Pielęgnica Ramireza |
Autor |
Wiadomość |
steemp
Mariusz
Pomógł: 9 razy Dołączył: 27 Lut 2018 Posty: 270 Skąd: Czewa-1000lecie
|
Wysłany: 2020-09-21, 07:58 Pielęgnica Ramireza
|
|
|
Witam. Niedawno nabyłem parę Pielęgniczek Ramireza i wczoraj ku mojemu zdziwieniu złożył ikrę. Oboje rodziców bronią jej wytrwale.
Myślicie, że coś z tego będzie? |
_________________ Ryba lubi pływać. :-) |
|
|
|
 |
Daro
Darek

Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Sie 2013 Posty: 1054 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2020-09-21, 18:23
|
|
|
W większości przypadków z tych pierwszych podejść raczej nic nie będzie . Po pierwsze ryby same muszą się nauczyć opiekować ikrą i młodymi , po drugie parametry wody mogą nie byc odpowiednie dla rozwoju ikry , po trzecie narybek może nie mieć się czym wyżywić , a po czwarte w ogólnym akwarium istnieje bardzo realna szansa , że ikra czy młody wylęg może szybko przejść do historii mimo opieki rodziców . |
_________________ Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ... |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2020-09-21, 22:25
|
|
|
Dzięki za odpowiedz. Tak też niestety myślałem... Tym bardziej właśnie, że w akwarium ogólny czeka na nie sporo zagrożeń. |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2020-09-21, 22:53
|
|
|
Obserwuj sytuację i ryby . Może za którymś razem się uda , ale na pewno zwróć uwagę czy któryś z współmieszkańców zbyt natrętnie nie będzie próbował im przeszkodzić lub zjeść ikrę i wtedy już samo wyeliminowanie z akwarium tego osobnika może pomóc . Np kirysy i zbrojniki lubią podjadać ikrę , ale o ile kiryski mogą być przegonione przez pielęgniczki to z większymi zbrojnikami jest już gorzej . |
_________________ Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ... |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2020-09-22, 07:07
|
|
|
Najbardziej obawiałem się Helmetów i Helenk, że one mogę zjeść ikrę o Zbrojniku nie pomyślałem, ale on również może być nie do powstrzymania, choć mam go tylko jednego. |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2020-09-22, 11:41
|
|
|
Duży zbrojnik jest jak czołg w natarciu . Ciężko go powstrzymać |
|
|
|
 |
steemp
Mariusz
|
Wysłany: 2020-09-22, 21:08
|
|
|
Ikra zniknęła... Rano jeszcze była, po południu również, a pod wieczór śladu po niej brak.
W miejscu w którym była złożona kręcił się kirys. Ciekawe czy ją zjadł, czy nastąpił wylęg...
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz... Rodzice tak jak by skubały ikrę... |
|
|
|
 |
Daro
Darek

|
Wysłany: 2020-09-22, 22:54
|
|
|
Mogła ja zjeść inna ryba lub nawet same pielęgniczki , jeśli stwierdziły by że coś jest nie tak , może pleśniała lub nieprawidłowo się rozwijała . Dlatego pisałem , że "pierwsze koty za płoty" , a ryby same musza się wiele nauczyć. |
|
|
|
 |
Gbr

Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Cze 2013 Posty: 378 Skąd: 42-200
|
Wysłany: 2020-09-23, 07:17
|
|
|
steemp napisał/a: | Ikra zniknęła... |
Normalna kolej rzeczy... Ramirezki składają ikrę, dzień, dwa opiekują się troskliwie niczym gołąbeczki, a potem urządzają sobie jajecznicę Gdy skończą to samiec gania swoją partnerkę jak burą suke dopóki ta nie nabierze ochoty na kolejne figle. Ramirezy to kapryśne pielęgniczki do tego wyjątkowo rozwięzłe. W naturze tworzą pary na czas tarla i odchowu potomstwa, potem zmiana partnerów i dalej... |
|
|
|
 |
|