|
FORUM AKWARYSTYCZNE CZĘSTOCHOWA
CZĘSTOCHOWSKIE FORUM AKWARYSTYCZNE
|
Owady w akwarium |
Autor |
Wiadomość |
Niebanalnie
|
Wysłany: 2013-05-08, 16:30
|
|
|
Witajcie
Trafiłam na to forum, ponieważ jestem zainteresowana kałużnicą czarnozieloną, a na ten post, ponieważ wypowiedz Rammeka wyskoczyła mi w wyszukiwarce
Dotarłam do informacji, iż jest to gatunek chroniony, ale chciałabym się zagłębić w temat i dowiedzieć więcej, a mianowicie, czy wie ktoś może, jaki jest powód tej ochrony?
Będę wdzięczna za wszelkie informację, które pomogą mi zaspokoić ciekawość ;d
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

Pomógł: 48 razy Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 3547 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2013-05-08, 18:36
|
|
|
Pozwoliłem sobie wydzielić post do nowego tematu, gdyż może wywiązać się ciekawa dyskusja
Kałużnica czarnozielona, czyli Hydrophilus piceus jest największym chrząszczem wodnym w naszym kraju. Forma dorosła żywi się roślinami, a larwa (tak samo jak np. larwa pływaka żółtobrzeżka) jest drapieżnikiem i żywi się krewetkami, rybami, kijankami, etc.
Jest to gatunek chroniony. Dlaczego? A dlatego iż jest on bardzo rzadki. Ja osobiście kałużnicę widziałem na wolności 3x w życiu z czego raz martwą. Także mimo, że owy chrząszcz jest przepiękny to nigdy go u siebie w akwarium nie miałem z w/w powodów.
Miałem natomiast inne zwierzaki z naszych wód W akwarium miałem pływaka żółtobrzeżka (chrząszcz), który miał 3,5cm długości (potwór ) i pluskolca (pluskwiak), który miał ok. 1,5cm długości.
Oba zwierzątka świetnie się obserwowało. Pływak żółtobrzeżek był tak pięknie ubarwiony, że wprawiał mnie w zachwyt. Pluskolec może urodziwy nie jest, ale za to pływa do góry nogami pod wodą
Gdzieś mam ich zdjęcia, więc jak znajdę to na pewno wstawię na forum
Edit:
Pływak żółtobrzeżek
Pluskolec
Zakaz rozpowszechniania zdjęć bez mojej zgody. |
_________________ www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne
To co Nas łączy potrafi Nas podzielić. |
|
|
|
 |
Niebanalnie
|
Wysłany: 2013-05-09, 15:52
|
|
|
Niebywale fascynujące są te stworzenia W najbliższych dniach zamierzam nieco poszerzyć swoją wiedzę na temat tego rzadkiego gatunku i jeśli uda mi się trafić na jakąś szczegolnie wartościową publikację, to z zainteresowanymi z przyjemnością się podzielę
dziękuję za błyskawiczną odpowiedź i świetne zdjęcia |
|
|
|
 |
hornet
Mariusz

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Sty 2013 Posty: 599 Skąd: Słoneczna Kalifornia
|
Wysłany: 2013-05-10, 11:38
|
|
|
zoltobrzerzkow duzo w stawie bylo kolo mnie zawsze.. Fajne sa, Rammek Ty wszystko trzymales juz, robale,pijawki,szczerzuje,franek tez ma jakies paskudy,ja mam muszki w akwarium :p
btw troszke nie na temat ale umowmy sie na swiniarnie do Dzbowa na te rozanki! Bo sie cieplo robi a jak wyjezdzam do nl niebawem i chcialem zarybic baniak rozankami(wiem,pod ochrona ale jest ich massa w tym zbiorniku a nie jest objety sankcja PZW) no i zalatw mi malze dla rozanek :p |
_________________ Szanuję wszystko co trwa dłużej niż ludzie..
472 l ogólne R.I.P.
200L panoramix multirybex
38 l gupiczarnia
25l Schrimp World |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2013-05-10, 17:34
|
|
|
hornet, wątpię, że można je zabierać mimo, że nad zbiornikiem nie ma pieczy PZW.
Nie mniej jednak dokształcę się w tym zakresie tak szybko jak to będzie możliwe
Różanki też kiedyś miałem w akwarium, ale brzydkie są, więc zostały wpuszczone na Bałtyku (miałem je od kolegi z prywatnego stawu).
Szczeżuję miałem (pospolitą bo wielka jest pod ochroną) i to nie jedną swego czasu Jedną zaopiekowała się w momencie cała zgraja Helenek, a reszta żyła i miała się świetnie Nie mniej jednak trzymanie ich przy podłożu jonowymiennym niesie ze sobą pewne niedogodności. Szczeżuje wydzielają kał w postaci aglutynatów, który mocno skleja podłoże, które potem robi się twarde. Do akwariów ze żwirem rzecznym raczej ich nie polecam, gdyż będą miały problem z zakopywaniem się. Larwy szczeżui pasożytują na skrzelach ryb, ale w środowisku naturalnym jakoś nie widać masowych zgonów z tego powodu. Ja jak pisałem miałem kilka szczeżui w jednym zbiorniku przez ok. rok i żadna rybka nie padła w tym okresie (a przynajmniej tego nie zauważyłem) |
|
|
|
 |
hornet
Mariusz

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Sty 2013 Posty: 599 Skąd: Słoneczna Kalifornia
|
Wysłany: 2013-05-11, 10:53
|
|
|
raz lowiac tam na koszyk zarzucilem tez maly haczyk i wylowilem rozanke przypadkiem, podszedl wtedy jakis starszy koles ze zwiazku i mi powiedzial ze rozanek jest tutaj od za..... I ze szkoda ze w takim stawie sie marnuja, a gdzie indziej ich w ogole nie ma czesto... Mozemy zawsze zrobic 'lapanke' i przesiedlic troche tej rybki w inne miejsca. Przy okazji wzialbym kilka na probe, jak beda brzydkie to pojda w Baltyk |
_________________ Szanuję wszystko co trwa dłużej niż ludzie..
472 l ogólne R.I.P.
200L panoramix multirybex
38 l gupiczarnia
25l Schrimp World |
|
|
|
 |
rcks
|
Wysłany: 2014-12-18, 15:53
|
|
|
Fajne te Twoje robaki, a co żona/dziewczyna/narzeczona na to? |
|
|
|
 |
Alexis
|
Wysłany: 2014-12-23, 12:59
|
|
|
Rammek, jak możesz to wstaw jeszcze raz zdjęcia swoich robali
Niestety z hostingu już wyleciały, a chciałabym je zobaczyć |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2014-12-23, 13:06
|
|
|
Jak wrócę do domu to poszukam zdjęć
Poza tym pływak żółtobrzeżek to nie robal, a piękny chrząszcz wodny |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
Strona wygenerowana w 0,187 sekundy. Zapytań do SQL: 8
|