|
FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE
|
EASY LIFE FILTER MEDIUM |
Autor |
Wiadomość |
steemp
Mariusz
Pomógł: 9 razy Dołączył: 27 Lut 2018 Posty: 270 Skąd: Czewa-1000lecie
|
Wysłany: 2021-07-28, 06:03 EASY LIFE FILTER MEDIUM
|
|
|
Witajcie, przeglądałem Allegro i zaciekawił mnie preparat EASY LIFE FILTER MEDIUM.
Stosował może ktoś kiedyś? Ciekaw jestem, czy warto go kupić i co to w sumie jest?
Tropical ecoclar i Tetra Easy Balance to chyba podobne preparaty co Easy Life Filter Medium...
Może ktoś je stosował? |
_________________ Ryba lubi pływać. :-) |
|
|
|
 |
Daro
Darek

Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Sie 2013 Posty: 1054 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2021-08-02, 20:45
|
|
|
Ja stosuję ten preparat oraz bakterie z tej samej firmy od wielu wielu lat i jestem zadowolony . |
_________________ Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ... |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2021-08-03, 03:28
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedz i dobrze wiedzieć odnośnie bakterii.
Wcześniej używałem Tropicala, Aquaela i byłem co najmniej średnio z nich zadowolony.
Teraz używam Seachema i nie powiem, bo różnica jest kolosalna i w sumie to jedyny preparat który bym z tej firmy polecił, reszta to nic nie warty syf ale mniejsza o to...
Kiedy Stability mi się skończy nie będę przepłacał i kupię z Easy Life.
Jeszcze raz dzięki. |
Ostatnio zmieniony przez steemp 2021-08-03, 23:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2021-08-03, 16:56
|
|
|
Tak jak pisałem ja używam preparatów z Easy Life wiele lat i sprawdzają się . Daję co tydzień po podmianie stałą dawkę FFM i bakterii Easystart po 30 ml na 300 litrowe akwarium , a po dużym czyszczeniu podłoża czy filtra dawkę zwiększam na okres 2-3 tygodni .
Jak chcesz wypróbować to mam do odlania , bo zawsze kupuję w większym opakowaniu aby wyszło taniej . Możesz wziąć sobie po 100-ce i przetestować.
To są dobre preparaty , te bakterie nawet we morskich akwariach stosują. |
_________________ Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ... |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2021-08-03, 23:58
|
|
|
Dziękuję, może nie będę Cię fatygował. Zresztą i tak muszę zrobić zakupy na Allego kupić testy itd. więc kupie również FFM.
Powiedz mi jeszcze, czy FFM może stosować jak tzw. odmulacz w płynie?
Jeśli nie doradź jaki byś polecił i czy w ogóle warto tego typu preparaty stosować?
Jeszcze w sumie jedno pytanko, używałeś kiedyś Tropical ecoclar? |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2021-08-04, 19:37
|
|
|
FFM to nie jest odmulacz w płynie , zobacz sobie opis produktu . To preparat o wielu korzystnych działaniach przy podmianie wody i w pielęgnacji zbiornika .
Ten preparat Ecoclar to podobny preparat jak FFM tyle że o mniejszym spektrum działania .
Do takich zadań jak czyszczenie dna to się stosuje np. Microbe-Lift Gravel & Substrate Cleaner , a jego dobrym uzupełnieniem jest Special Blend . Co prawda śmierdzi okropnie , ale robi robotę .
Tylko jeśli podajesz takie różne preparaty w akwarium , to musisz pamiętać że nie wlewa się ich wszystkich jednocześnie . FFM i Bakterie zaraz po podmianie , a te do czyszczenia dna i akwarium po 2-3 dniach od podmiany . |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2021-08-04, 22:42
|
|
|
Czytałem opis nawet kilkukrotnie i właściwie nie mogłem wywnioskować co to właściwie do końca jest... Jedynie, że ma bardzo szerokie zastosowanie...
Co do Ecoclar tak właśnie myślałem ale wolałem się jeszcze poradzić.
Słyszałem sporo dobrego o tych preparatach jak Microbe-Lift Gravel & Substrate Cleaner i Special Blend ale cena ich jest dość zaporowa jak dla mnie, dla tego w sumie zainwestowałem w Seachema Stabiliti i Pristine, bo miałem kopić właśnie wyżej wymienione no ale ta cena...
Może mógł byś polecić preparaty jakieś innej firmy o podobnym działaniu, a trochę w bardziej przystępnej cenie?
Człowiek jak widać uczy się całe życie, bo odmulacz podawałem tego samego dnia co bakterie, czyli kilkanaście godz. od podmiany wody, bo wydawało mi się że to bakterie i tam te też bakterie...
Nie wlewam w sumie nic tego samego dnia, ponieważ na Esklarinie którego używam do uzdatniania wody, wyraźnie jest napisane żeby odczekać co najmniej 24godz. przed zastosowanie innych preparatów... Więc zawsze te kilkanaście godz. odczekam żeby się ulotnił z wody. Może w sumie co do podawana bakterii to nie dotyczy...
Jeszcze co to uzdatniacza wody to kupiłem również Seachem Prime. Niby według opisu super produkt, bardzo wydajny, w porównaniu do Esklarimu, usuwa szkodliwe substancje z wody wodociągowej jak i tej znajdującej się w akwarium, można niby stosować nawet pięciokrotną dawkę, jeśli jest taka potrzeba. Przekonany jestem, że ten uzdatniacz również miał wpływ na pojawienie się u mnie glonów i nie wpadł by na to stosując go w większym akwa, ale również używałem go przy podmianie wody w 15l zbiorniku z małymi rybkami które odchowuje i tam jak i w 140l zbiorniku pojawił się glon Rhizoclonium nitkowate i to normalnie plaga, zaczęły porastać wszystko. Wcześniej było trochę krasnorostów ale rośliny rosły, po uzdatniaczy Seachema całkowicie przestały, nawet Rogatek... Normalnie szok!
Dla tego jestem co najmniej niezadowolony z produktów Seachema ale chyba nikt mi się nie dziwi...
Jeszcze do do bakterii może mógł byś polecić jakieś inne niż Easystart?
Już nawet nie chodzi o cenę jak w przypadku Microbe-Lift, bo jest jak najbardziej przystępna, po prostu gościu na Allegro nie ma ich w swojej ofercie...
Jeśli nie... To kupie je w stacjonarnym sklepie, czy jeszcze coś pomyśle, ewentualnie uśmiechnę się do Ciebie... |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2021-08-08, 12:59
|
|
|
Uważaj z tymi preparatami do podmienianej wody , bo to wszystko co wymieniłeś jest mniej więcej o podobnym zadaniu i pełni podobną , bardziej lub mniej rozbudowaną rolę . Stosowanie jednocześnie kilku podobnych w działaniu preparatów nie da nic dobrego , a wręcz przeciwnie zaszkodzi zbiornikowi.
Po drugie ... ciągłe zmienianie preparatów i chaos tym wywołany nie robi nic dobrego .
Ja od wielu , wielu lat stosuję chemię wspomagającą z Easy Life czyli FFM i Easystart i jak napisałem wszystko jest ok .
Dodatkowo ten FFM robi taką robotę w akwarium , którą preparaty innych firm robią z kilku butelek , więc sobie to przeanalizuj i przelicz .
Esklarin to prosty preparat i w sumie najmniej potrzebny zaraz po podmianie wody .
Seachem Prime to kolego z kolei preparat , który oczyszcza wodę z różnych form azotu i w akwarium roślinnym o ile nie ma za dużo azotu i jest to problem dla zbiornika , bo zabiera azot roślinom czyli ich główny budulec . Stąd pewnie padł Ci rogatek , bo nie miał co wchłaniać aby rosnąć ... To jest dobre w malawi bo tam azotu jest pełno i stanowi problem.
Po prostu przed doborem i zastosowaniem takich preparatów w akwarium trzeba najpierw przeanalizować ich działanie , uzyskać świadomość co jest w zbiorniku i stwierdzic czy to będzie działać w nim jak należy czy nie , a nie działać impulsywnie .
FFM jest pod tym względem bardziej neutralny dla akwarium. |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2021-08-09, 06:14
|
|
|
Esklarinu Daro, używam do podmiany, dodaje go do wody przed wlaniem jej do akwarium. Niczego więcej wtedy już nie stosuje.
Co do Seachem Prime i Rogatka jest to w sumie bardzo możliwe. Tylko czemu wywaliło mi wtedy innego glona... W myśl teorii raczej nie powinno. |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2021-08-10, 15:56
|
|
|
Ja już dawno nie stosuję preparatów jak Esklarin , bo FFM go spokojnie zastępuje.
A co do teorii , to jeśli zniknął azot to wtedy pojawiła się dysproporcja między azotem , a fosforem co też powoduje glony , a także między azotem i żelazem co daje też taki sam efekt , tylko inne glony mogą się pojawić. |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2021-08-11, 03:28
|
|
|
Czyli dodajesz FFM do wlewanej, podmienianej wody, czy dopiero potem dodajesz go do akwarium?
Wodę przed wlaniem, podmianą raczej dobrze jest pierw uzdatnić z tego co mi wiadomo...
Zresztą od lat tak robię i zawsze wszystko było ok. No puki zacząłem stosować Prime.
Na to wygląda, że jest tak właśnie jak piszesz...
Szczerze mówiąc kompletnie się na tym nie znam, bo nigdy nie miałem potrzeby poszeżać wiedzy w tym kierunku...
Zawsze wszystko było u mnie w akwarium ok. |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2021-08-12, 10:58
|
|
|
Podmieniam wodę w akwarium i do akwarium zaraz po podmianie wlewam FFM i Easystart . Nasza kranówka jest bardzo dobra jeśli chodzi o jakość mikrobiologiczną i chemiczną .
To już nie lata 90-te poprzedniego wieku . |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2021-08-16, 22:58
|
|
|
Może teraz i tak... Ale jakoś nie wyobrażam sobie nie uzdatnić wody przed wlanie do akwarium.
Chyba to już kwestia przyzwyczajenia i jest to silniejsze ode mnie... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,266 sekundy. Zapytań do SQL: 9
|