FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-28, 20:14   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za info
więc w tym temacie jestem zielony

Co mam zrobić z wodą RO ? jak uzdatnić , coś dolewać , ile, jak i co ?


Obecnie dolewam czyste RO i dodaje
- stability bakterie
- i inne co wpisuje w tabelke K ,P MG micro

Ale to wszystko już do żywego zbiornika nie do RO
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 213
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-02-28, 21:21   

Ja do roślinnego też leję nawozy + mikro bezpośrednio do zbiornika.
Natomiast do dyskowców, ponieważ leję 100% RO, wodę sobie przygotowuję wcześniej, parametry ustalam mineralizatorem Preiss discus mineral.
Zawsze przy podmianie podaję też bakterie, aby utrzymać zerowe no2 i odpowiedni poziom no3, ale ja mam takie w proszku więc je rozrabiam w butelce i wlewam do akwa.

Ja mogę Ci doradzić takie rzeczy:
- ponieważ masz dyski w akwa to nie grzeb za często w akwa(nie mówię o podmianach)
- ja osobiście używałbym tylko testów kropelkowych (inne bym odstawił)
- i najważniejsze!!! - jeśli korzystasz z rad kolegi Daro, to stosuj to co mówi a akwa będziesz miał bardzo ładne. I żadnej samowolki :P :P :P i dużo cierpliwości... ;) ;) ;)

A w wolnej chwili wrzuć zdjęcia swoich dysków, tak z bliższej odległości i żeby były wyraźne. I filmik na yt ale nie po jedzeniu.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-29, 14:00   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki za info
Raczej kupie to co używasz PREIS DISCUS MINERAL muszę tylko skonsultować to z Daro

Co myślicie o dodaniu
Chihiros Jonizator Doctor Shrimp
Ma ktoś z was coś takiego sprawdza się ?

https://www.plantagarden....zator&results=6
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3288
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2020-03-03, 14:29   

strata kasy ten jonizator
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-03, 18:39   Hellp 500L

Witam
Zaczynam mieć problem :(
No3 - 40-45
No2 - 0
GH - 8
KH - 0
Co2 - <10

PH 6.1 wg komputera wg kropelek jasno zielony wskazujący na PH 6.5
Kalibrowałem dziś.

Potas 35
Fosfor 0.6
Magnez 13
Żelazo 0
Butla już nie podaje jest ustawiona na 6.5

Moja wizja :
Kupiłem JBL PH/KH + Robie RO mieszam to z RO i dodaje już 15 g. ml /100l Discusa i chce to od jutra podmieniać po 60 - 70L
JBL PH/KH piszą że 10 mil na 40 l podnosi o 1 twardość więc aby nie szaleć ustawiam na
20 ml na 100l

Oczywiście wszystko to mieszam w zbiorniku osobnym ustawiam temperaturę na 20C bo tyle mniej więcej trzeba żeby się nagrzało do tylu w ciągu 24h
i chce to pomału podmieniać

Cel wzrost PH na 6.5 - 6.6 i KH na 2
Co wy na to ? Wlewać odrazu chemie bezpośrednio czy cierpliwie pomału ?

Uznałem że mieszanie RO z kranówką chyba nie ma sensu. :(
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-06, 14:44   Zakładam Akwarium 500L

Stabilizacja
3 dzień bez żadnych zmian.
Temperatura 27 C po podmianach spada na 26 na jakieś 3- 4 godziny.
PH 6.5
No2 = 0
No3 około = 35
KH niestety nie ruszyło jeszcze. = 0 ale to dlatego ze bardzo powoli dodaję wg mnie.
GH > 7
Rybki jedzą z ręki.

Nic nie zdechło.

Oczywiście nadal proporcje Dsiscus i JBL PH/KH+ rozrabiane są w dawkach dla 112 litrów w wodzie RO około 22C w piwnicy. To stoi sobie 24 godziny i podmieniam po 60 - 80 L
Podmiany troszkę zmniejszyłem.

Pomogła też ponowna kalibracja komputera pokazuje teraz tyle co kropelki wg mnie.

Butla ustawiona na PH6.6 jak tylko wskoczy na tyle powinna się odpalić .


Dodałem nowy filmik z dzisiaj link w moim podpisie.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 213
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-03-21, 21:24   

Wrzuć aktualny filmik... coś ostatnio nic nie piszesz...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-23, 13:06   Zakładam Akwarium 500L

Za bardzo się nic nie dzieje pomału jest stabilizacja
Niestety KH nadal zbyt małe i staram się stabilizować je

Fotki:






Filmik w podpisie z dziś 23.03.2020

Prace i parametry w exelku też w podpisie
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
Ostatnio zmieniony przez Rammek 2020-03-25, 12:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-03-28, 19:46   Zakładam Akwarium 500L

Dziś nastąpiła tragedia

Zmarła lorykardia czerwona :(
Starałem się ją reanimować ale kot był szybszy :(

Jak to małe badziewie wyszło 2 metry od akwarium to nie mam pojęcia ..... dziś smutek
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
wawrzonek 


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Paź 2014
Posty: 410
Skąd: Konopiska
Wysłany: 2020-03-29, 14:16   

Witam
Jeżeli chodzi o podnoszenie KH to polecam ten preparat



pozdrawiam Adam
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-02, 19:56   Zakładam Akwarium 500L

Witam
Coś muszę napisać. Może tak o biotopie i parametrach nie piszę jeszcze widać w Excelu i na zdjęciach.
Minęło hmmm no prawie 3 pełne miesiące. Podsumuję to dziś odnośnie tylko filtracji.
1. Kubeł
Był czyszczony raz prefiltry widzicie co ile wymieniam. Jeden zasys jest niżej przy dnie dlatego wypada częściej starcza na maks 7 dni i jest praktycznie czarny smoła – koszt pp100 – 2,80zł
Drugi zasys jest w połowie zbiornika po drugiej stronie ten można ocenić na 14 dni może nawet więcej by trzymał ale wymieniam go razem z pierwszym co 2 raz on się aż tak nie brudzi pp100 koszt 2,80zł
Co w środku – kubeł otworzyłem po około miesiącu (15luty)teraz będę go otwierał za 1 – 2 tygodnie
Gąbeczki i woda w nim była praktycznie czysta wszystko było wypłukane w wodzie z akwarium i zamknięte.
- czeka mnie teraz wymiana zeolitu i chyba dodam też świeży węgiel w ilości około 500g
2. Piwnica po kolei:
- pp100 *2 pierwsza linia to można by wymieniać co tydzień masakra smoła nawet można by co 5 dni
- pp50 *2 nie jest źle tu można by się pokusić nawet o 20 dni ale lecą po 14 chwilowo
- pp5 *2 no pierwszego wymieniłem po 30 paru dniach ale nawet nie musiałem
- żywica i pp25 te są w obiegu z redukcją przepływu wygląda czysto nadal
( tu chcę znowu zmodyfikować dać wkład węglowy i nowy żywiczny ) tu jest czysto i przepływ jest wolny
- ostatnia kopuła matrix przepłukany do tej pory 1 raz ale jest tam czysto
3. Mam jeszcze filierek wewnętrzny z gąbka – ale tu już się nie bawię w czyszczenie w wodzie akwariowej to taki mieszalnik wody dam fotkę jak coś. Więc raz w tygodniu leci pod kran i wrzątek zabrudzenie dość średnie.

To takie średnie bo piszę z głowy te wymiany w zestawieniu w Exellu jest dokładnie co ile wymieniam. Ale teoretycznie można by się pokusić że te czasy należało by skrócić o 1- 2dni dla niektórych wkładów
4. Inne prace
- była kalibracja sondy PH
- wycinanie kwiatów bo puszczają i kwitną nad wodą
- częste podmiany wody 2 – 3 dni ( ale to przyjemność przy tym systemie samo się wszystko robi prawie tylko wtyczkę zmieniam i zaworki przekręcę )
- wymiana butli CO2
- idealnie daje wg szczykawek co mi Daro każe
5. Nie wykonano
- nadal nie skończyłem szafki pod akwarium mam tam syf i wszystko jak nie wisi to leży
- powinienem już coś poprzycinać z roślinek
- nie mam glonów na szybie ale mam czyścik magnetyczny czego palety się strasznie boją i powinienem je pomału przyzwyczajać a tego nie robię
- mam raz w tygodniu obsuwę i nie aplikuje tego co Daro napisał ale wtedy wszystko przesuwam na kolejny dzień



Coś jeszcze nadal poradzę każdemu jak che wykonać filtr rurkowy ! Kochani wielka prostota jeśli chcecie musicie go zrobić to max 8 kopuł 2xpp 100 2x 50 2x pp 25 pompa 2xpp5 (lub węgiel ) żadnych udziwnień bajpasów itp nie ma to zadnego sensu
I zawory na początku i na końcu w zupełności wystarcza

Można też na 10 ale sądzę że pompa Co nie uciagnie widzę po swojej chyba że bedzie zaraz pod akwarium to dałbym
2x -2x - 2x pompa 2x - 2x
Wszystko równolegle
Potem przepływ można dopasować może 2x pp 100 potem znowu 2 x pp100 a potem coraz mniej
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-16, 14:25   Zakładam Akwarium 500L

Witam
Dziś tylko fotki ogólnie wg mnie jest pełna stabilizacjia po za bieganiem i wymianą wkładów do filtra :)

Jak ktoś może zmienić te linki żeby były od razu zdjęcia to bardzo dziękuję .

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_10.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_11.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_12.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_13.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_14.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_15.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_16.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_17.JPG

Filmik dodam jak zwykle do opisu.

Co mi brakuje na tą chwilę automatu do dawkowania nawozu itp oj przydało by się
Niestety muszę przycinać podpis bo jest ograniczenie :( Ale jak coś można przykleić link i wkleić końcówkę z poprzednich
Musze pomyśleć jak to robić żeby dodawać filmiki dla Was
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 213
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-04-16, 18:27   

Fajnie wygląda całość. Roślinki też spoko idą. Jeden dyskowiec jest tylko szczurkiem strasznym i nie powinien Ci zostać sprzedany ale reszta jest ok.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-18, 08:20   Zakładam Akwarium 500L

Pewnie myślisz o tej 1 małej ale to może też się tak wydaje zakup był taki:

6 sztuk z 1 zbiornika niebieskie
2 sztuki czerwone z innego
2 sztuki jakiś inny rodzaj z innego zbiornika

Czyli jak by z 3 hodowli ale wszystkie z jednego miejsca.
I w sumie najszybciej rosną te niebieskie.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2020-04-21, 22:09   Zakładam Akwarium 500L

Dziś mega szybko

- czyszczenie filtra zewnętrznego
- wymiana zeolitu 1,6kg
- wymiana węgla 0,5kg
- czyszczenie matrixa
- czyszczenie ceramiki
- czyszczenie gąbek
- wymiana prefiltrów pp100

Co dają pre filtry: kubeł praktycznie czyściutki po około 2 miesiącach gąbki delikatne zabrudzenie delikatne określę jako lekko delikatne zabarwienie. Nie no nawet zabarwienia nie ma jest czysto w środku.


Całość oczyszczona w wodzie ze zbiornika delikatne zmętnienie normalnie to by była smoła.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,395 sekundy. Zapytań do SQL: 10