FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przygotować podłoże.
Autor Wiadomość
sans 

Dołączył: 06 Cze 2018
Posty: 30
Skąd: Tysiąclecie
Wysłany: 2018-06-08, 21:23   Jak przygotować podłoże.

Kupiłem polecany na forum Natural Substrate do tego żwirek czarny 2-3 mm i kulki nawozowe. Zanim się zabiorę do usypywania podłoża chciałem zapytać o kilka rzeczy, pewnie dla Was banalnych, ale wolę zapytać niż później żałować, że zrobiłem coś nie tak.

1. Czytałem na forum, że robiąc podłoże z ziemi i żwiru należy zachować przy warstwie ziemi kilkucentymetrowe odstępy od ścian bocznych. Czy w przypadku substratu który będę używał, również należy zachować takie odstępy, czy też można rozsypać go po całej powierzchni dna?

2. Żwirek wystarczy wypłukać pod bieżącą wodą na jakimś sicie, czy należy go wygotować (wyparzyć)?

3. Kulki nawozowe należy umieszczać w całości czy je kruszyć. Umieścić je w warstwie substratu czy żwirku. Ile sztuk takich kulek powinienem umieścić na powierzchni 80x35 cm o ile ma to jakieś znaczenie?
 
     
steemp 
Mariusz

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lut 2018
Posty: 103
Skąd: Czewa-1000lecie
Wysłany: 2018-06-09, 06:21   

1. Odstęp na pewno pełni walory estetyczne. Nie widać wtedy warstw pomiędzy żwirem, a podłożem.
2. Żwir owszem radził bym jak najbardziej wypłukać. Wygotował bym go również w roztworze soli, tak na wszelki wypadek.
3. Nie wiem czy jest potrzeba dawać kulki skoro będziesz stosował podłoże. Pewnie masz na myśli glinianko-torfowe.
Same z czasem rozpuszczają się w wodzie. Rozmieszcza się je bodajże co 3-5cm.
_________________
Ryba lubi pływać. :-)
 
     
Kuba 


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 14 Lis 2012
Posty: 2425
Skąd: Cz-wa Wyczerpy
Wysłany: 2018-06-09, 07:32   

3. Jeśli byś dawał kulki to najlepiej bezpośrednio w "towarzystwie" jakiś bardziej wymagających roślin i raczej w całości
_________________
tel. pięć09 trzy84 trzy14
GG. 4874290
 
 
     
kołek 
gettinhigh


Pomógł: 54 razy
Dołączył: 17 Lis 2012
Posty: 2326
Skąd: Częstochowa- Raków
Wysłany: 2018-06-09, 09:14   

Kulki najlepiej całe aczkolwiek jak je przepołowisz i głęboko w substracie zakopiesz to nie będzie problemu jednak wtedy pamiętaj by przy dosadzaniu roślin (po zalaniu zbiornika) uważać, bowiem jak wzruszysz miejsce z kulką i pójdzie odrobina kulki w słup wody to możesz nabawić się glonów (kulki mają dużo żelaza).
Jeżeli masz czas to żwir możesz wygotować, tak jak kolega napisał, z odrobiną soli.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 33 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 780
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-06-09, 16:02   

Jeśli stosujesz substrat na bazie ziemi , a Natural Substrate takim substratem jest , to dla Ciebie i zbiornika lepiej będzie jak będzie on odsunięty od wszystkich ścianek akwarium ( w mniejszym stopniu tyczy się to tylnej ściany) , a to z tego powodu , że światło docierające do takiego substratu może powodować rozwijanie się w nim glonów. :!:
Jest to generalnie podstawowy powód , dla którego się to robi .
Drugim powodem jest możliwość odmulenia wtedy podłoża przy szybie bez ryzyka wyciągnięcia substratu na wierzch , co generalnie = się glonom w wodzie. 8-)

Do takiego substraty wskazana jest też tym samym siatka ochronna ( może być taka jaką się stosuje do ociepleń ) , którą kładzie się na substracie przed wsypaniem żwirku. Którego to powinno być przy tym substracie minimum 4 cm.

Żwirek wystarczy dobrze małymi porcjami wypłukać wodą , 1-2 gorącą , a potem zimną aż do uzyskania odpowiedniej czystości płukanej wody w wiadrze ze żwirkiem.

Co do kulek to dajesz je najlepiej w całości co 7-10 cm zależnie od wielkości kulki .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
sans 

Dołączył: 06 Cze 2018
Posty: 30
Skąd: Tysiąclecie
Wysłany: 2018-06-09, 19:42   

Dzięki za odpowiedzi. Jeśli zastosuję siatkę do ociepleń to dam radę posadzić rośliny ?
 
     
Harek 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Gru 2014
Posty: 166
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2018-06-09, 20:47   

Sadzisz roślinki normalnie pęsetą. Ale za to jak chcesz wyciągnąć roślinkę to odcinasz roślinę np 2cm pod żwirem. Wyciągając roślinę normalnie możesz wyciągnąć ją razem z siatką. Trzeba o tym pamiętać.
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 33 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 780
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2018-06-09, 23:16   

Bez problemu . Odpowiednio sadzisz rośliny ... Długie łodygowe możesz dać ukośnie i więcej łodygi przysypujesz , a rośliny rozetowe z większymi korzeniami możesz dać do "dołków" w żwirku gdzie wcześniej ich korzenie odpowiednio układasz.
Jeśli to dla Ciebie problem , to sadź rośliny "na sucho" przed zalaniem wody.
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,123 sekundy. Zapytań do SQL: 9