FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Reaktor dyfuzor CO2 - narurowy
Autor Wiadomość
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-12-26, 10:30   

A czym go zakleiłeś/uszczelniłeś?
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-12-26, 10:38   

w sumie po zrobieniu małego zagłębienia w korpusie, gdy wlałem tam kleju do twardych plastików i umieszczeniu tej złączki, samo sie uszczelniło, gdyż klej rozpuszcza plastik, łączy elementy i twardnieje
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-12-26, 17:31   

dziękuje za odpowedź,
pytam ponieważ mamy popsuty reaktor sera 500, ułamało się doprowadzenie co2 do reaktora i myślimy jak go naprawić, aby podłączyć do nowego akwarium,
teraz już wiem, że powinnam kupic klej do twardych plastików :)
poza tym zawsze się zastanawiamy jak ustawic wylot filtra przy podłączonym reaktorze sera, czy deszczownica, czy jakaś inna końcówka, na której szybie, jak skierować wylot?
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-12-26, 18:09   

ja bym nie ryzykował klejenia ułamanej części od tego dyfuzora, ten klej trzyma mocno, ale części które będą sklejane ze sobą większą powierzchnia, taki ułamany element raczej nie ma dużej powierzchni która posmarujesz klejem, większe naprężenie i strzeli, a dalej już wiesz co się stanie
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Majeczka 

Dołączyła: 01 Sty 2014
Posty: 169
Skąd: krzepice
Wysłany: 2014-12-26, 23:51   

Chodziło mi raczej o wklejenie na to miejsce tej zielonkawej złączki, podobna operacja została by przeprowadzona co u Ciebie na zdjęciu przy wykonywaniu reaktora :)
 
     
Marcepan 
Daniel


Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 15
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2019-11-27, 19:04   

Sory że wracam do starego tematu ale ostatnio sam dużo mysle nad zrobieniem takiego reaktora lub zakupem..
Ale (no właśnie zawsze jest ale) bardzo mnie zastanawia kwestja jak głośno pracuje taki rektor lub nawet inny firmowy zakupiony w sklepie. Akwarium jest w pokoju gdzie śpię.
Czy ktoś z forumowiczów dalej uzywa reaktora?
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 968
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-27, 21:11   

Taki narurowy jak ten nie powinien hałasować , o ile ilość podawanego CO2 do środka nie będzie większa niż jego możliwość rozpuszczania się tam. A to naprawdę musiała by być duża ilość . Prędzej będziesz słyszał cykanie elektrozaworu jak się będzie uruchamiał , jeśli będziesz go miał w zestawie .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 207
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2019-11-27, 21:30   

Ja miałem samoróbkę. Działał cicho. Jedynie po czyszczeniu filtra jak poszły bąbelki powietrza to było go słychać. Ale wystarczyło go odpowietrzyć i pracował dalej cicho. Jedynie co, jak miałem go wpięty za unimaxem, to zmniejszał mi sporo przepływ. Zmieniłem na Eihem i nie było tego problemu.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 968
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-27, 22:02   

Harek napisał/a:
Jedynie co, jak miałem go wpięty za unimaxem, to zmniejszał mi sporo przepływ. Zmieniłem na Eihem i nie było tego problemu.


To pewnie miałeś Unimaxa 150 lub 250 , bo U 500/700 to on raczej nie spowolni :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2019-11-27, 22:09   

niestety był głośny w nocy, u mnie elektorozaworem sterował komputer ph i załączał kiedy bylo potrzeba, jedyne wyjście z sytuacji to aby na noc całkiem wyłączać dozowanie co2 inaczej bulgota, choć był to najlepszy dyfuzor jaki miałem, bezstratny i działał bez czyszczenia i rozkręcania kilka lat
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 968
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-27, 22:42   

U mnie też jest na elektrozaworze dlatego mówię , że irytujące jest to cykanie elektrozaworu . Bulgotanie jest jeśli masz tak zaworek precyzyjny czy reduktor ustawiony , że po otwarciu elektrozaworu poda Ci dużą ilość CO2 i ono wtedy się "mieli" w reaktorze . Wystarczy odpowiednio to wyregulować lub nawet zastosować kostkę na końcu wężyka z CO2 w mikserze .
Wszystko jest do ogarnięcia :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3283
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2019-11-27, 22:56   

cykanie elektrozaworu tez można wyeliminować, trzeba go zamocować na miękko czyli na wężyku, bo jak jest na twardo czyli umocowany bezpośrednio do reduktora to wtedy niestety hałasuje
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
Marcepan 
Daniel


Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 15
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2019-11-27, 23:04   

Myślę aby CO2 pracowało cały czas tak jak mam teraz tylko ze idzie na kostce która słyszę..
Filtr unimax 250
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 968
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-28, 11:38   

To musiał byś sobie zrobić taką narurówkę , która znacznie spowolni Ci ten filtr , bo on ma małą wydajność pompy. Ewentualnie wstawić na wąż wypływowy , zaraz za filtrem pojemnik taki jak ma grzałka przepływowa czy lampa UV i tam dać kostkę z CO2.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,153 sekundy. Zapytań do SQL: 8