FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomór skalarów
Autor Wiadomość
szatanirro 


Dołączyła: 20 Lis 2018
Posty: 34
Skąd: Praszczyki / Wąsosz
Wysłany: 2019-03-18, 19:44   Pomór skalarów

Hej,
Od miesiąca mam problem z moim drugim akwarium(112l), w którym hoduje skalary. 9.marca kupiłam w zoologicznym przy ul.Rocha 5 skalarów - wcześniej miałam już inne. Dwa z tych nowych najprawdopodobniej nie przetrwały podróży i zdechły od razu. Jednak od tamtego czasu przeciętnie co trzy- cztery dni pada mi kolejna sztuka, bez względu na to, czy był to jeden z nowych okazów, czy starych. Ryby normalnie jedzą. Zachowują się normalnie. Niektóre czasem bardziej się chowają.
Oprócz skalarów w tym akwarium posiadam kosiarki x 3 oraz glonojada, a takze jednego ducha amazońskiego. Mam tam również parę gupików, ale jutro zostają odłowione. Żadne inne ryby nie zdychają, wszystko z nimi ok.

Dokonałam raz podmiany wody 10%, tak jak co tydzień i podałam do wody sól. Nie wiele to jednak zmieniło. Ryby nadal padają.
W zoologicznym przy Al. Wolności zalecono mi kurację środkiem healthosan. Wykonuję ją zgodnie z zaleceniami. Jestem już po drugiej podmianie wody i dodadaniu środka, ale nic się nie zmeniło.
Zgodnie z zaleceniami zakrywam akwarium i nie świece świetlówek...

Zdechłe ryby oglądałam za każdym razem. Nie noszą śladów bijatyk, ani jakichkolwiek oznak chorób.

Nie mam pojęcia, co robić. Może ktoś miał podobny przypadek. Proszę o porady.
_________________
No to hop!
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 178
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2019-03-18, 21:08   

Skalary, kosiarki i duch amazoński. Dziwne połączenie jak na 112l. Skoro 9 marca ryby kupione, czyli nie było żadnej kwarantanny nowo kupionych ryb.

Po pierwsze to sprawdź i podaj parametry wody.

Jak dla mnie to za mała podmiana wody.
 
     
szatanirro 


Dołączyła: 20 Lis 2018
Posty: 34
Skąd: Praszczyki / Wąsosz
Wysłany: 2019-03-18, 21:48   

Parametry jakie na chwilę obecną mogę podać to:
pH 7.2 i temperatura 25°C
Inne testy będę musiała dopiero zakupić.

Przy podmianach daję zawsze antychloru i esclarin.
Co do podmian stosuję standardowe podmiany. Raz na tydzień wymieniam 10 litrów wody. Ile Twoim zdaniem powinna wynosić wymiana wody przy zbiorniku 112l .
_________________
No to hop!
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 178
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2019-03-18, 22:33   

Jak ja miałem 112 to podmieniałem ok 25%.

Wrzuć foto zbiornika.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 826
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-03-18, 23:19   

112 litrów dla 5-7 skalarów to bardzo mało i powinno być minimum 200 litrów.
Pytanie ... Jaka jest filtracja w akwarium ? Jakie wkłady ?
Jeśli chodzi o testy wody to ważne jest jaki jest poziom NO2 , NO3 , NH3/4 ( i ewentualnie PO4 ) bo coś mi się zdaje , że tu coś nie jest jak trzeba ...
Jak nie masz tych testów , to trzeba dogadać się z kimś kto ma i Ci zrobi. Nie ma sensu od razu wywalać 70-80 zł za testy.

Podmiany 10% to zdecydowanie za mało jak Harek napisał .

Masz w kranie chlorowaną wodę , że dajesz Antychlor ?

Następna kwestia ... Piszesz , że ryby padły już w transporcie /zaraz po wpuszczeniu do zbiornika , a jak długo ryby jechały do domu ? Czy zrobiłaś stopniową aklimatyzację , czyli włożyłaś worek do akwarium i dolewałaś wody z Twojego akwarium stopniowo ,lub zrobiłaś to np. w wiaderku , a potem dopiero wpuściłaś je do zbiornika czy nie ? Czy było chlup , siup ... i do akwarium ?

Leczenie na chybił trafił to błąd . Skąd wiesz co im jest ?
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
szatanirro 


Dołączyła: 20 Lis 2018
Posty: 34
Skąd: Praszczyki / Wąsosz
Wysłany: 2019-03-19, 08:21   

Według moich obliczeń nie sądzę by 7 skalarów było jakoś dużo na ten zbiornik. Wychodzi około 15 l wody na rybkę. Zresztą to była porada od hodowcy, który posiada w takim baniaku te ryby i nic im się nie dzieje. Więc co osoby to widzę inne opinie... I sama już nie wiem, czy rzeczywiście robię dobrze.

Filtr firmy Aquael Fan 2 plus Moc - 5,2 W;
Max. przepustowość - 450 l/h; w środku ma standardową gąbkę. Nie dawałam żadnych innych wkładów. Zmieniłam przedwczoraj końcówki na deszczownicę, ponieważ słyszałam, że dzięki niej woda jest lepiej napowietrzona.

Nie znam nikogo, kto zrobiłby mi testy wody.

Co do podmianek będę robić większe zgodnie z waszymi poleceniami. Wierzcie mi zależy mi na zdrowiu tych ryb. Staram się już chwytać wszystkiego.

Dodaję esclarin oraz antychlor poniewaz mam wodę z wodociągów( gmina Konopiska). Wody z wodociągów są zawsze chlorowane, myślę więc, że akurat to jest zasadne.
_________________
No to hop!
 
     
szatanirro 


Dołączyła: 20 Lis 2018
Posty: 34
Skąd: Praszczyki / Wąsosz
Wysłany: 2019-03-19, 08:26   

Jeśli chodzi o klimatyzację ryb, zawsze stosuję zasadę z ocieplaniem worka na z rybką w swoim akwarium. Powoli dodaję do worka wody z akwarium i gdy temperatura się wyrówna, dopiero wpuszczam ryby do akwarium.

Tamtego dnia zauwazylam, że z worka uciekło sporo powietrza, a był przecież dobrze zawiązany. Ryby w podróży od sklepu do domu spędzi£y nie mniej niż 1.5h. Możliwe, że się przydusiły lub bardzo zestresowały, ale trzymalam je w ciemności, gdy je przewoziłam. Starałam się, by nie stracily też bardzo temperatury w wodzie. Zakrylam je szalem.
Zastanawiam się czy worek mógł być nieszczelny. Nie widziałam jednak na nim dziurek.Woda się nie wylewała...
_________________
No to hop!
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 178
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2019-03-19, 10:22   

Tak jak napisał Daro, akwa na skalary zdecydowanie za małe. A duch amazoński powinien mieć jeszcze większy zbiornik bo on czasami rośnie do ponad 30cm w akwa.

Ja dopóki nie miałem filtra RO, też dawałem wodę z wodociągów ale zamiast lać antychlor lub podobne środki, to po prostu dawałem wodę odstaną. Poza tym nie wiem jak jest teraz ale woda jest podobno ozonowana.

Pamiętaj że sprzedawca zrobi wszystko aby sprzedać towar. Chcesz dobrych rad, to posłuchaj chłopaków tu na forum. Jak nie chcesz kupować testów wody, to daj ogłoszenie tu na forum i znajdą się osoby które takie testy Ci zrobią jak tylko dostarczysz im wodę.
 
     
szatanirro 


Dołączyła: 20 Lis 2018
Posty: 34
Skąd: Praszczyki / Wąsosz
Wysłany: 2019-03-19, 10:56   

Na razie Duch jest mały, ale myślałam nad osobnym akwarium tylko dla niego.
Do wody dodawałam antychlor bo bałam się ryzykować z wodą wodociągową. Odkąd dodaje Healthosan nie wlewam do wody niczego innego. Podmianki zawsze robiłam wodą odstaną (stała zwykle nie mniej niż 24h).
Pewnie masz rację. Rzadko kiedy sprzedawca Ci coś doradzi, bo chodzi o sprzedaż. Dlatego właśnie nie chodzę po zoologicznych tylko postanowiłam poradzić się was.
Rozejrze się za kimś kto zrobiłby mi takie testy. Widziałam także 6in1 testy wody z tetry za trzydzieścipare zł. Mierzy pH, KH, GH, NO2, NO3, Cl2. Czy takie testy będą wystarczające?
_________________
No to hop!
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 178
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2019-03-19, 11:52   

Testy tylko kropelkowe. Papierowe są nic nie warte.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 826
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-03-20, 00:22   

Z tego co podałaś mogę wyciągnąć następujące wnioski ...

- Masz za słaby filtr w stosunku to obsady rybnej , dzięki niemu masz jako taką filtrację mechaniczną , natomiast filtracja biologiczna ( min. azotowa) jest praktycznie żadna , bo aby mieć ją na jakimś sensownym poziomie , to musiała byś mieć tam gąbkę o objętości min 1,5-2 litrów , a ten filterek wewnętrzny ma ułamek tego . Aby uzyskać dobrą filtrację mechaniczno-biologiczną należało by kupić filtr kubełkowy o pojemności wkładów 3-4 litrów i dać tam gąbki oraz ceramikę lub inny wkład nitryfikacyjny i ewentualnie zeolit. Taki filtr zaspokoi potrzeby akwarium i pozwoli na swobodne trzymanie w nim większych ryb czy większej ilości mniejszych.
- Nie stosujesz żadnych preparatów dla wsparcia procesu filtracji i biologii w zbiorniku , a to by trochę pomogło .
- Podmiany wody w takim przypadku , to muszą być na poziomie 25-30 % na tydzień , inaczej z akwarium po prostu robi się nocnik ...
- No i widzisz ja mam wodę ozonowaną , ale skoro Ty masz z ujęcia w Konopiskach to chyba masz jeszcze chlorowaną niestety ... Ale ja bym z Antychlorem nie przesadzał , bo on ma swoje ujemne strony . Skuteczną metodą na to jest odstanie wody przez 24 godz i napowietrzanie jej w tym czasie.
- Jeśli z worka z rybami wyszło powietrze , to ryby po pierwsze przydusiły się , a po drugie mogły doznać stresu i jakichś "uszkodzeń" z braku miejsca i swobody do pływania , nienaturalnej wymuszonej pozycji jeśli worek "klapnął" .

Jeśli chcesz , to mogę Ci zrobić testy wody . Jeśli bywasz często w Częstochowie , to możemy się umówić jakoś , a jeśli nie i będziesz w najbliższą niedzielę w Liceum Dąbrowskiego na Łukasińskiego , to możesz tam wodę podrzucić , bo ja też tam będę.
Trzeba by ją zbadać , bo faktycznie wszystko co związane z azotem może być nie takie jak trzeba ...
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 826
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-03-25, 14:43   

Zrobiłem te testy wody i wyszły tak :

- Ph - 7,8
- Kh - 7
- Gh - 14
- NO2 - 0,4 +
- NO3 - między 30 a 40
- PO4 - 1,0
- Fe - 0
- K - 0
To teraz analizujemy ...

Ph masz typowe dla zbiornika bez podawania CO2 , rośliny pobierają C z wody z Ph wzrasta.

Kh i Gk masz na dobrym poziomie .

NO2 masz zdecydowanie za wysokie , bo powinno być w granicach 0,1 max 0,2 . Świadczy o braku dobrej filtracji i braku odpowiedniego przerabiania azotu przez bakterie w wodzie .
Musisz poprawić filtrację , czyli zakupić większy , wydajniejszy filtr i dodać bakterie które pomogą go zasiedlić i poprawić cykl azotowy.

NO3 masz na lekko podwyższonym poziomie , ale to jest do zaakceptowania.

PO4 masz ok.

Fe i K nie masz wcale.

Co do filtracji , to już napisałem , to pomoże z NO2 i NO3 .
Co do braków w nawożeniu to wskazane by było podawanie Potasu (K) do wody , bo to zwiększy wchłanianie azotu i fosforu w akwarium i polepszy wzrost i kondycję roślin . Jeśli chcesz ( a z czasem to i tak będzie wskazane) można podawać też trochę nawozu mikroelementowego , które zawiera żelazo i ma wpływ na fotosyntezę .

Jak to ogarniesz , to masz akwarium , w którym możesz pozwolić sobie na trzymanie ryb w dobrych warunkach i zapewnisz im stabilny zbiornik.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
szatanirro 


Dołączyła: 20 Lis 2018
Posty: 34
Skąd: Praszczyki / Wąsosz
Wysłany: 2019-03-25, 15:32   

Dziękuję Ci za badania wody i bardzo cenne rady. Teraz już przynajmniej wiem na czym stoję ;) co do filtra jutro mam zamiar go zamówić. By poprawic rybkom byt, w oczekiwaniu na filtr, zamontowałam deszczownice. Jak na razie nie mam więcej strat i zauważam poprawę w ich zachowaniu.
_________________
No to hop!
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 826
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2019-03-25, 16:23   

Zrób jak mówisz , a po miesiącu zbiornik będzie już ładnie ustabilizowany . Jak kupisz filtr , to zobacz jakie masz w nim wkłady , a ewentualnie powiemy Ci co z tego i przez jaki czas wykorzystać , bo pewnie będziesz miała w min też absorbery , które trzeba będzie wymieniać.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,297 sekundy. Zapytań do SQL: 9