FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć statecznik Philips HF-P 2 80 TL5/PL-L III IDC
Autor Wiadomość
BasiaB 

Dołączyła: 19 Sty 2020
Posty: 11
Skąd: Częstochowa / Kalina
Wysłany: 2021-05-03, 14:13   Jak podłączyć statecznik Philips HF-P 2 80 TL5/PL-L III IDC

Proszę o pomoc w podłączeniu 2 jarzeniówek do statecznika elektronicznego Philips HF-P 2 80 TL5/PL-L III IDC (dokładnie tego: https://www.zoolight.pl/p...HP-P-2x80w.html )

ma inny symbol podłączenia niż te na instrukcji, którą dostałam:

https://www.zoolight.pl/P...nks-pol-22.html

Po podłączeniu zgodnie z powyższym schematem jedna ze świetlówek mrugła raz i zgasła (co oczywiście oznacza błąd) druga nie zaświeciła się wcale.

Zamówiłam nową świetlówkę ale tego podłączenia pewna nie jestem (elektryka jest dla mnie obcą dziedziną życia).
Proszę tylko osoby które się znają (umieją czytać ten schemat) o udzielenie mi informacji czy podłączyłam to poprawnie i czy wogóle dalej próbować czy zamówić 2 statecznik.
Koszty nowych świetlówek czy statecznika są znaczące gdyż owa o 80W i 145 cm długości a niestety towar został już kupiony kilka miesięcy temu.

Ponizej zdjęcia z podłaczenia:

https://images90.fotosik.pl/498/4b0aa5d829b08a07med.jpg

https://images91.fotosik.pl/498/f8a9f1682c92f163med.jpg

https://images91.fotosik.pl/498/1c96cb3a9916454cmed.jpg
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1035
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2021-05-03, 21:15   

Jeśli wszystko jest podłączone jak w opisie to na początek sugeruję spróbować odwrotnie zainstalować jedną lub obie świetlówki w oprawkach bryzgoszczelnych . Po prosty wyjąć ją i odwrotnie , włożyć w te same oprawki.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
BasiaB 

Dołączyła: 19 Sty 2020
Posty: 11
Skąd: Częstochowa / Kalina
Wysłany: 2021-05-04, 06:25   

Niestety nie pomogło
 
     
steemp 
Mariusz

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 226
Skąd: Czewa-1000lecie
Wysłany: 2021-05-04, 06:28   

Pewna jesteś, że świetlówki są w 100% sprawne?
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
BasiaB 

Dołączyła: 19 Sty 2020
Posty: 11
Skąd: Częstochowa / Kalina
Wysłany: 2021-05-04, 16:51   

Oczywiście że nie mam pewności co do świetlówek dlatego zamówiłam jedną nową bo jedna wogóle nie mryga a druga mrugnie i gaśnie.
Zestaw nie był wcześniej użytkowany i niczego nie jestem w nim pewna poza tym że zdarzyło mi się w życiu 2 lampy złożyć na t5 na statecznikach philipsa z z tego sklepu i były bezawaryjne.
Niestety na tamtych statecznikach był inny schemat niż na tym. Tamte były zgodne ze schematem ze sklepu ten się nieznacznie różni i tego połączenianaj bardziej nie jestem pewna.
Proszę o swskazanie czy przewodu nr 5 i 6 nie trzeba zamienić ze sobą
 
     
steemp 
Mariusz

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 226
Skąd: Czewa-1000lecie
Wysłany: 2021-05-04, 17:08   

Dobrze by było w takim razie, żebyś sprawdziła każdą świetlówkę z osobna na pojedynczym stateczniku.
Co do przewodów to możesz je spokojnie zamienić i zobaczysz, czy wtedy będzie działać.
Ciężko jest stwierdzić, czy wszystko jest dobrze podłączone nie widząc tego na własne oczy...
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1035
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2021-05-05, 16:26   

Podłączenie wydaje się być zrobione dobrze , miałem taki statecznik z takim podłączeniem i wszystko pracowało jak należy . Masz w akwarium juz taki sam zasilacz , aby zamienić i sprawdzić świetlówki?
Można też np w Obi czy Castoramie kupić takie zwykłe najtańsze świetlówki o tej mocy aby sprawdzic czy to wina świetlówek czy zasilacza .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
BasiaB 

Dołączyła: 19 Sty 2020
Posty: 11
Skąd: Częstochowa / Kalina
Wysłany: 2021-05-06, 19:07   

Bardzo dziękuję za odpowiedzi aktualnie czekam na zamówioną jarzeniówkę. Jeśli potwierdzacie że podłączenie OK to może to ta żarówka. Te duże markety są chyba zamknięte a i nie bardzo mam po drodze na dniach. Dam znać o rozwiązaniu problemu.
W najbliższych planach weekendowych mam jeszcze cel - odpalenie filtra ro. A oświetlenie na pewno wkońcu odpali. Pozdrawiam
 
     
BasiaB 

Dołączyła: 19 Sty 2020
Posty: 11
Skąd: Częstochowa / Kalina
Wysłany: 2021-05-20, 18:41   

To niestety była uszkodzona żarówka. Masakra z tymi rurami, druga przyszła uszkodzona, za trzecim razem się udało. Moje roślinki ledwo przeżyły te zmiany.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
T5 to jest To. Żane ledy się nieumywają no może poza ledami od profesjonalistów typu EMI-LED ale dla mnie zbyt duża półka cenowa.
Pozdrawiam
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 1035
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2021-05-23, 13:07   

Dobrze , że w końcu udało się rozwiązać problem . T5 to bardzo dobre źródło światła dla akwarystów , a mogą je zastąpić ledy z górnej półki lub stare poczciwe HQI , które kiedyś też eksploatowałem .
Roślinki odbiją , przypilnuj tylko nawożenia .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,153 sekundy. Zapytań do SQL: 8