malze w akwarium |
Autor |
Wiadomość |
hornet
Mariusz

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Sty 2013 Posty: 599 Skąd: Słoneczna Kalifornia
|
Wysłany: 2013-01-10, 20:53 malze w akwarium
|
|
|
Witam, pamietam swego czasu na CZFA byla 'moda' na malze zolte. Od tamtej pory minelo kilkanascie miesiecy, a teraz cisza.
Dlatego pytam czy jest na forum ktos kto posiada jeszcze w swoim zbiorniku skorupiaki? Chcialbym przeczytac kilka slow od kogos kto mial badz ma nadal stycznosc z tymi stworzeniami |
_________________ Szanuję wszystko co trwa dłużej niż ludzie..
472 l ogólne R.I.P.
200L panoramix multirybex
38 l gupiczarnia
25l Schrimp World |
|
|
|
 |
Boomer

Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 881 Skąd: Rędziny
|
Wysłany: 2013-01-10, 21:38
|
|
|
Rommek ma i ma również w tym akwarium pływającego konika polnego, więc pewnie jak się pojawi to kilka słów napisze |
|
|
|
 |
matejoz

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lis 2012 Posty: 626 Skąd: Kłobuck
|
Wysłany: 2013-01-10, 21:43 re
|
|
|
ja mam małże ale slonowodne ... tridacna http://pl.reeflex.net/suche ... choć pewnie nie o to ci chodziło |
|
|
|
 |
hornet
Mariusz

|
Wysłany: 2013-01-10, 22:23
|
|
|
matejoz, dzieki za odp ale masz racje chodzilo mi o slodkowodne, niestety za glupi jestem jesszcze do solniczek jeszcze nie doroslem do tak profesjonalnej akwarystyki jak odpieniacze,sumpy,zywe kamienie :p
a o co chodzi z plywajacym konikiem wodnym bo nie rozumiem :p ?? |
472 l ogólne R.I.P.
38 l gupiczarnia
25l Schrimp World |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

Pomógł: 48 razy Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 3547 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2013-01-10, 22:25
|
|
|
Rommek - oj jak boli
Co do małży to miałem w akwarium kilka gatunków. Począwszy od mini yellow clam po Naszą kochaną szczeżuję pospolitą
Wszystkie żyły i miały się świetnie.
Z tego co wiem to larwy szczeżui pospolitej żerują na skrzelach ryb, ale mimo, że miałem w akwarium 5 sztuk to zgonów w obsadzie nie miałem
Jak dobrze wiemy to w zbiornikach wodnych żyją ogromne ilości owych małż, a jednak ryby żyją i masowych zgonów z tego powodu nie ma. Jeśli jakaś ryba ledwo zipie to może to się na jej zdrowiu odbije (chociaż wątpię). Fakt faktem u mnie z powodu szczeżui nie było ani jednego zgonu, a żyły sobie grubo ponad rok
Co do mini yellow clamów to popierdółka, a nie małż Szczeżuje jeszcze widać jak się zakopią, a te maleństwa jak się zakopią to jak kamień w wodę
Jeśli chcesz to niedługo Ci mogę przynieść szczeżuję pospolitą, ale muszę po nią zanurkować i to nie w akwarium. Nie mniej jednak na razie mrozy, a raczej ich brak nie pozwalają na pływanie w przeręblu |
_________________ www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne
To co Nas łączy potrafi Nas podzielić. |
|
|
|
 |
Boomer

Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 881 Skąd: Rędziny
|
Wysłany: 2013-01-10, 22:42
|
|
|
Cytat: | a o co chodzi z plywajacym konikiem wodnym bo nie rozumiem :p ?? |
No Rafał ma takiego robala w akwarium przywleczonego z jakiegoś zalewu
Rafał napisz jak się zwie to żyjątko bo ja zawsze zapominam.
Z tego co mówił, to niezły kiler z niego. |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2013-01-10, 22:47
|
|
|
Niestety już nie mam
Był to pływak żółtobrzeżek o wielkości 3,5cm.
Niestety zmarł już ze starości, a żył u mnie ponad rok.
Mam gdzieś zdjęcia to znajdę i wstawię |
|
|
|
 |
hornet
Mariusz

|
Wysłany: 2013-01-11, 00:00
|
|
|
zawsze nienawidzilem larw zoltobrzezka, mieszkam przy lesie, w lesie sa dukty przy torach,jak sie wsciekalo po lesie i szukalo kijanek, to bylem swiadkiem hierarhii w naturze, jak poczwara lapala w pysk mlode kijanki i dusila je szczypcami na pysku..
Plywak fajny,bardzo majestatyczny kiedy wyladuje w oczku czy chociazby w wiaderku na podworku, potrrafi przez godzine wietrzyc 'dupe' nad tafla wody :p rammek wie o co chodzi
Rafal nie wylawiaj mi nic lepiej, bo z tego co kojarze malz jest pod scisla ochrona :p tak samo jak raczki, cholera ustawmy sie latem nad liswarte w Zawadach i poszukajmy raczkow, wierze z callego serca ze chociaz minelo z 9 lat one nadal tam sa... Chcialbym zlapac jednego i jeszcze raz jak kiedys przyjrzec mu sie z bliska..
A co do yellow zawsze chcialem miec a nie wyszlo... |
472 l ogólne R.I.P.
38 l gupiczarnia
25l Schrimp World |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2013-01-11, 00:33
|
|
|
hornet, piszesz dobrze, ale nie do końca
Szczeżuja pospolita nie jest pod ochroną Pod ochroną jest szczeżuja wielka - łatwo rozpoznać, która to która
Pływak żółtobrzeżek również nie jest pod ochroną.
Pod ochroną jest pływak szerokobrzeżek, który jest bardzo rzadki.
Jest pewien chrząszcz, którego chciałbym mieć w akwarium Jest nim Hydrophilus piceus, czyli kałużnica czarnozielona. Jest to największy chrząszcz wodny występujący w Polsce, który dorasta do 6cm Widziałem go na wolności - przepiękny
Co do małży to przypomniała mi się pewna ciekawostka
Mało kto wie, że w Polsce występowała małża perłorodna (małża słodkowodna - Margaritifera margaritifera), ale od lat jej nikt nie widział. Najprawdopodobniej wyginęła ze względu na zanieczyszczenia wód
Ahha Jak ktoś chce małże w akwarium, a boi się tych larw, o których pisałem wcześniej to niech sobie załatwi racicznicę zmienną Z tego co pamiętam to jej larwy nie pasożytują na skrzelach ryb.
A jak będą małże to co jeszcze można wpuścić do akwarium? Różanki Czemu? Doczytajcie |
|
|
|
 |
hornet
Mariusz

|
Wysłany: 2013-01-11, 00:53
|
|
|
różanki są pod ochroną! A co do pływaka nie mowiłem, że jest podjęty ochroną, pisałem o rakach mośku jeden! A w wakacje i tak Cię porywam nad rzekę na raki! Wiem gdzie różanki występują licznie i łatwo je złowić nawet niedaleko dźbowa na świniarni były swego czasu
tam właśnie złowiłem pierwsze w życiu mongoły, wdzięczne rybki w baniaku, za mnie sprzątały dno z trupków i resztek, no i redukowały przerybienie w baniaku ;D też bym chciał je kiedyś zobaczyć jeszcze...
A z tego co pamiętam świniarnia nie jest objęta PZW, mimo że związek zarybia sobie ten stawik od jakiegoś czasu, mi tam pasuje bo karty nie mam więc możemy się kiedyś umówić na piwko przy kiju! Już zapomniałem jak się łowi na ciężko....
Latem odwiedzę świniarnię i nałowię sobie różanek wpuszczę stadko do akwarium.. Mam w planie moje 200l profil zrobić wlaśnie na styl zimnych wód |
472 l ogólne R.I.P.
38 l gupiczarnia
25l Schrimp World |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2013-01-11, 08:48
|
|
|
Wiem, że różanki są pod ochroną nigdzie nie napisałem, aby łapać je na wolności (można ze stawu hodowlanego) a jakie piękne okonie na nie biorą to szok
Wszystkie gatunki raków są pod ochroną? Amerykański też?
No można się kiedy zgadać |
|
|
|
 |
Przemek.P#

Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sty 2013 Posty: 43 Skąd: Koniecpol
|
Wysłany: 2013-01-11, 09:44
|
|
|
Rammek szczeżuja pospolita nie robiła przemeblowania w akwarium? to jednak dość duże osobniki są |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2013-01-11, 10:35
|
|
|
Właśnie o dziwo nie
Rzadko robiła spacery |
|
|
|
 |
Nika

|
Wysłany: 2013-01-11, 14:33
|
|
|
Rak amerykański nie jest pod ochroną, a wręcz przeciwnie - jak się go wyłowi, to jest zakaz wpuszczania go do wody z powrotem. |
|
|
|
 |
Rammek
Administrator

|
Wysłany: 2013-01-11, 15:48
|
|
|