FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakładam Akwarium 500L
Autor Wiadomość
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-08, 16:06   Zakładam Akwarium 500L

Witam i proszę o porady:

Cel...
1. 500 litrów 140x60x60
2. Filtracja
3. Roślinność i tu nie wiem całkowicie co na 1 , 2 , 3 plan
4. Rybki
- 70-100 neonek
- 8 - 10 kirysów Panda
- 4 - 5 Glonojadów
- 2 i 5 Ramirezki
5. Opcja typu nie oszczędzamy - jeśli nie wyjdzie to koniec z akwarystyką :)

Zacznę od Filtracji - zapisze ten post bo napisałem się 40 min i mi nie zapisał się post grrrrr
A teraz się wycwaniłem i napisze w notatniku i przekleję

1. Filtracja błędy pomysły i porady w postach :
- Założenia
- Efekt końcowy:
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
Ostatnio zmieniony przez Rufik73 2019-11-09, 13:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-08, 16:25   

Pomysł na filtrację :
Posiadam już filtr Unimax 700 ale chcę go ustawić na prostą biologię posiada on 2 wejścia i 2 wyjścia.
Na wejściach chcę założyć po 1 kopule Nano rurowym ze sznurkiem 100 mikronów wymienianym wkładem raz na 10 -15 dni czyli 4-6 sztuk w miesiącu. Może jak się nie będą szybko zapychać ustawię wymianę co 15 dni.
Załadowanie filtra od spodu:
- ceramika aquaela nie ruszana przez rok albo i dłużej
- Zeolit aquaela wymieniany co 2 miesiące
- gąbki aquaela płukanie co 2 – 3 miesiące
Bez UV bo wg mnie zabija to złe jak i dobre bakterie.
To wszystko będzie w szafce pod akwarium.

Etap 2 filtracji
Całość dodatkowo będzie połączona z narurową filtracją schodzącą do piwnicy wysokość podnoszenia wody to około 2 metry. I tu link do fotki do mojego serwerka
I tu proszę o porady czy tak może być zakładam przepływ około 1600 - 2000 Przepływ przez żywicę i biologie około 200 l na godzinę ( redukcja zaworami ) wszystko na rurkach ¾

http://www.rafmag.com.pl/foto/Obieg.png
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-08, 16:51   

Unimax 700 to całkiem wydajny filtr , miałem 500-kę w 390 litrach i spokojnie dawał radę . Przy dużej ilości roślin zrobił się mały problem z cyrkulacją , więc dodałem 2 małe głowice do środka i problem się rozwiązał . A czyściłem go co 6-8 miesięcy , woda była kryształ .
Te dodatkowe prefiltry trochę go zduszą , ja miałem zwykłe gąbki naciągnięte na wloty i wystarczało , a czyściłem je co tydzień przy podmianach wody .

Co do tego planowanego narurowca , to będzie to bardzo rozbudowana machineria , jeśli faktycznie to zrobisz jak planujesz , to na pewno nie będziesz miał problemu z cyrkulacją o ile sensownie zrobisz wylot wody np długą rurę na dnie przy tylnej z dużą ilością otworów wypływowych do góry .

Jeśli chodzi o obsadę roślinną , to zależy czy ma to być akwarium w którym będą odwzorowane warunki biotopu , czy ma to byc ładne , ogólne akwarium dekoracyjne zestawione z roślin różnych gatunków , które przede wszystkim ma dawać efekt dla oczu.
Jakie rośliny to też zależy od podłoża , co na podłożu i co pod podłożem ( substrat) , jaki poziom nawożenia i przede wszystkim jakie oświetlenie , bo to wysokie akwarium i czy będzie instalacja CO2 ?
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-08, 17:06   Filtracja

Dzięki za szybką odpowiedź będę zamieszczał pomału zdjęcia :)
1. Wszystko już mam kupione do piwnicy dla nano rurek potrzebuję z tydzień na poskładanie i dam fotki
2. Tak biotop cieszący oko
3. Chcę utrzymać stała temperaturę 24-25 stopni max
4. Tak mam CO2 4L z całym osprzętem
5. Oświetlenie LEDY za 1200 zł :) 120 cm na 30 cm 12 po 3 czyli 36 ledów z regulacja 25% 50% 100% Dam potem fotki
6. Podłoże w 240 l miałem Ade chyba coś w tym stylu ale nie wiem czy w to się bawić czy warto
Nie nie mam komputera itp elektroniki poza automatycznym karmnikiem :)
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-08, 17:43   

Ameryka południowa , czarne wody , czy raczej na spokojnie ogólnie : amazonka i tropikalny las ?

Bo jesli chcesz podchodzić ortodoksyjnie do tego , to masa korzeni , piach i kilka żabienic .
Natomiast na luzie to masz do dyspozycji wiele gatunków żabienic zarówno na przód na środek i tył akwarium . Dochodzą do tego alternatery , cabomby , moczarka , wywłócznik , heterantera , limnobium na powierzchnię . Możesz zrobić prawdziwy gąszcz.
Wszystko naprawdę zależy od tego jak bardzo rygorystycznie do tego będziesz podchodził. Na pewno dla żabienic potrzebujesz żyzne podłoże , tak jak napisałem z substratem lub punktowo pod korzenie kulki i inne dodatki.
CO2 tak , choćby ze względu na Ph jakie musisz zrobić w akwarium.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
abaddon79 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 07 Wrz 2013
Posty: 295
Skąd: Czewa- Gnaszyn
Wysłany: 2019-11-09, 08:16   

Cześć
Jak chcesz wybrać czy BIOTOP czy "biotop" ale taki nie ortodoksyjny to pooglądaj tę stronkę:
http://biotope-aquarium.info/badc/
Na pewno coś wybierzesz, podpatrzysz itp.
Poszczególne lata rywalizacji -wspaniałe dokładne opisy (cześć po polsku a cześć tylko po angielsku ale naprawdę łatwo sie domyślić) świetne zdjęcia i często filmy
Tomek
_________________
[250L]A. nanolutea+X. doadrioi
[100/200L]M. opercularis+T. heteromorpha
[60L]N. brevis+J. transcriptus
[60L]A. borelli+H. amandae
[60/200L]P. innesi
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-09, 13:12   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki będę czytał
Obecnie czekam na was z jakimiś poradami na pewno chciałbym aby był wizualnie ładny
Na tą chwilę 5 - 7 dni przerwy na czytanie no i składam filtr nano w piwnicy jak tylko złoże podeślę fotki i opis co w którym będzie.
Co do wkładów tak jak pisałem nano będzie wypełniony oryginałem
- wkłady sznurkowe
- wkład węglowy
- wkład żywiczny i w ostatnim Matrix

Jeszcze myślę czym wypełnić kubeł ale chyba zrezygnuję z ceramiki i dam Matrix + Węgiel Seachem
Myślałem też o purigenie ale podobno to chemia a chcę chemie ograniczyć do 0
Wiem jakie cyrki miałem przy 240l ciągle niestabilność przy chemii raz ph 5 potem 8 potem reanimacja nadmanganian pełno chemii :( i wyszło mi to bokiem
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-17, 10:49   Zakładam Akwarium 500L

Aktualizacja: Mam nadzieję że komuś się przyda i zanim zacznie planować nano kupi kubełek 😊
Wielka szkoda że nie można już edytować pierwszego „posta” tak to bym w nim zamieszczał podsumowanie np. końcowego etapu ok trudno. Walczymy z filtracją :
Jak wspomniałem chciałem aby system był łatwy w obsłudze sprawiał radość z podmianek wody i czyszczenia filtra. Dlatego postawiłem na nanorurki. Gdybym wcześniej przewidział to nie wykonał bym tego ☹.
Koszty to około 1600zł materiał złączki zawory zegar ( pompę miałem ) do tego dochodzą nano rurki jest ich 9 około 400zł z wypełnieniami i zapasem na co najmniej 6 miesięcy. Do tego rurki itp. Pasta nie przewidziane śrubunki itp. Jakieś 200 zł. I w tym momencie koszt przewyższa najdroższe kubły.
Uważam że chyba nie warto było, cóż mleko rozlane częściowo złożone więc nie ma sensu gdybać z ceną.
Oczywiście całość leci do piwnicy to chyba jedyny plus.

Opis działania:
1. Zasilanie ( pobieranie wody z akwarium) wiadomo
- zaraz za zasilaniem odprowadzenie wody do kanalizacji przed filtrami tak aby nie filtrować wody spuszczanej.
2. Filtr mechaniczny pierwszy
- 4 zawory oznaczone 1
- 4 nano z wkładami mechanicznymi
„Jedynki -1-” jakaś lignina lub gąbka pierwszy największy bród będą korygowały.
następnie „dwójki -2-” tu oryginalne filtry pp100.
Zastanawiałem się czy jest ok ale raczej tak wymiana będzie możliwa przy pracy całego obiegu zamykamy zaworami jedną stronę 1 i 2 i wymieniam Następnie delikatnie odkręcam i powinny się napełnić odpowietrzam i otwieram całkiem zawory.
Następnie zamykam kolejne i wymieniam w ten sam sposób.
Zakładam że wykonywać to będę co około 10 dni.
3. Kolejny zawór pobieranie
Jak widać na rysunku będzie doprowadzona rurka do zbiornika około 80l w której będzie sobie stała świeża woda – będzie się stabilizować aby nie pchać do obiegu lodowatej kranówki.
Założenie jest takie że odkręcam zawór i samo się uzupełni. Zassie pompa. Tu jeszcze jest wstawiony zawór kierunkowy żeby woda nie spłynęła z rurki i aby pompa się nie zapowietrzyła tak aby od razu pobrało wodę .
Dodatkowo wstawiony jest zaraz za pompą automatyczny odpowietrznik.
Powinno to wszystko zadziałać .
4. Drugi etap filtracji
Zawory nr 2 niestety były wstawione zawory 0/1 co stwarzało problem gdyż tak zwane zawory motylkowe powinno się otworzyć albo zamknąć a ja w tym przypadku chciałem uzyskać regulację szybkości przepływu wody o czym napiszę za chwile. Dlatego są wstawione zawory regulujące.
- „3” wkład 5pp lub 25pp wyjdzie w testach przed nim zawór regulujący ile wody przejdzie przez niego
- „4” wkład 5pp lub 25pp wyjdzie w testach przed nim zawór regulujący ile wody przejdzie przez niego
-„5” i „6” Wkład węglowy i wkład żywiczny – czyszczenie i zmiękczanie
przed nimi zawór regulacyjny aby zmniejszyć przepływ wody przez nie. Za nimi zawory zwrotne tak aby nie cofało wody do kopuły kierunkowe. ( Wiem że kopuły mają strzałkę w którą strone płynie Ale z analizy przepływu może się okazać że cofało by wodę po przepłynięciu przez kopułę nr.”4”
-„7” nano wypełniony Matrixem tu przepływ powinien być powolny i zakładam że tak będzie

Potem zawór zwykły „1” - Aby wymienić wkłady w 3,4,5,6, - 7 raczej nie powinna być wymieniana”
Czyli zamykam „1” i wszystkie „2” – Zawory.

Zakończenie zegar powinien pokazać jakie jest obciążenie na filtrach ( zabrudzenie )
Konieczne będzie test ile pokaże bez filtrów ile z filtrami i ile np. po 30 dniach.

Chwilowo tyle. Jak macie pomysły to piszcie
Całość i tak dopiero będzie można ocenić po napełnieniu i testach.
Zdjecia:
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0224.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0225.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0226.JPG

i poprawiony schemat http://www.rafmag.com.pl/foto/Obieg.png
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-17, 18:05   

Niezła rzeźba :) no ale przede wszystkim szacun za chęci , pomysł i cierpliwość w tej dłubance . Jest moc , więc będzie i działać . Fakt , że komplikacja , nadmierne ale konieczne rozbudowanie o część elementów robi kasę , ale tak zawsze jest że koszty i tak są większe niż planowane .
Jak dla mnie to tak jak sam napisałeś , że koszt całkowity nie jest adekwatny do wydajności tego układu . Za podobną kasę można by mieć 2 porządne kubły lub spróbować zamiast tych filtrów co zrobiłeś zrobić baterię filtracyjną w kanistrach / bańkach /beczkach o pojemności 15-25 litrów . Pompa by to ogarnęła , a czyścił byś to raz na pół roki lub rzadziej .
Ja też chciałem kombinować z taką filtracją , ale u mnie racjonalizm wziął górę i w akwarium mam filtr EHEIM 3 model 2180 . Raz zainwestowane pieniądze teraz służą długo i skutecznie . :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-17, 19:25   Zakładam Akwarium 500L

Dzięki Daro myślałem że ten temat umrze dzięki za info że się interesujecie
Walczę dalej ale teraz znowu kolejne kilka dni na montowanie reszty a zbiornik zamówiony więc czekam jeszcze z 2 tygodnie na zbiornik .
Moim zdaniem przesadziłem z tym całym systemem można by rekina hodować i miał by idealną wodę
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-17, 22:20   

Jak dla mnie to robota jest profi . Zrobiłeś to starannie i w sposób przemyślany . Tylko jak dla mnie to trochę swego rodzaju przerost formy nad treścią , bo można było by zrobić w tej maszynowni większą objętość filtracyjną niż masz .
Nie to że Cię krytykuję , tylko ja jestem zwolennikiem nadfiltracji i te kilka tych pojemników to jak dla mnie trochę za mała pojemność jak na tyle poniesionego wkładu pracy i kasy . Ja osobiście uznaję trochę inne media filtracyjne jeśli chodzi o filtrację , a do tego potrzeba większej objętości filtracyjnej . Stąd mam troche inne podejście do tego . Ja np kubełek otwieram raz na 6-8 miesięcy , dlatego musi mieć dużą ilość odpowiednich wkładów .
Taki system jak masz , na pewno będzie dla Ciebie wygodny ( lokacja w piwnicy , dostęp swobodny do pojemników w każdej chwili , wydajność też całkiem niezła i na pewno zaspokoi potrzeby akwarium . Na pewno będę śledził temat , chętnie zobaczę dalsze prace nad powstawaniem zbiornika i jego kolejne miesiące funkcjonowania .
A mam pytanie ... Na czym będzie stał zbiornik ?
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-11-18, 08:53   Zakładam Akwarium 500L

Temat filtracji to dopiero początek :)
W pokoju będzie jeszcze Unimax 700 z wkładami biologicznymi i prefiltrami 2 na nano po 100 pp

Co do akwarium jak tylko dojedzie podeślę zdjęcia
Trochę też przerost formy nad treścią
- 140x60x60 Opti
- Stelaż aluminium
- Płyty podłogowe + płyta pod akwarium przygotowana i podgumowana nie trzeba podkładek
- Całość stelaża obłożona szkłem czarny lakobel
- korona ze szkła czarny lakobel

Całość będzie otwarta i do sufitu przyczepiona na linkach lampa led 120x30 grubość 0,5 - 1 cm
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-11-18, 12:44   

To dobrze , że też stawiasz na wydajną filtrację . :) U mnie też w zapasie stoi jeszcze jeden EHEIM 3 2080 :mrgreen:
Co do akwarium i szafki , to ja uważam , że tu trzeba i warto zainwestować , więc to akurat nie jest przerost formy nad treścią :) Ja tylko już zrezygnowałem z opti , miałem kiedyś zbiornik 400 litrów z tego szkła i wszystko super , tylko po pewnym czasie zaczęło mnie irytować to , że mi się wszystkie krawędzie akwarium świecą na różowo i fioletowo-niebiesko przy włączonym całym oświetleniu ( 2 x HQI 70W i 6 x t5 54W ) i ni huhu mi to nie pasowało do zieleni w akwarium , wystarczyły kolorowe rośliny w zbiorniku :lol: Koronę na akwarium też musiałem zrobić , bo mi ryby wyskakiwały , tak więc z tego czaru i uroku opti niewiele zostało i było widać :lol:
No i teraz opti mnie już nie rajcuje ...
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Rufik73 

Dołączył: 03 Lis 2016
Posty: 79
Skąd: www
Wysłany: 2019-12-22, 11:42   Zakładam Akwarium 500L

Witam po przerwie
Akwarium dojechało dopiero wczoraj. Podsumujmy.
- 140x60x60 Opti
- stelaż aluminium
- płyty podłogowe + płyta pod akwarium przygotowana i podgumowana nie trzeba podkładek
- całość stelaża obłożona szkłem czarny lakobel
- drzwiczki szklane przesuwane z możliwością wyjęcia co ułatwi pracę pod akwarium.
- korona górna ze szkła czarny lakobel
- korona dolna czarny lakobel
- wzmocnienia wzdłużne z tyłu i przodu oraz po środku „spinka”
- 10 nóżek do wypoziomowania
Koszt 3800zł z dostawą. Firma erybka.pl
Całość to szkło i aluminium duży plus ponieważ drewniane drzwiczki mogły by się z czasem wypaczyć od wilgoci.
Obecne zalecenia to około 10 – 14 dni stania aby doschło oraz nabrało temperatury pokojowej.
Udało się też powiesić lampę i zakończyć pracę hydrauliczne w piwnicy. I chyba w tym roku koniec prac. Bo brak jeszcze przyłącza w pokoju do wody.

Korona dolna przylepiona co do mm niezły cyrk był aby wpasować baniak dokładnie na szafkę.

http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0248.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0249.JPG
http://www.rafmag.com.pl/foto/DSC_0250.JPG
_________________
Rafcio 500L
Parametry: http://www.rafmag.com.pl/testy/Akwarium.xlsx
Z 19.02.2020 MOV_0201.mp4
Z 06.03.2020 MOV_0202.mp4
Z 23.03.2020 MOV_0204.mp4
Z 16.04.2020 http://www.rafmag.com.pl/foto/MOV_0216.mp4
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-12-22, 13:32   

Akwarium i szafka jak widać kawał dobrej roboty i zgadza się musi troję postać , zwłaszcza że masz klejone bezwałkowo i silikon musi dobrze związać , bo jest w takim przypadku mniejsza powierzchnia styku na klejeniu.
Co to zalana płyta meblowa w szafce to chyba nie jeden wie :) dlatego lakobel czy twarde pvc do dobra alternatywa .

A ja mam prośbę o więcej szczegółów na temat lampy , którą tam masz ... Jakie ledy ? Jakiej mocy , barwy i ile sztuk z jakiej ? To lampa na zamówienie czy fabrykant firmowy ? Jakie sterowanie ? Arduino czy coś innego ? Pachnie mi to pewnym rozwiązaniem , które widziałem w necie ... ale nie będę ubiegał faktów i wychodził przed orkiestrę . :)
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,259 sekundy. Zapytań do SQL: 10