FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA

FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA Strona Główna FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Owady w akwarium
Autor Wiadomość
Niebanalnie 

Wysłany: 2013-05-08, 16:30   

Witajcie :D

Trafiłam na to forum, ponieważ jestem zainteresowana kałużnicą czarnozieloną, a na ten post, ponieważ wypowiedz Rammeka wyskoczyła mi w wyszukiwarce :oops:
Dotarłam do informacji, iż jest to gatunek chroniony, ale chciałabym się zagłębić w temat i dowiedzieć więcej, a mianowicie, czy wie ktoś może, jaki jest powód tej ochrony?

Będę wdzięczna za wszelkie informację, które pomogą mi zaspokoić ciekawość ;d

Pozdrawiam ;)

Rammek 
Administrator

Wysłany: 2013-05-08, 18:36   

Pozwoliłem sobie wydzielić post do nowego tematu, gdyż może wywiązać się ciekawa dyskusja :)

Kałużnica czarnozielona, czyli Hydrophilus piceus jest największym chrząszczem wodnym w naszym kraju. Forma dorosła żywi się roślinami, a larwa (tak samo jak np. larwa pływaka żółtobrzeżka) jest drapieżnikiem i żywi się krewetkami, rybami, kijankami, etc.
Jest to gatunek chroniony. Dlaczego? A dlatego iż jest on bardzo rzadki. Ja osobiście kałużnicę widziałem na wolności 3x w życiu z czego raz martwą. Także mimo, że owy chrząszcz jest przepiękny to nigdy go u siebie w akwarium nie miałem z w/w powodów.
Miałem natomiast inne zwierzaki z naszych wód :) W akwarium miałem pływaka żółtobrzeżka (chrząszcz), który miał 3,5cm długości (potwór :P ) i pluskolca (pluskwiak), który miał ok. 1,5cm długości.
Oba zwierzątka świetnie się obserwowało. Pływak żółtobrzeżek był tak pięknie ubarwiony, że wprawiał mnie w zachwyt. Pluskolec może urodziwy nie jest, ale za to pływa do góry nogami pod wodą :D

Gdzieś mam ich zdjęcia, więc jak znajdę to na pewno wstawię na forum :)

Edit:
Pływak żółtobrzeżek

Pluskolec

Zakaz rozpowszechniania zdjęć bez mojej zgody.

To co Nas łączy potrafi Nas podzielić.

Niebanalnie 

Wysłany: 2013-05-09, 15:52   

Niebywale fascynujące są te stworzenia ;) W najbliższych dniach zamierzam nieco poszerzyć swoją wiedzę na temat tego rzadkiego gatunku i jeśli uda mi się trafić na jakąś szczegolnie wartościową publikację, to z zainteresowanymi z przyjemnością się podzielę :)

dziękuję za błyskawiczną odpowiedź i świetne zdjęcia :)

hornet 
Mariusz

Wysłany: 2013-05-10, 11:38   

zoltobrzerzkow duzo w stawie bylo kolo mnie zawsze.. Fajne sa, Rammek Ty wszystko trzymales juz, robale,pijawki,szczerzuje,franek tez ma jakies paskudy,ja mam muszki w akwarium :p

btw troszke nie na temat ale umowmy sie na swiniarnie do Dzbowa na te rozanki! Bo sie cieplo robi a jak wyjezdzam do nl niebawem i chcialem zarybic baniak rozankami(wiem,pod ochrona ale jest ich massa w tym zbiorniku a nie jest objety sankcja PZW) no i zalatw mi malze dla rozanek :p

472 l ogólne R.I.P.

200L panoramix multirybex

38 l gupiczarnia

25l Schrimp World

Rammek 
Administrator

Wysłany: 2013-05-10, 17:34   

hornet, wątpię, że można je zabierać mimo, że nad zbiornikiem nie ma pieczy PZW.
Nie mniej jednak dokształcę się w tym zakresie tak szybko jak to będzie możliwe :)
Różanki też kiedyś miałem w akwarium, ale brzydkie są, więc zostały wpuszczone na Bałtyku (miałem je od kolegi z prywatnego stawu).
Szczeżuję miałem (pospolitą bo wielka jest pod ochroną) i to nie jedną swego czasu :D Jedną zaopiekowała się w momencie cała zgraja Helenek, a reszta żyła i miała się świetnie :) Nie mniej jednak trzymanie ich przy podłożu jonowymiennym niesie ze sobą pewne niedogodności. Szczeżuje wydzielają kał w postaci aglutynatów, który mocno skleja podłoże, które potem robi się twarde. Do akwariów ze żwirem rzecznym raczej ich nie polecam, gdyż będą miały problem z zakopywaniem się. Larwy szczeżui pasożytują na skrzelach ryb, ale w środowisku naturalnym jakoś nie widać masowych zgonów z tego powodu. Ja jak pisałem miałem kilka szczeżui w jednym zbiorniku przez ok. rok i żadna rybka nie padła w tym okresie (a przynajmniej tego nie zauważyłem) :)

hornet 
Mariusz

Wysłany: 2013-05-11, 10:53   

raz lowiac tam na koszyk zarzucilem tez maly haczyk i wylowilem rozanke przypadkiem, podszedl wtedy jakis starszy koles ze zwiazku i mi powiedzial ze rozanek jest tutaj od za..... I ze szkoda ze w takim stawie sie marnuja, a gdzie indziej ich w ogole nie ma czesto... Mozemy zawsze zrobic 'lapanke' i przesiedlic troche tej rybki w inne miejsca. Przy okazji wzialbym kilka na probe, jak beda brzydkie to pojda w Baltyk

472 l ogólne R.I.P.

200L panoramix multirybex

38 l gupiczarnia

25l Schrimp World

rcks

Wysłany: 2014-12-18, 15:53   

Fajne te Twoje robaki, a co żona/dziewczyna/narzeczona na to?

Alexis 

Wysłany: 2014-12-23, 12:59   

Rammek, jak możesz to wstaw jeszcze raz zdjęcia swoich robali :)
Niestety z hostingu już wyleciały, a chciałabym je zobaczyć :)

Rammek 
Administrator

Wysłany: 2014-12-23, 13:06   

Jak wrócę do domu to poszukam zdjęć ;)
Poza tym pływak żółtobrzeżek to nie robal, a piękny chrząszcz wodny :)

Odpowiedz do tematu