02 Mar 2013
Posty: 226
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-16, 09:14   

czesiek napisał/a:
W fazie ciemnej fotosyntezy (nocą) nie jest pobierany CO2, co więcej rośliny same go wytwarzają, więc podawanie CO2 przy wyłączonym świetle jest bezcelowe.

Jest jak najbardziej celowe, ponieważ utrzymujemy wciąż niskie pH i dzięki temu mamy w nosie wszelakie glony.

dla porównania:
Zbiornik w firmie - CO2 równo ze światłem - pH startowe 6,55/6,75 - pH na koniec dnia 5,20/5,30
Zbiornik w domu - CO2 całą dobę - pH w granicach 5,30/5,45
Widać różnicę.

Z resztą rośliny wcale nie produkują tak znacznych ilości CO2 czy O2 żeby wpłynąć znacząco na pH w zbiorniku. Bardziej od roślin wpływają na pH bakterie ;) . Przecież powszechnie wiadomo, że nawet takie wielkie lasy amazonki niczego "nie produkują" bo bilans CO2 i O2 jest tam praktycznie na zero. Za produkcję tlenu i pochłanianie CO2 odpowiedzialne są oceany, fitoplankton chyba konkretniej.
 
     
LaBai 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 615
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-16, 09:47   

Panduro napisał/a:
czesiek napisał/a:
W fazie ciemnej fotosyntezy (nocą) nie jest pobierany CO2, co więcej rośliny same go wytwarzają, więc podawanie CO2 przy wyłączonym świetle jest bezcelowe.

Jest jak najbardziej celowe, ponieważ utrzymujemy wciąż niskie pH i dzięki temu mamy w nosie wszelakie glony.

dla porównania:
Zbiornik w firmie - CO2 równo ze światłem - pH startowe 6,55/6,75 - pH na koniec dnia 5,20/5,30
Zbiornik w domu - CO2 całą dobę - pH w granicach 5,30/5,45
Widać różnicę.



To też miałem na myśli, już się bałem, że pamięć nie ta ;)
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-24, 16:06   

Dziś zrobiłam ponownie badanie wody i wyszło:
ph - 6,4
gh - 6
kh - 3
nh4 - 0
nh3 - 0
no2 - 0
no3 - 50
po4 - między 0,5 a 1
fe - 0

Na roślinach widać już glony, a przednia szyba już w takie kropeczki i króciutkie niteczki :beczy:
I co Wy na to?
 
     
chudy 


Dołączył: 22 Gru 2013
Posty: 355
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2014-01-24, 16:12   

no3 bardzo wysokie, tez robiłem testy 2 dni temu i powoli zaczyna no3 schodzić ;) zobacz w galerii mój temat, w podobnym czasie zakładalismy banki na tym samym podłożu, z tym ze zaczynają mi się pokazywać glony na szybach..
_________________
http://www.akwaczest.pl/v...p?p=15255#15255
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-24, 16:34   

Czytałam już wcześniej Twój temat,
Tobie to ładnie się to rozrosło, a u mnie to nic nie rośnie poza glonami :beczy:
Odechciało mi się już tego akwarium!
Niby zrobiłam wszystko jak należy, a i tak z tego du..wołowa wyszła.
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-24, 16:39   

Po co się denerwujesz, spokojnie bo pośpiech nie jest wskazany, każdy jakoś zaczynał, rośliny potrzebują do wzrostu wielu czynników. Testy robisz kropelkami czy paskami?
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-24, 16:42   

Mam zestaw testów Sera - kropelkowy
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-24, 16:44   

no to ok, trzeba zbić no3, czyli podmianka wody, zmierz ile no3 masz w kranie, nie przejmuj się glony zawsze były i będą w akwarium, nawet jak ich nie widać, chodzi o to żeby ograniczyć ich występowanie.
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-24, 16:46   

W kranie też mam wysokie no3 bo aż 60, a po4 2
 
     
marutti 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 319
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-24, 17:03   

No to trochę lipa. Podmianami z kranu nic raczej się nie wskóra.
Podłoży nie stosowałem dedykowanych więc nie będę pisał o tym.
Może niech wypowiedzą się jeszcze inni o nich.
Ewentualnie spróbuj dosadzić roślin szybko rosnących, powinno pomóc.
 
     
Panduro 

Dołączył: 02 Mar 2013
Posty: 226
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-01-24, 17:38   

no3 - 60, po4 - 2 ? zakładaj hodowlę hydroponiczną! :)
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2337
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2014-01-24, 19:28   

Cytat:
Na roślinach widać już glony, a przednia szyba już w takie kropeczki i króciutkie niteczki


Wiedziałem, że to szybciej czy później nastąpi. Nawet o tym pisałem. Woda ze studni to same problemy w akwarystyce.

To co możesz zrobić na chwilę obecną to dosadzić rośliny szybko rosnące np. moczarkę kanadyjską, cabomba albo coś pływającego np. limnobium.

Musisz zbić No3. Masz dużo za duże. Nie wiadomo tak na prawdę w jakich ilościach są pierwiastki które powinny być w śladowych ilościach bo wodę masz studzienną.

PO4 doprowadź do 1,2ppm. Podłoże już więcej nie czerpie ci fosforu? Jeżeli tak to podmianę zrób teraz i następną dopiero za 10 dni tak by jak najwięcej rośliny zjadły azotu. Pamiętaj by utrzymywać fosfor na poziomie 1,2 w ciągu tych 10 dni
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3288
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-01-24, 20:03   

Majeczka czy masz możliwość zakupienia i zainstalowania sobie filtra RO ?
myślę ze bez niego ciężko Ci będzie utrzymywać to akwarium w należytym stanie, napewno pomoże Ci dolewać wodę o parametrach jakie Ty będziesz chciała, tym bardziej ze masz wodę z własnej studni i duże ilości wody odpadowej z filtra nie byłby kosztowne
bardziej sie tylko martwię o ewentualne ciśnienie tej wody, czy przepchnie przez membrane osmozy
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-01-24, 22:44   

Witajcie,
Dziś otrzymałam rośliny od paweł1 za co mu serdecznie dziękuje,
Dosadziłam dziś z bratem:
Rogatek
"Orzechowiec"
Najas indica
Limnobium
Pistię

Jak myślicie, po jakim czasie no3 powinno spaść?
Kiedy więc powinnam zmierzyć ponownie no3?

Michale nie mam możliwości zakupienia takiego filtra i zanosi się, iż długo nie będę miała.
 
     
hubertusg 

Dołączył: 20 Sty 2014
Posty: 40
Skąd: Cz-wa Północ
Wysłany: 2014-01-25, 20:57   

Ja leję kranówkę do akwarium. Przechodzi ona jedna przez filtr z żywicą Purolite A520E. Ona ogólnie ma zbijać NO3 i wydaje mi się , że w jakimś stopniu spełnia swoją rolę. Wg testów JBL pomimo podmian 20 % mam w akwarium NO3 na poziomie 15-20 a woda w Cz-wie w kranie ma o wiele więcej. Jak startowałem z akwarium miałem jakoś wysokie NO3, zakupiłem ten filtr i przez jakiś czas podłączyłem filtr z akwarium do tego (tak że woda z filtra leciała przez ten filtr z żywicą i do akwarium - taki układ zamknięty) i ogólnie NO3 spadło. Tak się też teraz utrzymuje. Na pewno wpływ na to mają też rośliny , które teraz rozrośnięte na pewno więcej zużywają NO3 niż na starcie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,284 sekundy. Zapytań do SQL: 9