FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ada Amazonia New
Autor Wiadomość
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2014-12-26, 17:25   Ada Amazonia New

Witam
Mam zamiar zasypać małe akwarium tym podłożem
kilka pytań do tych którzy użytkują bądź znają odpowiedz na moje pytania
- czy żeby fajnie roślinki rosły trzeba co2
- dodawać inne odżywki dla roślin
- czy standardowe oświetlenie wystarczy
- czy można normalnie odmulać dno jak żwir, czy jest za lekki aby to robić

inne sugestie i podpowiedzi mile widziane
dziękuje, pozdrawiam
_________________

 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3540
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-12-26, 17:31   

Wszystko zależy od ilości oświetlenia jaką planujesz ;)
Jeśli jeszcze nie zamówiłeś podłoża to będę robił zamówienie na początku stycznia, więc mogę Ci je wziąć ;) Napisz tylko ile litrów chcesz ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
Michał 
Administrator
współzałożyciel


Pomógł: 53 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3273
Skąd: Częstochowa-Północ

Wysłany: 2014-12-26, 18:11   

zależy tez jakie roślinki planujesz, bo sa takie które będą sie dobrze trzymać bez większego nawożenia, a sa takie które wymagają jeszcze dodatkowo nawozu
_________________
375 L - Nature Aquarium - Borneo Wild
375 L - Nature Aquarium (aranż zlikwidowany)
27 L - Moje kostki z krewetkami
27 L - Borneo-Kostka


 
 
     
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2014-12-26, 18:16   

raczej nie planuje specjalnych okazów
chce w miare poularne roślinki ale żeby fajnie i zdrowo sobie rosły
_________________

 
 
     
Spicy99 


Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 1067
Skąd: Częstochowa - Północ
Wysłany: 2014-12-26, 18:25   

Jeżeli nie planujesz bardzo wyszukanych roślin to nie musisz od razu wchodzić w podłoża jonowymienne jak Amazonia. Tym bardziej że jesteś początkującym. Na Amazonie przyjdzie jeszcze czas gdy nauczysz się jak prowadzić zbiornik roślinny. Przy takim podłożu dobrze by było zainwestować w całą resztą jak CO2, lepsze światło itp. Wszystko zależy od tego w co się decydujesz wejść.
_________________
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne


,,Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
 
 
     
Daro 
Darek


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 17 Sie 2013
Posty: 961
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-12-28, 23:57   

Nie ma sensu wydawać kasy na Amazonię jeśli nie chcesz dawkować CO2 czy mieć światła powyżej 0,5 W/L .
_________________
Pomoc w zakładaniu i pielęgnacji akwarium , nawożeniu roślin . Testy wody , nawozy , rośliny ...
 
     
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2014-12-29, 21:07   

łapie się już wszystkiego
twoje porady nic nie dały, nie wiem gdzie jest problem
próbuje wszystkiego
niestety nikt nie chce zajrzeć i pomóc więc będę walczył sam
oświetlenie mam 2/28w teraz swiece krócej około 8h
_________________

 
 
     
Spicy99 


Pomógł: 31 razy
Dołączył: 15 Lis 2012
Posty: 1067
Skąd: Częstochowa - Północ
Wysłany: 2014-12-29, 21:28   

wodkapolska, ja Ci już coś obiecałem a ja dotrzymuje słowa ;)
_________________
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne


,,Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
 
 
     
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2014-12-29, 21:31   

oczywiście kolego pamiętam :)
po sylwestrze się odezwie zgodnie z umową
oczywiście dziekuje za chęć pomocy i na pewno skorzystam z twojej wiedzy
_________________

 
 
     
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2015-02-25, 12:01   

odświeżam temat
szykuje mi się restart zbiornika
ok 60L oświetlenie 1*13W i 2*24W, filtr wewnętrzny (nie pamiętam nazwy ale dość wydajny)
zostało mi podłoże ada amazonia, które chce w nim wykorzystać, najprawdopodobniej zakupie na dniach co2

pytanie: czy przy restarcie zbiorniki z podłożem amazonia odpalać od początku co2 czy dopiero jak dojrzeje ?
_________________

 
 
     
pagu 


Dołączył: 10 Lut 2015
Posty: 43
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: 2015-02-25, 17:40   

Cytat:
pytanie: czy przy restarcie zbiorniki z podłożem amazonia odpalać od początku co2 czy dopiero jak dojrzeje ?
_________________

Gazujesz oporowo od samego początku ...
 
     
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2015-02-25, 18:51   

co znaczy oporowo ?
_________________

 
 
     
Rammek 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 3540
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2015-02-25, 18:53   

Tyle, aby nie zagazować zwierzaków ;)
_________________
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.
 
 
     
wodkapolska 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lis 2013
Posty: 353
Skąd: czestochowa
Wysłany: 2015-02-25, 18:56   

jak będzie restart to nie będzie zwierzaków az akwa dorzeje
sugerować się testami wody czy licznikiem bąbelków
jak to dozować
_________________

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,145 sekundy. Zapytań do SQL: 8