FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-13, 08:53   Zakładam Akwarium 500L

No to testy zakupione i wygląda to tak:

NO3 25 mg/l
NO2 0,25 mg/l
GH > 4d
KH 4,5d
PH 6,8
CO2 20
chlor mg/l 0

Na ile jest to prawda to nie wiem co do PH komputer pokazuje 7.3 kropelki jak dla mnie 7.0
Kolejny test zweryfikuję już razem z Daro :) Najlepiej jednocześnie w tej samej temp. wody.
Dziś też wraca miernik PH więc dodatkowo przetestuję .
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-13, 18:56   Zakładam Akwarium 500L

Dojechało RO
No więc był cyrk jak to zamontować nie czytając instrukcji :)
1. telefon do hydraulika
2. Panika w montażu
3. Hydraulik nie ma czasu
4. No ja nie dam rady ? Dam radę .

O dziwo wszystko pasuje nic nie trzeba za bardzo przycinać i kupować no to jedziemy 7 kluczy + 2 żaby i zestaw małego hydraulika.

5. W sumie się nic nie przydało Instalacja zajęła 15 minut. I zonk napełnienie zbiornika 112 l trwało 30 min wow jakie szczęście na moich ustach odpad 1l :)

6. testy ph twardość kicha 280 ppm na wejściu i 260 na wyjściu
może tak ma być ?

Nie ma jak nie czytanie instrukcji " qfa dosłownie nie zamontowałem membrany " :)

Rozkręcanie i walka od nowa teraz z dokładnością instrukcji krok po kroku - mamy to .

Wejście pokazuje około 280 ppm wyjscie około 0-5 ppm :) PH 6-6,3 - kropelki

I testy co kupiłem po 30 minutach pracy RO sądzę że to się zmieni bo musi się ustabilizować :
Testy dają wynik po 60 sekundach
NO3 18
NO2 0
GH <3
KH 0
PH 6 w granicy błedu sadzę że 6.2- 6.4
CHlor 0,8 w granicy błędu bo leje się świeża woda
CO2 < 15
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-13, 21:03   Zakładam Akwarium 500L

Oczywiście to testy RO wypływającej wody nie testy akwarium w życiu bym takiego skoku nie robił w Aqwa.
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-14, 12:59   Zakładam Akwarium 500L

Dziś dalej testuję paski na Androida :)
Od wczoraj była redukcja oświetlenia 50%
Dziś dodany nawozy potas i magnez i 40L podmiany na RO

13.02.2020 14.02.2020
NO3 25 40 tu możliwe że wzrosło jak przyciąłem oświetlenie ale nie wiem
NO2 0,25 0,25 tu nie mam pojęcia czy dobrze pokazują paski
GH >4 >14 tu nie mam pojęcia czy dobrze pokazują paski
KH 4,5 3 tu nie mam pojęcia czy dobrze pokazują paski
PH 6,8 7 Tu już bym się zgodził kropelki i komputer pokazują tyle samo
CO2 20 <15 Tu też się zgodzę inne wskaźniki pokazują też w granicach 8-12 ale kropelkami nie testowałem
chlor mg/l 0 0

Ktoś coś jakieś pomysły ? :) Nadal czekam na porównanie kropelkowe tego.
Wg mnie podmianka wody tak z 120 l ( wymieszać 3/4 RO i 1/4 zwykłej
No nic produkuje RO odstawiam i będzie naszykowana na niedzielę
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-14, 18:40   Zakładam Akwarium 500L

Chwilami mam odczucie na tym forum ze sam sobie piszę i sam sobie odpowiadam masakra
Wsparcie pomoc uwagi gdzieś zanikły
ok kupiony Stability Seachem
Już wiem ze digest to tylko wsparcie dla bakteri czyli gów.... na starcie

Czyli daj bakterie i potem za kilka miesięcy wspieraj je Digestem

Jaka była by pomoc z waszej strony gdybyśmy to rozwikłali 2 miesiące temu :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-15, 20:15   Zakładam Akwarium 500L

Zastanawiam się czy bloga nie założyć bo pomału to wygląda jak blog :)
Nowość
Walka z excelem
Brak wirusów to tylko tabela 1 dawkowanie i moje wyczyny oraz to co zmieniam oraz co planuje .
2 zakładka Parametry to co pokazują testy.
Testowanie pasków JBL na Androida wody RO i wody z Akwa

Jak macie pomysły jak to rozbudować to śmiało
Wiadomo aktualizacji będzie coraz mniej bo bo jak się ustabilizuje to powinienem to robić co tydzień lub 2 itp
Aktualizacja wgrywa się sama jako kopia więc będzie widać kiedy zrezygnuję :) oby nie

http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx

Ogólnie staram się pisać wszystko co tylko ruszę tak aby ktoś coś skrytykował albo powiedział że lepiej to ...
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
  
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2020-02-16, 11:03   

tutaj na forum to raczej nie spodziewaj sie burzy postów, bo lata świetności juz dawno minęły, FB ze swoim milionem durnych grup zabija fora skutecznie, taka prawda i lepiej nie będzie
także spokojnie pisz co masz napisać, bez irytacji, na luzie ;)

ale wracając do tematu, doradzę ważna rzecz w akwarystyce, nie wykonuj częstych gwałtownych ruchów z biologią zbiornika, bo tylko sobie pogorszysz nie polepszysz, u mnie zbiorniki zawsze funkcjonowały najlepiej wtedy kiedy ja tam najmniej łapy wsadzałem i kombinowałem

glon w akwarium to normalna sprawa, często wejdzie nie wiadomo skąd, a za jakiś czas wyjdzie, trzeba obserwować, nauczyć sie cierpliwości

testy paskowe to najgorsza rzecz jaka spotkała akwarystykę, kup sobie kilka testów kropelkowych, nawet tych najtańszych zoolek i będziesz wiedział duzo wiecej, potrzeba ci testy na NO3, PO4, PH, GH KH, Fe, możesz dokupić tez Cu i Mg oraz Potas, pomyśl o tej walizce z testami Zoolek, wychodzi najtaniej a masz wszystko w jednym

zbiornik masz bardzo ładny, parametry tez całkiem spoko, wpuszczaj co ma tam pływac i ciesz sie nim, nie kombinuj :)
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2020-02-16, 11:09   

https://sklep.wodna-kraina.pl/zoolek-aquaset-2-10w1-test-no3-gh-kh-ph-po4-fe-k-ca-hit-

polecam, wszystkie najważniejsze
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-16, 15:49   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki
Plan zakupu jest taki :
https://www.plantagarden....h4-co2-po4.html

Resztę kontroluje Daro tylko trochę zarobiony jest więc z opóźnieniem mam wyniki :)

Więc nie czekamy lada dzień będą paletki....
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
  
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-17, 10:28   Zakładam Akwarium 500L

Dziś tylko szybkie pytania.
Wczoraj brakło mi CO2 :( PH 6.6
Dziś rano PH 7.3 :(

1. Dlaczego tak szybko poszło do góry ?
2. Czy można się wspomagać CO2 w płynie ?

10:20 Odpalenie świeżej butli i już po 12 min jest PH 7.0
a i leci podmianka 80L RO weszło już 40l Niestety u mnie jakoś ta pompa nie zasysa czybko więc podmiana 100 L to około 3 godziny :(
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
  
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-17, 11:53   Re: Zakładam Akwarium 500L

Rufik73 napisał/a:
Dziś tylko szybkie pytania.
Wczoraj brakło mi CO2 :( PH 6.6
Dziś rano PH 7.3 :(

1. Dlaczego tak szybko poszło do góry ?
2. Czy można się wspomagać CO2 w płynie ?

10:20 Odpalenie świeżej butli i już po 12 min jest PH 7.0
a i leci podmianka 80L RO weszło już 40l Niestety u mnie jakoś ta pompa nie zasysa czybko więc podmiana 100 L to około 3 godziny :(


12:00 PH 6.6
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2020-02-17, 12:14   

normalne ze poziom co2 zmniejszył sie i ph do gory, rośliny wciagły swoje itp, Carbo w płynie raczej nie załatwi sprawy, z drugiej strony nie masz co panikować jak sie skończy butla, na spokojnie wymień na nową i podłącz, u mnie nie raz 2-3 dni nie było dozowania i nie wpłynęło to źle na nic
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-17, 15:04   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki
Kupiłem drugą butle nie będę się stresował :)
Jedynie ciekawi mnie fakt czy da się to ustabilizować skoro ciągle podmieniam na RO ale już widzę i czytam że przy otwartym zbiorniku i tylu roślinach nie ma takiej opcji.

Trzeba było mieć pusty zbiornik 10 paletek i 1 roślinkę w doniczce :) Tylko jaki ma sens wtedy akwarium w domu ? :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 207
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2020-02-17, 17:05   

A kto powiedział, że akwarium z Dyskami ma być bez roślin...
Tu masz zdjęcia dwóch zbiorników, ładnych, z roślinami i zdrowymi rybami.
http://pokazywarka.pl/drmkq6/ -zdjęcia zapożyczone.

W takim wydaniu jak Ty masz akwa, to palety długo Ci nie pociągną.
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 66
Skąd: www
Wysłany: 2020-02-17, 17:23   Zakładam Akwarium 500L

Małe zmiany
- Jedziemy na 6.5 :( co mnie wcale nie cieszy
- i wpuszczamy palety co mnie cieszy :)

Parametry wody w której przywiozłem palety to jakiś szok GH KH praktycznie 0
NO3 NO2 = 0
PH 6
CO2 = 0
jak to żyje w tej wodzie :)
Reszta pierwiastków to praktycznie 0

To jak sterylizacja wody na bloku operacyjnym
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0201.mp4
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 9