|
FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE
|
Puste muszelki pinków |
Autor |
Wiadomość |
Gbr

Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Cze 2013 Posty: 378 Skąd: 42-200
|
Wysłany: 2017-10-22, 23:56 Puste muszelki pinków
|
|
|
Hejka.
Od kilku dni przybywa w moim akwa puste muszelki po zatoczkach pinkach. Nie wiem o co chodzi, ale największe osobniki 0,5 cm padają jak nigdy dotąd a na poniewierających ślimaczych ścierwach ucztują krewetki "red cherry" Pozostala obsada ma się dobrze.
Niedawno do zbiornika 25l. dodałem 2 ziarka soli morskiej gruboziarnistej, czy to mogło mieć wpływ na ślimaki |
|
|
|
 |
Daro
Darek

Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Sie 2013 Posty: 1054 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2017-10-23, 02:09
|
|
|
Ciężko stwierdzić , czy to od tej soli .
Z jednej strony sól morska nie jest oczyszczona , więc zawiera pewne ilości metali ciężkich , które teoretycznie mogą szkodzić organizmom wodnym , no ale ...
- Ilość jej była mała
- Krewetkom teoretycznie też powinno zaszkodzić
- Ślimaki musiały by jej więcej wchłonąć , np. zjadając ją bezpośrednio przed rozpuszczeniem , ale czy to jest możliwe... szybsze by były krewetki ...
- Czy sól była podana do zbiornika przed zauważeniem trupów ślimaków ? I czy wcześniej takie zgony juz kiedyś były w akwarium? |
_________________ Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ... |
|
|
|
 |
Gbr

Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Cze 2013 Posty: 378 Skąd: 42-200
|
Wysłany: 2017-10-23, 12:49
|
|
|
Cześć Daro.
W tym roku jakieś dziwy działy się w moim szkiełku, a mianowicie pierwszy raz od początku tego lata gupikom masowo krzywiły się kręgosłupy, nawet narybkowi z obcej matczynej linii jednak proces chorobowy ustał, a nawet większa część narybku wyrosła z krzywizny. Dodałem ciut soli spożywczej morskiej gruboziarnistej i właśnie po tym czasie zauważyłem ślimacze muszelki i ścierwa rozszarpywane przez krewetki.
Wcześniej nie było problemów ze ślimorami. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,276 sekundy. Zapytań do SQL: 9
|