FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Panel filtracyjny połączony z filtrem hamburskim
Autor Wiadomość
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2013-11-27, 20:26   Panel filtracyjny połączony z filtrem hamburskim



Przedstawiam na razie w projekcie konstrukcję mojego nowego baniaczka.
W piątek wieczorem będę go zalewał.
Postanowiłem pokombinować z filtracją gdyż sam panel filtracyjny nie sprawdził się, woda w ostatnich komorach w bardzo szybkim tempie wyparowywała co sprawiało duży kłopot gdyż konieczne było jej uzupełnianie by nie zatrzeć pompki wypompowującej wodę.
Kolejnym problemem panelu było zatykanie się gąbki na wejściu do panelu.

Czerwona obramówka- gąbka 45ppi 35x20x3cm
Pomarańczowy trójkąt- filtr wypompowujący wodę zgodnie z żółtymi strzałkami do środka
Niebieska linia- wędrówka wody z głównej przestrzeni zbiornika przez gąbkę(czerwoną obramówkę) czyli do komory pierwszej, dołem do drugiej i górą do trzeciej

Pierwsza komora tuż za gąbką będzie wypełniona po brzegi watą filtracyjną, druga komora AZOO 4w1 oraz ADA Bio Rio.
Pytanie do was. Czy zapełnienie 3 komory 5 litrami ceramiki ma sens? Czy filtr przykryty tak dużą ilością będzie pracował normalnie? Czy będzie odpowiednia cyrkulacja wody w panelu a w szczególności w trzeciej komorze?
 
     
Mgacek 


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 126
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-11-27, 22:20   

Mam kilka uwag. Myślę, że powinieneś dodać jeszcze jedną komorę. Woda z gąbki idzie dołem do drugiej, górą do trzeciej i znowu dołem do czwartej. Pompa jest sobie na górze i tłoczy wodę. Zawsze w takich filtrach robiłem parzystą liczbę komór, bo bałem się, że woda w tej trzeciej na dole nie będzie się dostatecznie ruszać i powstanę strefy beztlenowe.

BTW. W obecnie robionej bańce też będzie panel.

Co do ceramiki, w moim starym akwarium pracuje panel, który jest wypełniony 20 - litrami ceramiki. Uważam, że to zawsze ma sens. Zastanowiłbym się nad watą. Strasznie ograniczy Ci przepływ i często będzie się zapychać.
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2013-11-27, 23:26   

Cenna uwaga. Problem jest tego typu że wszystko sklejone zostało tak by zmieścił się filtr na styk. W sumie gdy filtr będzie na samym dole i będzie pompował wodę z dołu to cyrkulacja wody będzie prawidłowa...ale jeżeli zasypię 3 komorę ceramiką to nie. Faktycznie 4 komora by się przydała.

W starym panelu miałem 4 komory ale nie byłem zadowolony gdyż z dwóch ostatnich komór woda odparowywała przez co nie mogłem wsadzić tam żadnego medium filtracyjnego.
 
     
szczupak0107 

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Sty 2013
Posty: 413
Skąd: Cz-wa śródmieście
Wysłany: 2013-11-28, 19:30   

Cześć.Co do filtra- mam cztero komorowy wym.50na 40, kominy że tak je nazwę 10 na 10 na 50.Pierwszy przelew z akwa. pusty, próbowałem z gąbkami ale się zapychały przez co obniżał mi się poziom wody w pozostałych, było tak że nawet pompka mi się odkryła,Tobie też nie radzę tam niczego upychać. Drugi dół pusty od góry od przelewu do trzeciego gąbka ok.20 cm.Trzeci od góry gąbka ok.15 cm.woda, na dole ok.10 cm keramzyt.Czwarty na dole keramzyt ok.10 cm.i pompka wyrzutowa.W takim zestawie praktycznie zapomniałem o filtrze.Narazie.(Pisałem w takiej kolejności jak płynie woda)
_________________
http://www.fotosik.pl/pok...0afa408d9d.html
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2013-11-29, 23:02   

Miałem identycznie do niedawna.
Teraz przedstawiam wam to co mi wyszło. Sprawdza się w 100%. Jestem bardzo zadowolony. Miejsce za gąbką jest upchane ceramiką. Weszły 3 litry. W drugiej komorze jest Azoo 4w1 a do ostatniej jutro włożę ADA BIO RIO.
Pompka to 350l/h. Gąbka 45ppi




Sklejenie takiej kostki z takim układem filtracyjnym to koszt około 75zł.
Filtr Kaskadowy Aquaela do kostki taka jak ta kosztowałby 81zł gdzie pojemność filtracyjna to 1 litr a w tym panelu 8 litrów... liczby mówią same za siebie.
 
     
Boomer 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 881
Skąd: Rędziny
Wysłany: 2013-11-29, 23:16   

Zanim zalejesz mala uwaga odnosnie gabki. Sam nie dowierzalem jak kolega z forum krewetkowego probowal mnie do tego przekonac ale czesc wystajaca poza tafle wody moze(ale nie musi) obrastac Ci plesnia(u mnie niestety w niektorych zbiornikach tak wlasnie aie dzieje). Jesli na ta chwile masz mozliwosc jej przyciecia tak aby byla zaslonieta w 100% to lepiej to zrob. Na gore mozesz wkleic w plaszczyznie czolowej kawalek szkla tak zeby dolna krawedz dochodzila do gabki i powstrzymywala przed przechodzeniem na druga strone krewetki.
 
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3288
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2013-11-29, 23:23   

Jacek wrzuć jeszcze widok z góry na tą konstrukcje i zrób szczegółowy opis co i jak, na pewno przyda sie wielu z użytkowników, bo taki filtr to potęga, a nie tam jakieś wewnętrzne, czy kaskady :)
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2013-11-29, 23:43   

Opisałem wszystkie potrzebne wymiary by wbudować taki panel. Gdy tylko będę miał dopływ gotówki sprawię sobie mocniejszą pompkę by mieć tą filtrację bardziej wydajną.


Gdyby ktoś potrzebował pomocy lub jakiejś rady co do wymiarów itp. to śmiało pisać. Zacznę się specjalizować w tego typu rozwiązaniach. Zrealizuję kiedyś jeszcze jedną koncepcję z dwoma wejściami gąbkowymi...ale to kiedyś.
 
     
Boomer 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 881
Skąd: Rędziny
Wysłany: 2013-11-30, 09:56   

Jak juz udoskonalac, to mam jeszcze dwie uwagi.
Poprzeczki przytrzymujace gabke moga byc spokojnie o rozmiarze 1 cm(u mnie takie trzymaja gabke na calej powierzchni tylniej sciany i wszystko jest bardzk stabilne). Poziome szybki stabilizujace rowniez mialem ale z perspektywy czasu zostaly wyciete bo zbieral sie za nimi spory syf i moga sie tam robic strefy beztlenowe. Jesli zasypiesz podlozem do wysokosci szybki to w sumie nie powinno byc problemu ale ja dla bezpieczenstwa bym ich nie dawal bo sa zbedne.

Ktos zapyta ale jak tu wyjac i wyczyscic gabke zeby nie naruszyc podloza( w przypadku gdy nie ma poziomych poprzeczek)?

Zanim gabka sie zapcha(o ile w ogole jest to mozliwe w co szczerze watpie) to podloze dwa razy zdazymy wymienic na nowe:)
 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2013-11-30, 11:24   

Patrząc, że podłoże mam tak zrobione że przez najbliższe 1,5-2 lata nie będę go ruszał to muszę mieć próg by móc wyczyścić gąbkę. Zależy mi by wodę mieć jak najczystszą.
Jestem zdania, że taką gąbkę mimo nie zapychania się jej powinno się czyścić jak filtr zewnętrzny czyli co 7-8 miesięcy.
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2020-03-23, 21:47   

Właśnie odkryłem, że przydatne zdjęcia wyparowały, konto na imagahack nie istnieje :( kawał dobrych zdjęć poszedł się j...ć :|
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3288
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2020-03-25, 12:59   

Jacek nie masz ich gdzieś na dysku ?
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2335
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2020-04-05, 15:50   

To było tyle lat temu, że już niestety nie :( muszę maila przeszukać, może komuś je wysyłałem albo na innych forach poszukać czy nie są wgrane
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,216 sekundy. Zapytań do SQL: 8